Η Μαφάλντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964 στην εφημερίδα στο περιοδικό Primera Plana της Αργεντινής. Πνευματικός της πατέρας ο Joaquín Salvador Lavado, γνωστότερος ως Quino, ο οποίος αποτύπωσε μέσα από την εξάχρονη Μαφάλντα την πραγματικότητα της εποχής μας. Πρόκειται για ένα κόμικ που δημοσιευόταν σε μορφή κόμικ στριπ , δηλαδή μια μικρή ιστορία που ξετυλίγεται μέσα σε τρία ή τέσσερα καρέ, αυτόνομη ή σε συνέχειες.

Η πιο αγαπημένη δεσποινίς της σύγχρονης εποχής εμφανίστηκε σε εποχές δύσκολες για την Αργεντινή αλλά και για όλο τον κόσμο. Το 1963 βρήκε τους Αργεντίνους καταμεσής σημαντικών πολιτικών εξελίξεων που ταλάνιζαν την χώρα τους, ενώ κυριαρχούσαν και παγκόσμια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με χαρακτηριστικότερο τον Ψυχρό Πόλεμο και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η πανέξυπνη Μαφάλντα ενημερώνεται για όλα αυτά από το πιστό της ραδιοφωνάκι, και με τη σειρά της αρχίζει να ρωτάει τους ταλαίπωρους γονείς της τι σημαίνουν όλα αυτά που ακούει.

13517753_10209091962163658_248498985_o

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Φυσικά. Γιατί η Μαφάλντα θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε  κοριτσάκι. Αντί για Μαφάλντα από την Αργεντινή θα μπορούσε να είναι η Δέσποινα από την Αθήνα, η Ντολόρες από την Ισπανία, η Ραφαέλα από την Ιταλία… οποιοδήποτε κοριτσάκι ζει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Ο κόσμος μας δεν έχει έλλειψη ούτε από κακούς πολιτικούς , ούτε από προβλήματα, και δυστυχώς ούτε από πολέμους. Σε ανησυχητικά πολλά σημεία θα νομίζετε ότι διαβάζετε ένα κόμικ που γράφτηκε μόλις σήμερα το πρωί. Ο Quino κατάφερε να κάνει αυτό που ελάχιστοι κατορθώνουν: να δημιουργήσει κάτι διαχρονικό. Κάτι που θα αγγίζει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου για όσα χρόνια ο πολιτισμός μας παραμέναι ο ίδιος.

13509769_10209091961403639_1109536672_o

Η Μαφάλντα όμως δεν είναι μόνη της. Μαζί της μεγαλώνουν και μια παρέα παιδιών που τους συναντάμε συχνά-πυκνά. Είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετικές ανησυχίες το καθένα. Πρόκειται για ένα τσούρμο παιδιών που κάνουν παρέα, παίζουν, τσακώνονται, ονειρεύονται για το μέλλον τους και αναρωτιούνται για τον κόσμο των μεγάλων με τρόπο που μόνο τα παιδιά μπορούν να αναρωτηθούν. Δεν είναι όμως όλα όπως η Μαφάλντα, και το κάθε παιδί επιλέγει να είναι έξυπνο μόνο σε αυτά που το ενδιαφέρουν -ακριβώς όπως όλα τα αληθινά παιδιά γύρω μας.

13548809_10209091962203659_747262870_o

Όλοι οι χαρακτήρες της Μαφάλντα είναι βγαλμένοι από την ζωή. Η ίδια η Μαφάλντα είναι ένα ιδιαίτερο κοριτσάκι, αλλά παραμένει παιδί με όλες τις απορίες αλλά και τις ζαβολιές που κάνει ένα παιδί. Οι γονείς της είναι δύο συνηθισμένοι άνθρωποι και κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να μεγαλώσουν ένα παιδί που οι απορίες του τους αφήνουν -κατά 99%- άφωνους. Κάποια στιγμή η Μαφάλντα αποκτά και ένα αδερφάκι με όνομα Γκιγιέ (ή Νάντο, ανάλογα τη μετάφραση) ο οποίος ακολουθεί τα βήματα της μεγάλης του αδερφής.

Μαζί με αυτούς οι φίλοι της Μαφάλντα δεν είναι λιγότεροι αγαπητοί και ιδιαίτεροι: ο Φελίπε, παρότι μεγαλύτερος, είναι πιο αγχώδης αλλά και ονειροπόλος. Ο Μανολίτο είναι φιλοχρήματος, και ονειρεύεται να επεκτείνει το μπακάλικο του μπαμπά του (το οποίο διαφημίζει με κάθε δυνατό τρόπο). Η Σουζανίτα είναι η φαντασμένη της παρέας, με σκοπό της ζωής της να γίνει η πολύ σπουδαία μαμά κάποιου σπουδαίου γιατρού και όλοι να μιλούν για την σπουδαιότητά της. Ο Μιγκελίτο είναι ο νεώτερος της παρέας, πιο αγαθός αλλά σε πολλά σημεία και πιο εγωκεντρικός από τους υπόλοιπους. Η Λιμπερτάδ (Ελευθερία) είναι η πιο πολιτικοποιημένη από όλους – καθώς είναι και η ίδια ένα πρόσωπο-σύμβολο για την πολιτική κατάσταση της Αργεντινής εκείνη την αποχή.

Η πένα και το πενάκι του Quino δεν αφήνουν τίποτα που να μην σχολιάσουν για την πολιτική, τους πολιτικούς, τους μεγάλους, ακόμη και την τέχνη και τον πολιτισμό. Στα στριπάκια που διαβάζετε, καταλαβαίνετε το μέγεθος της ειρωνίας και της σάτιρας που διατρέχουν το κόμικ. Είναι απολύτως φυσιολογικό μάλιστα, πολλές ατάκες που θα διαβάσετε να τις κάνετε μπλουζάκι…

13518254_10209091962043655_805312306_o

Η Μαφάλντα δε θα πάψει να είναι ποτέ δημοφιλής. Περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι το πρόσωπο που διατυπώνει τις απορίες που όλοι έχουμε. Μέσα στα μικρά αυτά στριπ θα δείτε να ξεδιπλώνονται όλες οι δικές σας απορίες για τον κόσμο, και θα δείτε τον εαυτό σας μέσα σε κάποιον από τους χαρακτήρες της Μαφάλντα. Μπορεί να είναι η ίδια η Μαφάλντα, μπορεί να είναι ο Φελίπε… όσοι έχουν παιδιά θα συμπάσχουν μάλιστα με τους γονείς της Μαφάλντα (και τους αγαπάμε ακόμη περισσότερο για αυτό!).

Θα σας αφήσω με ένα προσωπικό αγαπημένο στριπ της σειράς.  Η Μαφάλντα κυκλοφορεί στα Ελληνικά και θα την βρείτε με μεγάλη ευκολία. Αξίζει να την αποκτήσετε και να ανακαλύψετε το δικό σας αγαπημένο!

13509739_10209091962243660_16795652_o