Λίγες, μόνο, ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται το νησί του Νικόλαου Τσελεμεντέ και του Αριστομένη Προβελέγγιου. Η Σίφνος, ένα από τα πρώτα νησιά τον Κυκλάδων, που συναντά κανείς καθώς απομακρύνεται από την πρωτεύουσα, «φινετσάτη» και ξεχωριστή, δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως το νησί της γαστρονομίας. Ιδιαίτερες γεύσεις, παραδοσιακές και σύγχρονες, εντάσσονται στη γενικότερη πολιτιστική κίνηση του νησιού.

Εξερευνώντας τα στενά της Σίφνου, βλέπω ανακοινώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων. Ανακαλύπτω χρώματα και μελωδίες. Αλλά και κάποια «απρόσμενα συνταιριάσματα».

Πρώτη στάση στο «Cayenne». Το εστιατόριο «Cayenne», που λειτουργεί και ως Art Gallery βρίσκεται στην καρδιά της Απολλωνίας. Μέσα στα γραφικά σοκάκια του νησιού ξεχωρίζει ένας κήπος. Αρώματα βουκαμβίλιας και πιπεριάς αναμειγνύονται. Ο σεφ Νίκος Νερούτσος προ(σ)καλεί τους περαστικούς σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ελληνική και Σιφνέικη κουζίνα, επαγρυπνώντας όλες τις αισθήσεις. Γιαυτόν η μαγειρική είναι Τέχνη. Όπως και η ζωγραφική. «Η μαγειρική είναι ένας καμβάς, που πάνω του θέλω να ζωγραφίζω εικόνες γεύσεων που ταξιδεύουν τον κάθε ουρανίσκο» αναφέρει. Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες, πιπεριά και μανιτάρια. Πράγματι, μοιάζει με πίνακας ζωγραφικής. Και μετά μία βόλτα στον επάνω όροφο. Εκεί βλέπω κι άλλους πίνακες του σεφ. Αυτή τη φορά τα υλικά που χρησιμοποιεί δεν είναι φαγητά, αλλά πραγματικός καμβάς και χρώματα. Εικόνες από τη φύση, τη Σίφνο και όχι μόνο.

sifnos13

sifnos9

Τι είναι για εκείνον η ζωγραφική; «Είναι η στιγμή εκείνη που ξεκλέβω λίγο χρόνο για να αποδράσω και τι καλύτερο από το να πάρω ένα μολύβι, μία κόλλα χαρτί Α4 και να σκιτσάρω μία εικόνα, μία σκέψη, ένα ταξίδι. Η ζωγραφική για μένα είναι το μέσο. Είναι ο δρόμος για ένα μεγάλο ταξίδι. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και ο σκοπός. Η μήτρα που γονιμοποιείς και γεννάς εικόνες. Είναι δύναμη καθαρμού και ανανέωσης.»

viber imagewwe

sifnos3

   Δίπλα στους πίνακες του Νίκου Νερούτσου εκτίθενται έργα της Λαμπρινής Βαφία. Η Λαμπρινή Βαφία μεγάλωσε στη Σίφνο, από όπου και κατάγεται, ενώ έχει σπουδάσει σχέδιο και εικονογράφηση. Η ζωγραφική της, μοντέρνα και ρεαλιστική, εμπνέεται από τις γυναικείες μορφές και τα στοιχεία της φύσης. Προτιμώντας την ξυλομπογιά και τους μαρκαδόρους, δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, τη σύνθεση και τη σύνδεση.

sifnos18

Η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Νερούτσου και της Λαμπρινής Βαφία θα είναι ανοιχτή δωρεάν για το κοινό έως το τέλος Αυγούστου. Το «Cayenne Restaurant Art Gallery», εκτός από την έκθεση ζωγραφικής φιλοξενεί, επίσης, συχνά μουσικές βραδιές κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις συμβάλλοντας ποιοτικά και δημιουργικά στον πολιτισμό του νησιού.

Ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι της Απολλωνίας φτάνω στη «Βεράντα». Λίγα μέτρα μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο του νησιού συναντά κανείς μία πραγματική βεράντα. Καταπληκτική θέα, εναλλακτική μουσική και καλός καφές. Όμως, οι ιδιοκτήτες του «Veranda Cafe Bar Restaurant» δεν αρκούνται σε αυτά. Οι εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, που συχνά φιλοξενούν δίνουν ένα ξεχωριστό στίγμα, όχι μόνο στη διακόσμηση του χώρου, αλλά και στην πολιτιστική δράση της Σίφνου. Εντυπωσιακές φωτογραφίες πλοίων και θαλασσινών τοπίων. Όχι όμως από τη Σίφνο, αλλά από την Καραϊβική. Φωτογραφίες, που ερασιτεχνικά τράβηξε ο Μάνος Μουσουρέλης σε ένα από τα ταξίδια του στην εξωτική Καραϊβική.

sifnos4

sifnos5

Οι περισσότερες από αυτές τραβήχτηκαν με ένα απλό κινητό, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Κι όμως, δεν λείπει η επιβλητικότητα και η καλλιτεχνική τους αρτιότητα. Η έκθεση φωτογραφίας του Μάνου Μουσουρέλη στη «Βεράντα» θα διαρκέσει για λίγες ακόμη ημέρες. Μας υπόσχεται, όμως, πως θα επιστρέψει. Αυτή τη φορά με φωτογραφίες από το βυθό του νησιού.

sifnos6

Οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στο «Cayenne» και στη «Βεράντα» της Σίφνου μας υπενθυμίζουν για ακόμη μία φορά πως η Τέχνη μπορεί να βρίσκεται παντού. Αλλά και πως οι καλοκαιρινές μας εξορμήσεις μπορούν πάντοτε να συνδυαστούν με τη συμμετοχή μας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.