Νέος κύκλος παραστάσεων μέχρι 31 Μαΐου

Πώς μετράς την επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης; Όταν η ζυγαριά γύρει προς την μια πλευρά, τότε ξέρεις… Ο Πολυχώρος Vault στον Βοτανικό δεν ήταν στον κατάλογο των θεάτρων, που είχα επισκεφτεί στο παρελθόν. Διαθέτει δύο σκηνές, ένα μικρό foyer-bar και λίγα τραπέζια έξω για τις ζεστές βραδιές. Βρήκα εξαιρετική την ελευθερία να έχω το ποτό μαζί μου κατά τη διάρκεια της παράστασης,  πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τέτοιο έργο. Ο λόγος φυσικά για το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου «Επάγγελμα Πόρνη» (Τα Κεφάλαια της Χούντας), το οποίο επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Ένκε Φεζολλάρι με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σ’ ένα άκρως συγκινητικό μονόλογο.

Δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες της αντισυμβατικής συγγραφέως από την Κρήτη, Λιλής Ζωγράφου, συνθέτουν την παράσταση. Στην πρώτη, η πολιτεία απαγορεύει στη συγγραφέα να εξέλθει από τη χώρα λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας, που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμά με χιούμορ το παράλογο καθεστώς και αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη – ελευθερίων ηθών». Στην δεύτερη ιστορία, το 1973, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Θύμα της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, βιάζεται από τους νυχτερινούς φύλακες. Δεν παραιτείται, αλλά συγκρούεται με τους ιθύνοντες και  καταγγέλλει τη σαθρή λειτουργία του νοσηλευτικού οργανισμού.

enke

Foto by Sotiria Psarou

 

Η σκηνή του Vault Theatre Plus είναι ιδανική για τα εξήντα λεπτά που εκτυλίσσεται η αφήγηση – βίωμα: ένα δωμάτιο μικρό, και η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (Λιλή Ζωγράφου) πλαισιωμένη από το κοινό της, εμάς. Η ανταλλαγή ενέργειας είναι καταλυτική. Οι πληροφορίες και τα γεγονότα μεταφέρονται με τέτοια ένταση και ορμή που μας παρασύρουν στη δίνη τους… ώσπου η ηθοποιός – ηρωίδα του έργου «γίνομαι» εγώ. Είμαι εγώ που διεκδικώ το διαβατήριο «χωρίς επάγγελμα», είμαι εγώ που «αλλάζω» επάγγελμα, είμαι εγώ στην ψυχιατρική κλινική…

Ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι οδηγεί την πρωταγωνίστριά του σε μια ερμηνεία με συνέπεια και σιγουριά. Έχει πετύχει με ακρίβεια να διαγράψει τις λεπτομέρειες και τις φωτοσκιάσεις που απαιτεί ο χαρακτήρας του έργου. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου μας δίνει ένα χαρακτήρα πλήρη, οι αντιδράσεις και ο λόγος της δεν προκύπτουν από τη λογική, αλλά από το ενστικτώδες του συναισθήματος που γεννά η εκάστοτε κατάσταση που βιώνει η ηρωίδα (Λιλή Ζωγράφου).

Το σκηνικό αποτελείται μόνο από ένα “τοίχο” με αποκόμματα παλιών εφημερίδων, ένα παγκάκι (παλλέτες) κι ένα μικρόφωνο. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Οι εναλλαγές των φωτισμών συνοδεύουν την ατμόσφαιρα των όσων βιώνουμε, σκοτάδι εδώ, φως εκεί… Και το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη  γίνεται το ιδανικό φινάλε.

Η παράσταση τελειώνει και κατεβαίνω να συνεχίσω το ποτό μου στο μπαρ. Το κείμενο στριφογυρνά στο μυαλό μου. Πόσο διαφορετικό ήταν το τότε από το σήμερα; Πόσο έχουν λείψει οι σωτήρες; Ποιοι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι; Αυτό που έλειψε και λείπει είναι οι σωσμένοι…

enke

foto Κική Παπαδοπούλου

«Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασυνείδητα. Κι ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανείς.» – Λιλή Ζωγράφου, Οκτώβρης 1978

Ιnfo :

https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1/posts/1173512776014368

«Επάγγελμα Πόρνη» (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ) της Λιλής Ζωγράφου (το βιβλίο

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια),

Σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Σκηνικός χώρος / κοστούμια / φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

(Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός , Τ.Κ.10447,
τηλέφωνο  213-0356472, 6949534889)

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (για 6 ακόμη παραστάσεις):

16/5/2016, 17/5/2016, 23/5/2016, 24/5/2016, 30/5/2016, 31/5/2016

Γενική είσοδος: 12€, Προπώληση www.viva.gr: 10€

————————————————————————————————————————-

Επόμενες σκηνοθεσίες του στο Vault:

https://fermouart.gr/2017/10/07/vault-fezollari-krouska-pou-einai-i-mana-sou-mori/

https://fermouart.gr/2017/11/24/silektis-17/