Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

17-9-2015  για το Viramagazine – Αναδημοσίευση

 

Σεπτέμβριος 2015 : Διήμερη συναυλία των Διάφανων Κρίνων στην Τεχνόπολη! Μια μπάντα που επανενώθηκε για ένα σκοπό και που έκανε το κοινό να παραληρεί μέσα σε μια ξέφρενη γιορτή για τη ζωή, την αγάπη, τη δημιουργία! Και ναι, είναι αναμφισβήτητα η συναυλία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη μέσα σου! Από το πρώτο κιόλας κομμάτι «Παράξενα νέα από κάποιο άλλο άστρο» τα Διάφανα Κρίνα ανασύρουνε μνήμες από πρότερες νεότητες, από εκείνο το 1o live που είδες στο club της οδού Ασωμάτων στο Θησείο το 1997, τότε που για σένα η μουσική ήταν θρησκεία και δεν έκανες εκπτώσεις στα γούστα σου…

Παρ’ όλ’ αυτά όλα είναι όπως παλιά, τα συναισθήματα εξίσου δυνατά, γιατί τα Κρίνα είναι από τις μπάντες που αγγίζουν το είναι σου από το 1ο τραγούδι που ακούς, όπως είναι οι Cure, οι Smiths, ο Nick Cave. Με έναν frontman που ξεχωρίζει, γιατί  εδώ μιλάμε για ένα μέταλλο φωνής που είναι σίγουρα unique και δεν υπάρχει περίπτωση να μοιάζει με κάτι άλλο. Είναι ο Θάνος Ανεστόπουλος ,που βρίσκεται στη σκηνή λιτός και όμορφος, που μένει αναλλοίωτος στο χρόνο, καθώς η μαγεία της φωνής του ήταν και είναι πάντα εκεί, να σε οδηγεί σε μια αέναη χαρμολύπη, από την οποία τρέφεσαι και βγαίνεις πιο δυνατός, γιατί οι στίχοι αυτοί δεν σε τρομάζουν.

Η φωνή του Θάνου ακούγεται κρύσταλλο και τα «σπασίματα» που κάνει συγκινούν όλο και περισσότερο. Τα τραγούδια που διαδέχονται το ένα το άλλο οδηγούν το κοινό σε μια μέθεξη! Στίχοι και μουσική φτάνουν στα μύχια της ψυχής σου, ξεκλειδώνουν συναισθήματα, προκαλούν ανατριχίλα και σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Η μπάντα «πετάει»! Ζούμε όλοι το εκεί και το τώρα στον απόλυτο βαθμό!

Σήμερα όντας πλέον στον απόηχο των συναυλιών θα έλεγα πως το κλίμα της συναυλίας θα το μεταφέρουν πιστότερα οι εικόνες και ο ήχος , γιατί η όποια περιγραφή ωχριά μπροστά σε αυτό που βιώσανε 10.000 θεατές εκείνα τα 2 βράδια. Τα Διάφανα Κρίνα τρύπωσαν πάλι στις ψυχές μας (μάλλον δεν είχαν φύγει ποτέ) για να μας θυμίσουνε, ότι όλα αυτά που αγαπήσαμε μένουν για πάντα δικά μας! Εις το επανιδείν Θάνο, γιατί ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό!

Setlist

Παράξενα νέα από κάποιο άλλο άστρο

Αν το βρεις

Κάθε τι που ανασαίνει

Μνήμες του νερού

Ένα σκιάχτρο που άρπαξε φωτιά

Έγινε η απώλεια συνήθειά μας

Θέμεθλο (+ Αλκίνοος)

Βάλτε να πιούμε (+ Αλκίνοος)

Σε μια γη που ανατέλλει

Μ’ ένα άδειο ποτήρι

Τα χρόνια που ναυάγησαν στις ξέρες

Γιορτή

Κλόουν την Τετάρτη την Κυριακή Νεκρός

Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση

Ζωή σαν τη δικιά μου

Ό, τι απόμεινε από την ευτυχία

Διάφανα Κρίνα 

Όλα αυτά που δεν θα δω

Με ρωτούν οι χειμώνες

Κυριακή των Βαϊων

Μέρες αργίας

Μουχλαλούδα

Μπλε Χειμώνας