Δευτέρα απόγευμα. Μετά από μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης φτάνω στην Πειραιώς 84. Όχι τυχαία. Έξω από το BIOS έχει ήδη μαζευτεί πολύς κόσμος. Νέοι άνθρωποι κρατούν τα εισιτήριά τους και συζητούν σε παρέες. Ώρα 18:00. Το Bob Theatre Festival 2016 ξεκινά.

Για ένατη χρονιά, πραγματοποιήθηκε φέτος, 9 με 15 Μαΐου, ο καθιερωμένος πλέον θεατρικός θεσμός της Αθήνας στο BIOS, στο διατηρητέο, βιομηχανικό κτίριο, όπου φιλοξενείται από το 2012. Στην καρδιά της άνοιξης, το Bob Theatre Festival διοργανώνει μία θεατρική γιορτή, με στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Μέσω του διαγωνισμού Scratch Night, δίνεται η ευκαιρία σε νεοσύστατες ομάδες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν μία θέση στο χειμερινό πρόγραμμα θεάτρου, ενώ επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις ξαναπαίζονται, προκαλώντας τους θεατρόφιλους νέους σε έναν καλλιτεχνικό «μαραθώνιο». Το φετινό πρόγραμμα γεμάτο· «Κατερίνα», «Η Μαζώχτρα», «Ποπ Κορν», «72 ώρες» κτλ. Τιμώμενο πρόσωπο· Ο Γιώργος Νανούρης. Η ομάδα AbOvo, δημιουργοί και διοργανωτές του φεστιβάλ, σε συνεργασία με τους 4Frontal φέτος, ξεπέρασαν για ακόμα μία φορά κάθε προσδοκία.

Πρεμιέρα για το Bob Theatre Festival 2016 με τις «Περσινές Βροχές» του Χρήστου Καρασσαβίδη. Κατεβαίνω στο υπόγειο του BIOS. Η επιβλητική ατμόσφαιρα του χώρου εισάγει το θεατή στο ασφυκτικό κλίμα της παράστασης από την πρώτη στιγμή. Ένας θεατρικός μονόλογος, με αφετηρία το 1914 καλύπτει τις τρεις αιματοβαμμένες δεκαετίες του μεσοπολέμου. Όμως τα όρια του χρόνου και του χώρου επεκτείνονται. Παρελθόν, παρόν, μέλλον. Ποίηση και Πόλεμος. Έρωτας και Θάνατος. Και στο κέντρο ο άνθρωπος. Πως ο άνθρωπος που «δίνει τη ζωή του για ένα λουλούδι, είναι ο ίδιος που πλημμύρισε πέντε ηπείρους στο αίμα»;

Η σκηνοθεσία λιτή, αλλά δυνατή. Η Δώρα Παρδάλη, επί σκηνής, ερμηνεύει και συγκλονίζει. Η μουσική τη συνοδεύει, συμβάλλοντας στις διακυμάνσεις και στις κορυφώσεις της παράστασης. Το κείμενο, ίσως το δυνατότερο στοιχείο. «Σοκαριστικός» ρεαλισμός, (αυτο)σαρκασμός και συναισθηματική ένταση συνδυάζονται και συγκινούν. Κορυφαία στιγμή της παράστασης· ο «μονόλογος του μικροφώνου». Μας υπενθυμίζει πως «όσο γελαστοί ήμασταν, τόσο γελασμένοι υπήρξαμε».

Ένας φιλοσοφικός προβληματισμός; Ένα απελπισμένο ερωτικό κάλεσμα; Μία αντιπολεμική κραυγή; Σίγουρα, οι «Περσινές βροχές» καταφέρνουν να αγγίξουν και να αφυπνήσουν το σύγχρονο θεατή. Και το Bob Theatre Festival μας έδωσε την ευκαιρία να τις (ξανα)δούμε.

 

Info παράστασης:

Κείµενο/Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασσαβίδης

Παίζει: Δώρα Παρδάλη

Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα

Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασσαβίδης

Φωτογραφία: Ορέστης Τσιτούρης

Σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου