Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Τα θεατρικά Όσκαρ των Ερασιτεχνών

Πώς ένα φεστιβάλ θεάτρου γίνεται αφορμή να γνωρίσεις μια πόλη και να την αγαπήσεις; Ένα μικρό θαύμα συντελείται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εδώ και 32 χρόνια! «Σε τούτο εδώ το θέατρο, στου κόσμου τη σκηνή, τί χαρά να ευτυχείς…δίχως να ζημιώνεις» ακούσαμε διά στόματος Αλίκης Καγιαλόγλου την εναρκτήρια βραδιά του Φεστιβάλ στην παράστασή της με τίτλο «Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη», που περιλάμβανε κείμενα και χορικά από την Αττική Κωμωδία και την Αρχαία Τραγωδία.

Αξιόλογοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως η Δήμητρα Χατούπη, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μάνος Ελευθερίου,  ο Διονύσης Τσακνής, ο Σωτήρης Χατζάκης , ο Κώστας Τσιάνος φώτισαν με την παρουσία τους το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Καρδίτσας. Η κριτική επιτροπή, που απαρτίστηκε από τον  δημοσιογράφο – συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Γιάννη Μόρτζο, τον μαέστρο – σολίστα Βύρωνα Φιδετζή, την σκηνοθέτιδα Λίνα Ζαρκαδούλα και τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, ανέλαβε φέτος το δύσκολο έργο να επιλέξει τους τελικούς νικητές από τους οκτώ ερασιτεχνικούς θιάσους που διαγωνίστηκαν. Τα βραβεία που δόθηκαν, ήρθαν να ανταμείψουν τους ερασιτέχνες, οι οποίοι έχοντας αφήσει σπίτια και δουλειές, δημιούργησαν παραστάσεις που άγγιξαν τα όρια του επαγγελματισμού! Οι οκτώ θίασοι παρουσίασαν έργα που ανήκαν κατά κύριο λόγο στο ελληνικό ρεπερτόριο (Ευριπίδης, Ασημάκης Γιαλαμάς – Κώστα Πρετεντέρης, Δημήτριος Κορομηλάς, Μήτσος Ευθυμιάδης, Κυριακή-Κορίνα Πάντου-Ζιάκου) και λιγότερο στο ξένο  (Μολιέρος, Νηλ Σάιμον, Ρικ Άμποτ).

Το κινηματοθέατρο Καρδίτσας, ιδιαίτερα μεγάλο, με έναν εξώστη είναι ένα στολίδι στο κέντρο της πόλης, που σε προκαλεί να το επισκεφτείς! Μπαίνοντας μέσα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η εικόνα που αντικρίζω είναι συγκινητική. Γονείς και παιδιά, άνθρωποι όλων των ηλικιών με τα προγράμματα στα χέρια τους ανταλλάσουν χαιρετισμούς και χαμόγελα με τους συντοπίτες τους κι έπειτα βρίσκουν μια θέση για να απολαύσουν τις παραστάσεις. Είναι εκείνοι που στο τέλος κάθε θεατρικής βραδιάς θα δώσουν την ψήφο τους για το Βραβείο Κοινού.  Όταν λοιπόν βλέπεις αυτά τα μάτια που λαμπυρίζουν από χαρά, πώς να μην αγαπήσεις αυτή την πόλη αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που κάνει για να στηρίξει τον πολιτισμό, σε καιρούς που όλα γύρω μας καταρρέουν; Αναρωτιέμαι αν όλη αυτή η γενναία πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, που βασίζεται απόλυτα στη συμβολή των εθελοντών κατοίκων, έχει γίνει γνωστή όπως της αξίζει κι έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γιατί το Φεστιβάλ είναι μεν Πανελλήνιο, αλλά δεν αρκεί να το γνωρίζουν μόνο οι μυημένοι στο χώρο. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1985 από τη Νομαρχία Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ως Πανθεσσαλικό. Μετά το 4ο στη σειρά μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Στερεάς Ελλάδας και το 1997 έγινε Πανελλήνιο.

«Το Φεστιβάλ Καρδίτσας έχει μια πρωτοτυπία κι αυτή είναι ο εθελοντικός του χαρακτήρας» μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και ποιητής Μανώλης Στεργιόπουλος. «Η έννοια του εθελοντισμού έχει μεγάλη σημασία για μας, οι συμπολίτες μας προσφέρουν κάθε χρόνο ανιδιοτελώς στον πολιτισμό και πάντα μέσα στα πλαίσια που μπορούν. Χρησιμοποιούμε δικά μας μέσα και καταθέτουμε τις αλήθειες μας, γεγονός που η πολιτεία σήμερα δεν καταλαβαίνει. Η Καρδίτσα έχει ένα ιδιότυπο ταλέντο στις τέχνες με ιδιαίτερη έφεση στην ποίηση. Η ποίηση είναι όλες οι τέχνες μαζί και μας αναγκάζει εκ των έσω να έχουμε τον Πολιτισμό τον πρώτο λόγο ύπαρξής μας».  Στην τελετή έναρξης της 4ης Μαρτίου πολλοί είναι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και χαιρετισμούς απεύθυναν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κώτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο πρόεδρος της Ένωσης πολιτιστικών συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «αν κλείσει η πόρτα του πολιτισμού, θα ανοίξει αυτή του κανιβαλισμού». Τις βραδιές προλόγισε η ηθοποιός Βασιλική Μακρή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο, αλλά αφυπνίζει συνειδήσεις και το θέατρο παραμένει μια μορφή αντίστασης στην ισοπέδωση των αξιών».

Μετά την έναρξη του Φεστιβάλ με το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη και την καταπληκτική ερμηνεία της Αλίκης Καγιαλόγλου είχαμε την τύχη  να απολαύσουμε δύο από τις οκτώ πολύ αξιόλογες ερασιτεχνικές παραστάσεις που έλαβαν χώρα στο Κινηματοθέατρο: τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα και την «Κόμισσα της Φάμπρικας» των Ασημάκη Γιαλαμά –Κώστα Πρετεντέρη από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ένα εργαστήρι που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες από  Έλληνες που ζουν κι εργάζονται εκεί.

 

                                     Τρωάδες                                                              Η Κόμισσα της Φάμπρικας

Παράλληλα με το διαγωνιστικό μέρος των παραστάσεων, το Φεστιβάλ οργάνωσε τιμητικά αφιερώματα και βράβευσε πέντε σημαντικούς εκφραστές των Γραμμάτων και των Τεχνών  για την συνολική προσφορά τους:

Το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο ήταν η ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και διευθύντρια της θεατρικής σχολής «Δήλος» Δήμητρα Χατούπη, για την οποία μίλησε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, λέγοντας πως η Δήμητρα Χατούπη γίνεται πολλές φορές μέσα από τους ρόλους της η Ελλάδα, «καθώς η φωνή σε ένα έργο είναι αυτή που μας κάνει να καταλαβαίνουμε την αλήθεια της δύσκολης καθημερινότητάς μας».

 

Τιμητικά βραβεία δόθηκαν επίσης :

Στον ηθοποιό, σκηνοθέτη, καθηγητή υποκριτικής Γιάννη Μόρτζο, για τον οποίο ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, συγγραφέας – δημοσιογράφος είπε: «Ο Γιάννης Μόρτζος διακρίνεται για την κριτική του ματιά, που είναι η βάση για να δημιουργηθεί ένα θεατρικό οικοδόμημα».

 

Στον «ποιητή των μικρών στιγμών μας» και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, για τον οποίο μίλησε ο  σπουδαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος. «Οι στιχουργοί είναι ποιητές και πολλές φορές έχουν γράψει καλύτερους στίχους από εκείνους που γράφουν διάσημοι ποιητές» τόνισε ο Τίτος Πατρίκιος. Ο Μάνος Ελευθερίου δήλωσε συγκινημένος που τον προλόγισε ο Τίτος Πατρίκιος και είπε ότι αυτό το θεωρεί ισάξιο με το Βραβείο που του έδωσε η Ακαδημία Αθηνών. Στη συνέχεια διάβασε δύο τραγούδια του με τίτλο «Γεύμα με τον Φραντς Κάφκα» & «Πάμε στο σπίτι μας», την  μελοποίηση των οποίων έχει αναλάβει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

 

Στον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη, τον οποίο παρουσίασε υπό μορφή συνέντευξης ο  σκηνογράφος – ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ. Μάλιστα ο κ. Χατζάκης έδειξε στο κοινό την έννοια και τη σημασία του Βιο-ρυθμού για τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας τα χέρια του ως κρουστά. Και υπενθύμισε ένα παλιό διαχρονικό σλόγκαν: «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

 

Στον Διονύση Τσακνή, συνθέτη – στιχουργό – ερμηνευτή, Πρόεδρο της ΕΡΤ και γέννημα –θρέμμα Καρδιτσιώτη, για τον οποίο μίλησε ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος. Ο Διονύσης Τσακνής έκλεισε τον ευχαριστήριο λόγο του λέγοντας ότι είδε να διαψεύδεται το πανθομολογούμενο «ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι».

 

Το Φεστιβάλ έληξε με την απονομή των βραβείων και των επαίνων και ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την 15μελή Ορχήστρα Νέων Ακουσμάτων του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου με τίτλο «Η Μουσική σε ρόλο … πρωταγωνιστή». Την Ορχήστρα διηύθυνε  ο μαέστρος, καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου, κ. Θάνος Μπένος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Καλύτερης Παράστασης

Στο Θεατρικό Εργαστήρι Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής «Ο Κολοκοτρώνης» για την παρουσίαση του έργου «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά

 

Ο Πρόεδρος Ε.Π.Σ. Μανώλης Στεργιόπουλος απονέμει το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας 
Στον Βασίλη Ξενικάκη για την σκηνοθεσία του έργου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, που παρουσίασε η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου Ν. Ρεθύμνης

 

Η Πρόεδρος Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ. Ρίτσα Τσικρίκα απονέμει το Βραβείο Σκηνοθεσίας

 

Βραβείο Επιλογής Κειμένου
Στην Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου (Δ. Κορινθίων) «ΑΠΟΛΛΩΝ» για την επιλογή του έργου «Ο ΦΟΝΙΑΣ» του Μήτσου Ευθυμιάδη

 

Ο Ταμίας της Ε.Π.Σ. Γιώργος Τσιγγόπουλος απονέμει το Βραβείο Επιλογής Κειμένου

 

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου 
Στη Σωτηρία Τσέλιου – Παππά για την ερμηνεία της στο ρόλο της Εκάβης στο έργο «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη που παρουσίασε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

 

Η Έφορος της Ε.Π.Σ. Σοφία Τζέλλα απονέμει το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

 

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου 
Στον Νίκο Χατζούδη για την ερμηνεία του στο ρόλο του αστυνομικού στο έργο «Η Κόμισσα της Φάμπρικας» των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη που παρουσίασε το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών

 

Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης – καθηγητής υποκριτικής Γιάννης Μόρτζος απονέμει το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

 

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου 
Στη Λίτα Καλογεροπούλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της Δήμητρας στο έργο «Η Κόμισσα της Φάμπρικας» των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη που παρουσίασε το  Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξέλλων.

 

Ο Υπεύθυνος Δικτύωσης της Ε.Π.Σ. Γιάννης Γλυνός απονέμει το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

 

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Στον Δημήτρη Τσίτουρα για την ερμηνεία του στο ρόλο του Χρόνη στο έργο «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής «Ο Κολοκοτρώνης»

 

Το μέλος της Ε.Π.Σ. Γιάννης Καραντάνας απονέμει το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

 

Βραβείο Σκηνογραφίας 
Στον Ιωσήφ Πολυκάρπου για τα σκηνικά στο έργο «Οι ηλίθιοι» που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης & Νεολαίας του Δήμου Ν. Ιωνίας

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Π.Σ Βασίλης Αγραφιώτης απονέμει το Βραβείο Σκηνογραφίας

 

Βραβείο Ενδυματολογίας
Στην Καλλιόπη Τσιμπισκάκη για τις ενδυμασίες στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου που παρουσίασε η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου Ν. Ρεθύμνης 

 

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης απονέμει το Βραβείο Ενδυματολογίας

 

Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης 
Στον Γιάννη Ψειμάδα για τη μουσική σύνθεση στο έργο «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη που παρουσίασε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα 

 

Ο μαέστρος – σολίστ – μελετητής της ελληνικής μουσικής Βύρων Φιδετζής απονέμει το Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης

 

Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας
Στη Στέλλα Δρίβα για τη δουλειά της στο έργο «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής «Ο Κολοκοτρώνης» 

 

Ο μαέστρος – σολίστ – μελετητής της ελληνικής μουσικής Βύρων Φιδετζής απονέμει το Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας

 

Βραβείο Χορογραφίας – Κίνησης
Στον Βασίλη Ξενικάκη για τη δουλειά του στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου που παρουσίασε η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου Ν. Ρεθύμνης.

 

Η σκηνοθέτης Λίνα Ζαρκαδούλα απονέμει το Βραβείο Χορογραφίας – Κίνησης

 

Βραβείο Κοινού 
Απονέμεται  στο Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών που παρουσίασε το έργο «Η Κόμισσα της Φάμπρικας» των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη

 

Ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αρχοντής απονέμει το Βραβείο Κοινού

—————————————————————————————————

 

Ο Αντιπρόεδρος Ε.Π.Σ.Κ Χρήστος Τσιαλούκης απονέμει έναν από τους επαίνους

 

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του Φεστιβάλ η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων διοργάνωσε μια σειρά από ενδιαφέροντα σεμινάρια με τον δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη και τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη, που πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο Όψεις, καθώς και εργαστήρια για μαθητές των Λυκείων της πόλης από τη Δήμητρα Χατούπη, τον Μηνά Βιντιάδη και τον Γιάννη Μόρτζο.

 

Οργανωτές και Κριτική Επιτροπή

 

 

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Info :

Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας 2016 διοργανώθηκε από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τον πρόεδρο της ‘Ενωσης κ. Μανώλη Στεργιόπουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε  συνεργασία με  την  Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ3, ο 102fm και η ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ :

http://www.enpolis.gr

enpolisk@gmail.com

24410-72347, 24410-27190