H αλήθεια είναι, ότι δεν τους ήξερα… Έως την ημέρα που τους είδα live, ως support band σε ένα βελγικό συγκρότημα. Όχι απλά κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά ήταν από τις ελάχιστες φορές, που το support group μου άρεσε περισσότερο από τους headliners. Οι μελωδίες υπέροχες, η φωνή αισθαντική κι ο αγγλικός στίχος να εκφράζεται με τόσο ωραία προφορά, που ώρες-ώρες να με κάνει να «ξεχνάω», ότι ακούω ελληνική αγγλόφωνη μπάντα! Η μουσική δεκαετία των 90’s «παρέλασε» επί σκηνής! Και το όνομα του συγκροτήματος μεγάλο… 3 λέξεις: Next Time Passions… και ‘’δύσκολο’’… όχι πολύ… τόσο όσο, τόσο που στην προσπάθειά μου να το απομνημονεύσω, να το επεξεργαστώ, η μπάντα έχει ήδη ‘’καταφέρει’’ να ασχοληθώ λίγο παραπάνω μαζί της! Ποιοι είναι; Πόσο καιρό υπάρχουν ως ομάδα;

Για όσους δεν γνωρίζουν, η ιστορία των NTP ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, αρχές του 1990. Υπήρξε όμως μια μεγάλη περίοδος μετά το 1995, όπου τα μέλη του συγκροτήματος χωρίζουν, για να ξαναενωθούν το 2009, κυκλοφορώντας στη συνέχεια και το CD “Things Left on Stripes Of Time” – Midge Era’s Record Club. Ευτυχές το γεγονός της επανένωσής τους, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να τους ακούσουμε και ακόμα ευτυχέστερο το γεγονός, ότι τα μέλη έχουν επιστρέψει δυναμικά με πολύ όρεξη και δημιουργικότητα και ήρθαν για να μείνουν!

Πώς είναι η μπάντα live; Τώρα, σας δίνετε η ευκαιρία να κάνετε κι εσείς την γνωριμία μαζί τους, καθώς το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 μας προσκαλούν στο Ρομάντσο, όπου θα γιορτάσουν με ένα επετειακό live, τα 25 χρόνια μουσικής πορείας από το ξεκίνημά τους. Με αφορμή την επικείμενη συναυλία τους λοιπόν βρεθήκαμε στο στούντιο που κάνουν τις πρόβες τους, ο  Ηλίας Παπαδόπουλος (πλήκτρα), ο Βασίλης Πνευματικός (φωνή), ο Νίκος Καλασκάνης (κιθάρα), ο Δημήτρης Κωνσταντέλος (μπάσο), ο Αντώνης Δούνιας (drums) κι εγώ για μια mini συνέντευξη, ώστε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

 

Την περίοδο που πρωτοσυσταθήκατε, αρχές του 1990 υπήρχε μια τρομερή άνθηση στην ξένη μουσική. Συνεχώς εμφανίζονταν νέα ήδη εναλλακτικής μουσικής, τόσο συχνά που, για να κάνει ο ακροατής σωστή κατηγοριοποίηση ενός μουσικού ύφους, έπρεπε να  παρακολουθεί συστηματικά τα εναλλασσόμενα μουσικά ρεύματα… Τί να πρωτοπούμε; Pop, brit pop, pop – rock, indie – pop, indie – rock electronica, alternative rock, grunge, garage, post – punk. Εσείς ξεκινήσατε από την αρχή με τη διάκριση ενός indie ήχου (με την ευρύτερη έννοια του όρου) ή ήρθε στην πορεία;

Βασίλης: Δεν είχαμε ακριβώς στο μυαλό μας να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες φόρμες, πιο πολύ θέλαμε να είμαστε αυθεντικοί μέσα από τις επιρροές μας.  Άλλωστε η αισθητική που τώρα πλέον έχει οριοθετηθεί ως “indie”, εκείνη την εποχή ήταν ακόμα ρευστή. Εμάς μας άρεσαν πολλά είδη μουσικής και ιδιαίτερα οι psychedelic – pop μπάντες από τα 60’s, άλλωστε αγαπημένο μας group είναι οι Love. Το πρώτο δικό μας κομμάτι ήταν το “Angel Flower”, το οποίο είναι αρκετά προς αυτό το στυλ.

 

Οι Next Time Passions θα λέγαμε ότι  έχουν μια twee αισθητική;

Δημήτρης: Για να είμαστε ακριβείς οι NTP, δεν είχαν ποτέ twee αισθητική. Από την άλλη, επειδή δεν υπάρχει και ακριβής ορισμός του twee, (στην Αγγλία που πρωτοακούστηκε η έκφραση αναφερόμενη σε μουσική, δεν ήταν φιλοφρόνηση), ούτε και την αποκηρύσσουμε. Ο καθένας μπορεί να μας κατατάξει, όπου νομίζει στην εσωτερική του κατάταξη, αν αυτό τον διευκολύνει… Εγώ γενικά δεν βάζω ετικέτες, όταν με ρωτάνε τί μουσική παίζετε, δεν μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά ή έστω με μία φράση, πάντως το twee δεν θα ήταν μέσα σε αυτές.

Βασίλης: Εμείς δεν είμαστε twee ή τουλάχιστον δεν είμαστε μόνο twee! Γενικά ο όρος χωράει πολύ συζήτηση… Με την Βρετανική slang έννοια, αναφέρεται σε κάτι που είναι “very sweet and almost childish cute“, και χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ για να μειώσει το είδος αυτής της μουσικής και της γενικότερης αισθητικής (ντύσιμο, μαλλιά, αξεσουάρ κλπ). Τώρα, επειδή εμείς στην αρχή, αλλά και στην πορεία έχουμε επηρεαστεί πολύ από twee pop μπάντες και όλο το concept των Next Time Passions είναι αρκετά κοντά ως δημιουργία και παρουσία στο να δίνει προτεραιότητα στην μελωδία, στην εσωτερικότητα και στην ανταλλαγή συναισθημάτων, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ναι, είμαστε και twee κατά κάποιο τρόπο. Πάντως όλη αυτή η σκηνή, στην πορεία ενσωμάτωσε κι άλλα μουσικά στοιχεία και «σκλήρυνε» αρκετά τον ήχο της, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται περισσότερο ο όρος “brit pop”, που νομίζω ότι μας περιγράφει καλύτερα, αν κάποιος θα ‘θελε να βάλει μία μονολεκτική ταμπέλα.

 

– Indie DIY (do it yourself) : πόση εφαρμογή έχει στις μέρες μας; 

Αντώνης: Μεγαλύτερη από ποτέ! Οι περισσότερες μπάντες τα κάνουν όλα μόνες τους και είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Και καλά κάνουν φυσικά, διότι δεν υπάρχουν εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για κάτι άλλο, πέραν του όποιου «κέρδους» ίσως αποφέρει η κάποια «απήχηση» που ενδεχομένως θα έχει μια μπάντα.

Δημήτρης: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, εκτός από DIY!

Βασίλης: Εμένα και ο ενισχυτής μου είναι DIY ! (γέλια)

 

Ποια είναι η αίσθηση που έχεις, όταν παίζεις μπροστά στο κοινό τη δεκαετία του 1990  και πώς διαμορφώνεται η εμπειρία του live το 2009, μετά την επανένωσή σας;

 Βασίλης: Σίγουρα στις μέρες μας, που υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στη μουσική πληροφορία, το κοινό έχει πολλά περισσότερα ακούσματα και είναι πιο απαιτητικό, εξάλλου και οι μπάντες είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.  Στην δική μας φιλοσοφία στα live, η αίσθηση έχει πιο πολύ να κάνει με την επικοινωνία και με την μετάδοση των συναισθημάτων μεταξύ μπάντας και κοινού. Νομίζω, ότι τώρα έχουμε την ωριμότητα να τα καταφέρνουμε καλύτερα σε αυτό και πλέον περνάμε καλύτερα στη σκηνή!

 

Το  νεανικό  κοινό  που  θα  πρωτοέρθει  να  σας  ακούσει  και  δεν  έχει  αναφορές –ακούσματα παρεμφερή με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, μπορεί να “συνδεθεί” με  τον ήχο σας;

 Αντώνης: Όλες οι ηλικίες μπορούν να ακούσουν όλα τα είδη μουσικής. Ένας δωδεκάχρονος μπορεί να ακούσει jazz, ένας εξηντάχρονος metal, οπότε όλες οι ηλικίες μπορούν να συνδεθούν με την μουσική και τον ήχο μας.

Δημήτρης:  Δεν είναι στιλιστικό το θέμα. Αν κάποιον τον αγγίζουν εσωτερικά οι μελωδίες- συνθέσεις μας, δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα με το είδος.

 

Ποιος γράφει τους στίχους; Θα γράφατε μελλοντικά σε ελληνικά;

Βασίλης: Τους στίχους τους γράφω εγώ, εκτός από δύο κομμάτια στις αρχές της πορείας μας, όπου χρησιμοποιήσαμε τα ποιήματα ενός πολύ καλού φίλου. Είμαι πολύ τυχερός, γιατί τα παιδιά μου έχουν εμπιστοσύνη και έχουν αφήσει το ελεύθερο να γράφω ό, τι αισθάνομαι κάθε φορά.

Αν γράψουμε ποτέ Ελληνικά, απλά δεν θα είναι Next Time Passions.

 

Ποια  είναι  τα  θέματα  που  προσεγγίζουν τα  τραγούδια σας, υπάρχουν αγαπημένα μοτίβα – εικόνες  που χρησιμοποιείτε;

Βασίλης: Στην  πλειονότητά  τους  είναι βιωματικά! Αναφέρονται  σε  καταστάσεις  και συναισθήματα, που υπήρξαν κάποτε, σε εσωτερικά άγχη και προβληματισμούς.

Αγαπημένα θέματα: Ο χρόνος που περνά, ο εγκλωβισμός σε καταστάσεις, η ελπίδα για το αύριο.
Συνηθισμένες  εικόνες που θα βρεις στα τραγούδια μας είναι η θάλασσα, τα πρωινά και τα γυναικεία μαλλιά. Αλλά όχι όλα ταυτόχρονα! (γέλια)

 

Δηλώνετε σε προηγούμενη συνέντευξή σας ενθουσιασμένοι και αφοσιωμένοι μπάντα που επανενώθηκε μετά από τόσα χρόνια. Τι θυμάστε από τα παλιά, που ίσως δεν θα επαναλαμβάνατε;

Βασίλης: Τότε ζούσαμε πιο πολύ για την στιγμή, για το live και δεν μας απασχολούσε τί θα αφήσουμε πίσω… Αν μπορούσα να γύριζα τον χρόνο πίσω, πιστεύω ότι όλοι θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες από την πρώτη μας περίοδο. Α, και περισσότερες φωτογραφίες!

 

25 χρόνια “μετράει” η μπάντα και τί καλύτερο από ένα επετειακό live στο Ρομάντσο!  Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

 Αντώνης: Προσμονή για ένα όμορφο βράδυ!

Δημήτρης: Εγώ σε κάθε live νιώθω σαν να είναι το πρώτο!

Βασίλης : Νιώθω λίγο δέος! Αν κάποιος μου  έλεγε το  1991, ότι  το  2016  θα  υπάρχουν  οι Next Time Passions, θα γράφουν καινούρια τραγούδια και θα κάνουν live, δεν θα μπορούσα να το πιστέψω!

Ηλίας : Αγωνία και χαρά, όπως και παλιά!

 

– «Next Time Passions»: Με μία λέξη, τί είναι για σένα;

Ηλίας:  Παρέα

Βασίλης: Απόδραση

Νίκος: Ψυχοθεραπεία

Δημήτρης: Δημιουργικότητα

Αντώνης: Χαλάρωση

 

Τους αφήνω να συνεχίσουν την πρόβα τους… αφού τους ακούσω λίγο ακόμα να παίζουν… αλλά μόνο λίγο, γιατί έπεται η συνέχεια του μουσικού ταξιδιού, το Σάββατο στις 14/5 στο Ρομάντσο!

Φεύγοντας τους ρωτώ: «Τελικά τί σημαίνει ‘Next Time Passions’’

Next Time Passions: Περίπου ότι και στα Ελληνικά…δηλαδή τα Πάθη της Επόμενης Φοράς, με το Passions να παραπέμπει περισσότερο στο ερωτικό στοιχείο. Περιέχει ίσες δόσεις πίκρας, γι’ αυτό που τελειώνει, και ελπίδας, γι’ αυτό που θα έρθει, αλλά πάντα με την δέουσα ένταση, εξ’ ου και το Passions!

Rendez-Vous @ Romantso! Και πού ξέρετε…Οι Next Time Passions μπορεί να γίνουν για σας τα Πάθη της Επόμενης Φοράς

https://www.youtube.com/watch?v=1CFMJ4_4BXw

https://www.discogs.com/artist/463933-Next-Time-Passions

https://www.facebook.com/nexttimepassions/?fref=ts
INFO:

Ημερομηνία: Σάββατο 14 Μαΐου 2016, ώρα προσέλευσης: 21.00

Venue: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ

Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 216 7003325, www.romantso.gr