Όσοι λατρεύουν τον ήλιο και το ατελείωτο περπάτημα και θέλουν να τα συνδυάσουν με εκδηλώσεις που θα τους προσφέρουν διασκέδαση και γνώσεις, βρήκαν έναν ξεχωριστό τρόπο για να καλωσορίσουν φέτος την άνοιξη: το 3ο OPEN HOUSE Athens, ένας θεσμός που το ξεκίνημά του μετρά αρκετά χρόνια πίσω στο Λονδίνο του 1992, άνοιξε ξανά τις πόρτες του στις 16 και 17 Απριλίου 2016. Χιλιάδες άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να εξερευνήσουν δωρεάν 91 χώρους ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, ενώ 450 εθελοντές ανέλαβαν τον γενικό συντονισμό των ομάδων καθώς και να μας αποκαλύψουν τα μυστικά του κάθε κτηρίου ξεχωριστά.

Επειδή όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται είναι ακατόρθωτο να επισκεφτεί κάποιος τόσους πολλούς χώρους σε ένα μόνο διήμερο, παραθέτουμε ενδεικτικά μια μικρή ιδέα για κάποιους από αυτούς:

1ος σταθμός

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Δύο καμπύλες σκάλες αναγεννησιακής μορφής οδηγούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, την πληρέστερη σήμερα στη χώρα μας αφού απαριθμεί 2.000.000 τόμους βιβλίων, χειρόγραφα και περγαμηνές. Εκτός από το Κεντρικό Αναγνωστήριο, υπάρχει κι ένα μικρότερο στον πάνω όροφο μόνο για τα χειρόγραφα. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του κτηρίου αποτελεί ο φυσικός φωτισμός που επιτυγχάνεται με τους χειροποίητους υαλοπίνακες, οι οποίοι φέρουν το σήμα της Βεργίνας.

2ος σταθμός

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Παρ’ όλο που βρίσκεται σε ένα γνωστό και πολυσύχναστο χώρο, την πλατεία Κλαυθμώνος, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών παραμένει σχετικά άγνωστο στους πολλούς. Στην είσοδο δεσπόζει ένα πρόπλασμα της πόλεως των Αθηνών που χρονολογείται από το 1842. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να θαυμάσει ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα και κειμήλια που είχαν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία στο πέρασμα της νεοελληνικής ιστορίας.

3ος σταθμός

Εβραϊκό Μουσείο

Αρχιτεκτονικά ανήκει στην ύστερη νεοκλασσική περίοδο, ενώ το 2010 ανακηρύχτηκε Μουσείο της Χρονιάς για την πολιτιστική προσφορά του. Στεγάζει μόνιμη και περιοδική έκθεση, φωτογραφίες, συλλογές, γλυκά και αντικείμενα σχετικά με τις Εβραϊκές γιορτές, το Εβραϊκό Πάσχα, την περιτομή, την ενηλικίωση και τον γάμο. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει αναγνωστήριο, ενώ ο χώρος χρησιμοποιείται και για μουσικά δρώμενα.

4ος σταθμός

Τρένο στο Ρουφ

Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο Τρένο στο Ρουφ κοντά στο Γκάζι αποτελεί έμπνευση της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Τατιάνας Λύγαρη. Απαρτίζεται από 8 βαγόνια και μία ατμάμαξα με το χαϊδευτικό όνομα «Μπρέντα». Περιλαμβάνει χώρο εστίασης, μουσικής, θεάτρου και καμαρινιών. Σε όλα τα βαγόνια κυριαρχεί η αίσθηση ότι πρωταγωνιστείς σε ταινία εποχής. Συγκεκριμένα η επίσκεψη στο θεατρικό βαγόνι κρύβει και μια μικρή έκπληξη: χάρη στο ενσωματωμένο εφέ με τον ήχο του τρένου και τα καθίσματα που κινούνται ρυθμικά, δίνεται η εντύπωση στον θεατή ότι «ταξιδεύει» σε πραγματικό χρόνο.

Η συνάντησή μας ανανεώνεται για την άνοιξη του 2017 με σκοπό να εξερευνήσουμε ξανά κι άλλους μικρούς θησαυρούς που κρύβονται σε πολλές γωνιές της πόλης μας. Φτάνει μόνο να έχουμε διάθεση να τους ανακαλύψουμε. Όπως λέει και το φετινό μότο του Open House Athens We are all part of a great team!”.

[Φωτογραφίες: Ελισσάβετ Αναστασάκου]