Από την Αντωνία Κοσμίδη – 2016

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ 

του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Σκηνοθεσία : Γρηγόρης Χατζάκης 

“… ζήσαμε τη ζωή μας χωρίς να την καταλάβουμε, τη ζήσαμε σα μικρά παιδιά γεμάτα φαντασίες και όνειρα, γεμάτα ιδανικά και ψευδαισθήσεις. Ώσπου επιτέλους ξυπνήσαμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά κι αυτός που μας ξύπνησε ήταν κι αυτός υπνοβάτης…»

 (Ο Πατέρας, 1887)

 

ΤΟ ΈΡΓΟ ένα από τα 4 νατουραλιστικά δράματα του Στρίντμπεργκ

Η αιώνια αντιπαράθεση των 2 φύλων. Μια οικογένεια, “Η μήτρα της κάθε κοινωνικής ασθένειας” (Στρίντμπεργκ). Μια αφορμή: η διαφωνία της μητέρας και του πατέρα για το μέλλον της κόρης. Ένα τραπέζι πεδίο μάχης, όπου ξετυλίγεται ένας αδιάκοπος “πόλεμος”, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ … «Ο Μισογύνης»

Ο Σουηδός Αύγουστος Στρίντμπεργκ, θεατρικός συγγραφέας , ποιητής, ζωγράφος, φωτογράφος και αλχημιστής, γράφει τον “Πατέρα” στην Βαυαρία το 1887. Ακροβατεί στα όρια μεταξύ της λογικής και της παράνοιας, του φανταστικού και της πραγματικότητας, της επιστήμης και του μυστικισμού. Μια προσωπικότητα με έντονες διακυμάνσεις, ταλαιπωρημένος από τη ζωή και από τις γυναίκες εκφράζει στα έργα του έναν έντονο «μισογυνισμό». Ωστόσο, όπως ο ίδιος ομολόγησε:

” Ο άντρας είναι το πιο ευγενικό φύλο, αλλά και το πιο εξασθενημένο απ’ τον πολιτισμό και, γι’ αυτό, είναι καταδικασμένος να συντρίβεται απ’ το πιο πρωτόγονο και ισχυρό γυναικεία φύλο. Ο μισογυνισμός μου είναι καθαρά θεωρητικός, επειδή δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την συντροφιά των γυναικών, ο μισογυνισμός μου είναι η ανεστραμμένη εικόνα του τρομερού πόθου μου για το γυναικεία φύλο.Είμαι γυναικολάτρης “.

 

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ … «Ο Τολμηρός»

Ο Γρηγόρης Χατζάκης, γνωστός απ’ την θεατρική μεταφορά της ταινίας «Τα Φτερά του Έρωτα» του Βιμ Βέντερς, που ταξίδευε μαζί με τον κόσμο σ ένα λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Α., σκηνοθετεί τώρα τον Πατέρα μ’ ένα τρόπο μοναδικά σουρεαλιστικό δηλώνοντας:

«Νομίζω ότι είναι ό, τι πιο προσωπικό και ακραίο έχω κάνει μέχρι τώρα και νομίζω ότι μάλλον σίγουρα δεν θα είναι αποδεκτό από όλο τον κόσμο, ή που θα φάμε ξύλο ή που θα ενθουσιάσουμε».

Εγώ ανήκω σ αυτούς που ενθουσιάστηκαν…

Ο σκηνοθέτης λοιπόν ξεπερνώντας το αρχικό σενάριο αυτής της φαινομενικά αναίτιας, προαιώνιας διαμάχης των δύο φύλων, εμβαθύνει, αναζητώντας τις αιτίες πίσω απ’ αυτό …

Η παντελής έλλειψη επικοινωνίας, η απουσία συναισθήματος και η πλήρης αδυναμία των ηρώων να ξεφύγουν απ’ τον δικό τους ατομοκεντρικό πλανήτη. Προσπαθούν να κάνουν διάλογο, μα δεν έχουν μάθει να ακούνε και να αλληλεπιδρούν και ο σκηνοθέτης μας το δείχνει αυτό με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτή την οικογένεια, δεν είναι παρά μια μικρογραφία της κοινωνίας μας σήμερα…

Μια παράσταση που σε προβληματίζει και σε γεμίζει αμφιβολίες και ερωτήματα. Και σίγουρα δεν θα τα καταλάβεις όλα, αλλά αυτό ακριβώς νιώθω ότι είναι και το νόημα,η αιώνια αναζήτηση προσπαθώντας να καταλάβεις!

 

Οι ΗΘΟΠΟΙΟΙ …  «κρατώντας πεισματικά τη θέση τους επί σκηνής»

Πολύ καλές όλες οι ερμηνείες. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου στον ρόλο του πατέρα και η Κλεοπάτρα Τολόγκου στο ρόλο της μητέρας.

Ωστόσο εντυπωσιακός ήταν και ο Βαγγέλης Στρατηγάκος σ’ ένα ρόλο ευρηματικό, γεμάτο εκπλήξεις. 

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τολμηρή διασκευή του «Πατέρα» από τον Γρηγόρη Χατζάκη και τον Βαγγέλη Στρατηγάκο με το σουρεαλισμό, το χιούμορ και τα στοιχεία παραλόγου να «πλέκουν» το δράμα, πολύ μακριά από κάτι κλασσικό ή συνηθισμένο.

Ο φωτισμός και η μουσική συνέβαλαν αποτελεσματικά στην ατμόσφαιρα του έργου, ωστόσο θεωρώ ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης διασκευής θα ήταν προτιμότερο ένα μικρότερης διάρκειας κείμενο που δεν θα κούραζε τους θεατές.

ΚΑΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΠΕΦΤΕΙ …   κι ό, τι κατάλαβες… κατάλαβες!

Μια παράσταση που θα σου «μιλήσει», μόνο αν έχεις μάθει να «ακούς» και να είσαι ανοιχτός, κυρίως σ’ αυτά που δεν θα καταλάβεις…

 

ΙΝFO:

Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)

Ερμηνεύουν οι:  Γιάννης Παπαϊωάννου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Δημήτρης Ντάσκας, Σπύρος Δημακόπουλος, Βάλη Μαυρίδη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Κατερίνα Ζιώγου

Μέρες και ώρες παράστασης: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15

Γενική είσοδος : 12 ευρώ / φοιτητικό 8 / άνεργοι – ατέλειες 5