Κωμωδία+Σάτιρα=Αριστοφάνης. Οποιοσδήποτε έχει διδαχθεί Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο – Έλληνας ή μη- αναγνωρίζει το όνομα και το έργο του σπουδαιότερου κωμικού θεατρικού συγγγραφέα που δημιούργησε ο Ελληνικός πολιτισμός. Από τα σαράντα πέντε έργα του έχουν διασωθεί εννέα ολόκληρα, δύο σε επαρκή αριθμό στίχων και πολλά αποσπάσματα από τα υπόλοιπα.

Ο Αριστοφάνης γεννήθηκε κάπου στο μακρινό 445 π.Χ. και δεν πέθανε ποτέ. Τα έργα του διδάσκονταν στην αρχαία Αθήνα, μετά στην Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη και από εκεί παντού στον κόσμο. Το έργο του έχει επηρεάσει όλους τους κωμωδιογράφους του δυτικού κόσμου μετά από αυτόν, και όχι μόνο. Οποιοσδήποτε και να διαβάσει τα έργα του σίγουρα θα βρεί κάτι ή κάποιον με τον οποίο θα ταυτιστεί.

Η κάθε κωμωδία του είναι ένα παράθυρο στον χρόνο: ο Αριστοφάνης μας διηγείται τα καθέκαστα της εποχής του και καυτηριάζει ανελέητα τα δημόσια πρόσωπα και τις κοινωνικές ομάδες που δημιουργούν τα κακώς κείμενα της εποχής του. Από την πένα του όμως περνούν λίγο-πολύ όλες οι κοινωνικές ομάδες. Φιλόσοφοι, σοφιστές, δικαστές, πολιτικοί, δημαγωγοί, ακόμη και ο ίδιος ο θεός του Θεάτρου, ο Διόνυσος. Τα πάντα σχολιάζονται και σατιρίζονται από τον ευφυέστατο κωμικό. Αυτό όμως που κάνει το έργο του πραγματικά ξεχωριστό είναι η διαχρονικότητα του. Διαβάζοντας στον Αριστοφάνη για τους δημαγωγούς των Αθηνών του 5ου π.Χ. αιώνα είναι λες και διαβάζουμε για τους πολιτικούς στην σημερινή εποχή (Ιππείς). Ή για τους δικαστές (Σφήκες). Ή για τους καλλιτέχνες (Βάτραχοι).

Τα διαχρονικά αυτά έργα λοιπόν δεν χρειάζεται να περιμένετε κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για να τα χαρείτε στο θετρικό σανίδι. Εάν δεν είστε τύπος που να λατρεύει το διάβασμα και να έχει ήδη έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στην βιβλιοθήκη του, μην ανησυχείτε. Η Ένατη Τέχνη σας έχει την λύση.

Μιλάμε φυσικά για την θρυλική σειρά του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη “Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς”, που έχει πουλήσει πάνω από 700.000 αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες αλλά και διάφορες εκδόσεις. Κάθε φορά που επανακυκλοφορούν τα αντίτυπα εξαφανίζονται αμέσως αλλά μην ανησυχείτε, κυκλοφορούν πλέον και σε ebooks που δεν εξαντλούνται ποτέ.

O Τάσος Αποστολίδης βασίστηκε στα πρωτότυπα κείμενα των έντεκα σωζώμενων κωμωδιών για τους διαλόγους των κόμικς. Σε πολλά σημεία οι διάλογοι είναι απλώς η μετάφραση του κειμένου του Αριστοφάνη, κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα να διαπιστώσετε βάζοντας δίπλα-δίπλα το κόμικς και το πρωτότυπο κείμενο.  Ο Γιώργος Ακοκαλίδης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο σχέδιο που ταιριάζει πολύ με το κλίμα των κειμένων, χαλαρό αλλά όχι ακαλαίσθητο. Πρόκειται για κωμωδίες άλλωστε, και εδώ το κωμικό στοιχείο ξεκινάει και από το σκίτσο.

Μπορείτε να απολαύσετε και οι ίδιοι κάποιες χαρακτηριστικές σελίδες από τα κόμικς, επιλεγμένες από τους Ιππείς.

Καλή ανάγνωση!