Ο ήλιος δύει και η Αντιγόνη μπαίνει αποφασιστικά στο χώρο, έτοιμη να αντιμετωπίσει τον βασιλιά Κρέοντα. Είχε επίγνωση ότι η πράξη της να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη ήταν αντίθετη στο νόμο του βασιλιά, και τώρα είναι έτοιμη να σταθεί απέναντί του. Αν και δε βρισκόμαστε στην Αρχαία Ελλάδα, η δύση του ηλίου και οι δυνατοί αέρηδες – που σχεδόν σε παρασέρνουν – μας μεταφέρουν στον ιερό εκείνο χώρο της αρχαιότητας λες και οι θεοί συνωμότησαν για το σκοπό αυτό. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στο εσωτερικό αίθριο ενός παλιού μοναστηριού του Παλέρμο και παρακολουθούμε 12 Αντιγόνες και 12 Κρέοντες να ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση· μια σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, άσπρου και μαύρου, ισχυρού και καταπιεσμένου.

Με τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων Erasmus+ που διήρκεσε 12 ημέρες στο Παλέρμο της Ιταλίας. Στις λίγες αυτές ημέρες υπό την επιδέξια καθοδήγηση της Silvia Giuffré ( χορογράφος και χορεύτρια) και του Valerio Strati ( καλλιτεχνικός διευθυντής στο Teatro alla Guilla), τα μέλη, προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε μια νέα εκδοχή του αρχαίου ελληνικού δράματος, σε 12 διαφορετικές γλώσσες, συνδυάζοντας τις νεοαποκτηθείσες δυνατότητες μας στο χορό και στην υποκριτική.

xoros

 

Όσον αφορά το πολυπολιτισμικό αυτό πρόγραμμα, ο τίτλος του ήταν A.N.T.Y.G.O.N.E. (Acquiring New Tools for Youth to Get Out Of NEET and Exclusion) και αυτή τη φορά συμμετείχαν 63 μέλη από 12 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σκόπια). Στόχος του προγράμματος ήταν να αξιοποιηθεί η δημιουργικότητα των νέων ατόμων μέσα από το θέατρο και την κίνηση και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους μη- τυπικής μάθησης να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού τους.

Ως μέλος της ελληνικής ομάδας, ενώ από την πρώτη στιγμή ήμουν ενθουσιασμένη με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο πολύ θα με άλλαζε όλη αυτή η εμπειρία. Κάθε μέρα, αν και κουρασμένη από την προηγούμενη, ξυπνούσα με απίστευτη ενέργεια και ανυπομονησία για το τι θα ακολουθούσε. Μόλις μάλιστα “έπαιρνα” το πρώτο χαμόγελο και την καλημέρα από κάποιον από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ένιωθα μια μοναδική αίσθηση θετικότητας και δημιουργίας. Εκτός από το καλλιτεχνικό θέμα του πρότζεκτ, το οποίο αποτελούσε κοινό πάθος όλων, οι άνθρωποι ήταν εκείνοι οι οποίοι σε γέμιζαν ενέργεια! Άτομα με τα οποία αν και είχες διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις, την ίδια στιγμή ένιωθες να είστε ένα.

sara_xoros

Η θεατρική πρόβα ξεκινάει και ο Valerio προσπαθεί να παρακινήσει 12 διαφορετικές κουλτούρες ώστε να εμβαθύνουν στα λόγια της Αντιγόνης και να τα συμμεριστούν συνδέοντάς τα με την κατάσταση που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης σήμερα. Ο σκηνοθέτης συνδέει την πάλη ανάμεσα στο νόμο της λογικής (Κρέων) και στο νόμο της καρδιάς (Αντιγόνη) με την πάλη μεταξύ της λογική του κράτους σήμερα απέναντι στο θέμα των προσφύγων και του αισθήματος ανθρωπισμού προς εκείνους. 12 διαφορετικοί λαοί επιχειρούν να δώσουν το δικό τους νόημα στο αρχαίο δράμα, απαγγέλοντας στη γλώσσα τους τα λόγια των δύο ηρώων.

Ο Χορός συνοδεύει τους πρωταγωνιστές με κινήσεις που διηγούνται την ιστορία και ζευγάρια σκορπίζονται στο χώρο σε μια έντονη χορευτική σύγκρουση. Η Sylvia είναι εκεί να μας καθοδηγήσει ώστε να εκφράσουμε με το σώμα μας το μίσος του Κρέοντα αλλά και να μεταδώσουμε στο κοινό, με την ελαφρότητα των κινήσεών μας, τον πόνο της Αντιγόνης. Το καλό και το κακό αντιμάχονται και μόνο ένας επικρατεί. Έτσι ακριβώς συνέβη και την ημέρα της παράστασης. Ξαφνικά ακούγεται από την Αντιγόνη και το Χορό η φράση “Είμαι εδώ για να μοιραστώ Αγάπη, όχι Μίσος!”,  ο  βασιλιάς γονατίζει και η αυλαία πέφτει.

antigone

Εν τέλει, ύστερα από 12 ημέρες μαζί, καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό, κάτι πολύ περισσότερο από μια ακόμα θεατρική παράσταση. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να εμπιστευόμαστε, να κατανοούμε. Γι’ αυτό και στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  ντιμπέιτ και συζητήσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού μανιφέστο το οποίο εκπροσωπεί σπουδαίες αξίες που μοιραστήκαμε, πιστεύουμε και ευχόμαστε να φτάσουν παντού! Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο μανιφέστο είναι: “Αρνούμαι να ζω με φόβο”, “Θέλω να μου φέρονται με ισότητα”, “Ας μοιραστούμε”, “Φρόντισε τον εαυτό σου και τους γύρω σου”, “Ας εμπιστευτούμε ( τους συνάνθρωπους μας και τον εαυτό μας)”, “Αρνούμαι να παραμείνω αδιάφορος”, “Να είσαι υπομονετικός”, “Μην κρίνεις”, “Μαθέ και μοιράσου κατανόηση”, “Ας ρωτήσουμε και ας ακούσουμε περισσότερο”. Ολόκληρο το κείμενο του μανιφέστο είναι διαθέσιμο στα αγγλικά εδώ:

http://interaliaproject.blogspot.gr/2016/03/antygone-manifesto.html

director