Ποιο είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείτε πιο πολύ στην καθημερινότητα σας;

Μην ψάχνετε απεγνωσμένα να θυμηθείτε πότε χρησιμοποιήσατε τελευταία φορά σφυρί ή κατσαβίδι. Τα μισά εργαλεία είναι πλεόν άυλα και βρίσκονται στον υπολογιστή σας. Κορωνίδα όλων είναι φυσικά το διαδίκτυο το οποίο τείνει να γίνει τρόπος ζωής. Εκεί ψάχνουμε, εκεί κοινωνικοποιούμαστε, εκεί εργαζόμαστε, εκεί διασκεδάζουμε. Ο εικοστός πρώτος αιώνας είναι αδιαμφησβήτητα η ψηφιακή εποχή όπου όλα και όλοι βρίσκονται κάπου σε μια γωνιά του αχανούς διαδικτύου.

Η ψηφιακή εποχή συνεπάγεται και την μεγαλύτερη πολιτιστική επανάσταση μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας: την ψηφιοποίηση αρχείων και την διάθεση πολλών εξ’ αυτών δωρεάν στο διαδίκτυο. Όπως ακριβώς η τυπογραφία έκανε προσβάσιμη την γνώση σε ένα ευρύ κοινό, η ψηφιοποίηση την απογείωσε: την έκανε κτήμα όλων, δωρεάν, προσβάσιμη από παντού στον πλανήτη. Η γνώση όλου του κόσμου διαθέσιμη στην οθόνη σας, στην άνεση του καναπέ σας.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται ένα πρόβλημα το οποίο κανείς δεν θα φανταζόταν. Που θα βρεί κανείς ενδιαφέροντα πράγματα να διαβάσει, να δει, να μάθει;

Αυτό το πρόβλημα έρχεται να μας λύσει το Public Domain Review. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που περιέχει τα πιο ενδιαφέροντα, παράταιρα, παράξενα πράγματα που μπορείτε να βρείτε. Οι συντάκτες της αλιεύουν από τον ωκεανό του διαδικτύου μαργαριτάρια και τα εκθέτουν με τρόπο που δύσκολα θα αντισταθεί ο αναγνώστης.

Όλα μάλιστα είναι απολύτως προσβάσιμα και δωρεάν. Όλα τα άρθρα τους παραπέμπουν σε βιβλία ή ταινιες που δεν έχουν πλέον δικαιώματα και είναι ελεύθερα προς χρήση από όλους – ανήκουν στο public domain, στον δημόσιο τομέα.  Η σελίδα μάλιστα είναι μέρος του Open Knowledge Foundation, ενός παγκόσμιου οργανισμού που ως σκοπό έχει να προωθήσει την ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση σε όλες της τις μορφές.

Χωρίς τίτλουγυφ

Στην εικόνα βλέπετε τον τρόπο που έχουν διαμορφώσει τις συλλογές τους. Βιβλία από όλες τις ιστορικές περιόδους, φιλμ από τις αρχές του αιώνα, μουσική φυλαγμένη σε μηχανές αναμετάδοσης που και αυτές πλέον βρίσκονται σε μουσεία. Μια απλή φυλλομέτρηση στις συλλογές θα σας ανοίξεις νέους ορίζοντες και πράγματα με τα οποία θα ασχολείστε για πολύ καιρό…

Εάν αναρωτιέστε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνουν και βρίσκουν όλα αυτά τα διαμαντάκια, μπορείτε να τους βρείτε στην σελίδα ως “contributors”. Όλοι τους έχουν εξέχοντα βιογραφικά και η ομάδα αποτελείται ως επι το πλείστον από ανθρώπους  ενδιαφέροντες όσο και τα άρθρα που γράφουν. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μία ματιά, γιατί και ο καθένας από αυτούς έχει συγγράψει διάφορα βιβλία τα οποία πιθανότατα θα θέλετε να διαβάσετε.

Τι μπορείτε να βρείτε μέσα στο Public Domain Review:

-Το “Ταξίδι στην Σελήνη”, την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκε το 1912

-Ένα βίντεο των αρχών του προηγούμενου αιώνα που δείχνει πιθανότατα τον Τιτανικό

-Ένα από τα πρώτα βίντεο της NASA που φαίνεται η γη από το διάστημα

-Την απεικόνιση ενός μυστηριώδους ουράνιου φαινόμενου που εμφανίστηκε στον ουρανό της     Νυρεμβέργης στις 14 Απριλίου του 1561

-Ένα βιβλίο με μοτίβα για καλλιγράφους του 16ου αιώνα

-Το ημερολόγιο της Βασίλισσας Βικτώριας από την εφηβεία της

-Ένα από τα πρώτα τεστ ευφυίας, στο οποίο υποβλήθηκε ο Μότσαρτ στην ηλικία των 6 ετών

-Μία συλλογή από κινέζικα παραμύθια, με εικονογράφηση, από το 1921

Και φυσικά πολλά, πολλά, πολλά βιβλία. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας κρατήσει καθηλωμένους για ώρα, να διαβάζετε ένα βιβλίο που δεν θα είχατε ανακαλύψει διαφορετικά.

Καλή σας ανάγνωση!