Στην καρδιά της Αθήνας, ο άνετος και καλαίσθητος χώρος γκαλερί «7» φιλοξενεί τη δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου Μαρίας Χρυσοχοΐδου, της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου. Στα έργα κυριαρχεί το ασπρόμαυρο χωρίς να λείπουν οι ελαφρά χρωματισμένες φιγούρες, ενώ η δουλεμένη με λεπτομέρεια χρήση του μολυβιού δίνει ζωή σε μορφές απαλές και εύθραυστες που αποπνέουν μια ήσυχη μελαγχολία.

 

Το χαρτί γεμίζουν ως επί το πλείστον γυναικείες και παιδικές παρουσίες, γεγονός που κάνει την αντίθεση αθωότητας και απειλής ακόμα πιο έντονη, ενώ ταυτόχρονα συνταιριάζει αρμονικά τα όρια ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία, το όνειρο και την πραγματικότητα. Σε κάθε έργο προβάλλουν  ψυχολογικές και υποσυνείδητες προεκτάσεις σε συνδυασμό με έναν ευφάνταστο συμβολισμό: πόδια που ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, ένας σωρός από τσουβάλια που μοιάζει να συνθλίβει με το βάρος του, αρκούδες και τίγρεις ως σημάδια κρυμμένης δύναμης ή καταπίεσης.

 

Η γυναίκα που φαίνεται κουρασμένη και ατημέλητη κρύβει μέσα της μια άγρια ορμή, ο «ανήμπορος» ηλικιωμένος που έχει τη δύναμη μιας αρκούδας, η κοπέλα που κόβει τον ομφάλιο λώρο με το σπίτι της, όλα γεννούν γνώριμες σκέψεις, επιθυμίες, φόβους και καταστάσεις ενώ απεικονίζουν συναισθήματα που φέρνουν στον νου του επισκέπτη κάτι οικείο. «Το ταξίδι της νίκης» καθρεφτίζει την ανάγκη για φυγή, αλλαγή και απελευθέρωση.

 

Όσοι λοιπόν θέλουν όχι μόνο απλώς να δουν μια έκθεση ζωγραφικής αλλά και να «παρατηρήσουν» πτυχές του βαθύτερου εσωτερικού κόσμου τους, προλαβαίνουν να την επισκεφτούν μέχρι τις 28 Μαΐου!

 

[Φωτογραφίες: Ελισσάβετ Αναστασάκου]

 

 

 

Info:

 

Γκαλερί «7»: Σόλωνος 20, Αθήνα

 

Τηλ.: 210 3612050

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 – 15.00

 

Η πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Χρυσοχοΐδου με τίτλο «Φωναχτές σκέψεις» πραγματοποιήθηκε το 2013