1442238297230.cached

2004. Εκλογές ΗΠΑ, ένας Πρόεδρος, ένα σκάνδαλο κι ένα επιτελείο ικανών δημοσιογράφων με ένα καυτό πολιτικό θέμα που θα μπορούσε να αλλάξει την τελευταία στιγμή το εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας. Και τα κατάφερε. Για λιγότερο από 24 ώρες.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα με πρωταγωνιστές τον κορυφαίο δημοσιογράφο Νταν Ράδερ και την παραγωγό Μέρι Μέιπς του καναλιού CBS.  Το θέμα τους αφορούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και μια ύποπτη ιστορία: υπήρξαν έγγραφα και πηγές που διατείνονταν ότι έγινε δεκτός ως πιλότος χωρίς να περάσει από ιατρικές εξετάσεις, χωρίς βαθμολογία αξιολόγησης και απουσιάζοντας από τη στρατιωτική του θητεία για ένα ολόκληρο έτος. Παρακολουθούμε λοιπόν με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα των δημοσιογράφων να προλάβουν τους χρόνους, να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία και να βγάλουν την εκπομπή στον αέρα πριν από τις εκλογές. Ο αντίλογος και η αμφισβήτηση της γνησιότητας των πηγών δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και θα είναι τόσο σφοδρά που τον αρχικό θρίαμβο θα ακολουθήσουν η ανυπολόγιστη έκθεση του καναλιού και οι βαριές κυρώσεις ολόκληρης της ομάδας.

Το πρωτογενές υλικό που έχει στα χέρια του ο σκηνοθέτης Τζέιμς Βάντερμπιλτ είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον. Οι εικόνες εναλλάσσονται γρήγορα, υπάρχουν προσεγμένα φλας μπακ και στιγμιότυπα όπου ο χρόνος φαίνεται να παγώνει με σκοπό να επιτείνει την εκάστοτε αίσθηση. Ωστόσο, δεν το εκμεταλλεύεται στο έπακρο και δεν του δίνει τις απαιτούμενες κορυφώσεις που θα έκαναν τον θεατή να αγωνιά για το τέλος. Το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας επωμίζεται με απόλυτη επιτυχία η Κέιτ Μπλάνσετ, που με την ερμηνεία της συγκεντρώνει την προσοχή μας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η περσόνα που χτίζει είναι ταυτόχρονα ευαίσθητη και δυναμική, ψύχραιμη κι ευάλωτη και πάνω απ’ όλα φυσική και αξιοπρεπής, ιδιαίτερα στην αξιοπρόσεκτη τελική αναμέτρηση με την Επιτροπή του CBS.

Οι δημιουργοί του έργου αποκαλύπτουν τις δυσκολίες, τις παγίδες και τον τρόπο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τον κόσμο των ΜΜΕ και παρ’ όλο που παρουσιάζουν το αντίπαλο δέος φαίνεται να παίρνουν θέση. Κι αυτή η θέση είναι υπέρ της μαχόμενης, αντικειμενικής δημοσιογραφίας, της «Αλήθειας» με κάθε τίμημα μέσα σε έναν κόσμο που οπισθοχωρεί, επανέρχεται όταν στριμώχνεται και λέει ψέματα για να καλύψει.

Οι άνθρωποι υποδεικνύουν, φωνάζουν όταν δεν τους αρέσει η ιστορία, κι όταν τελειώσει η ιστορία δεν θυμόμαστε καν ποιά είναι η αλήθεια».

Info

Έτος: 2015

Χώρα προέλευσης: Aμερική

Διάρκεια: 121 λεπτά

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Βάντερμπιλτ

Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ντένις Κουέιντ, Τόφερ Γκρέις