Ο Ζουάν Κούρτις παρουσιάζει αυτή την Τρίτη, 9 Αυγούστου, στο Χυτήριο τις ταινίες του με τίτλο: The portraits of truth ,
Domenicos – El Greco και Christ. Μέσα σε πέντε ερωτο-απαντήσεις μας εξηγεί τα θέματα των ταινιών του και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.

YouTube player

 

Τι είναι ακριβώς αυτό που κάνεις;

Τα περισσότερα έργα που γυρίζω το τελευταίο διάστημα είναι μικρού μήκους ταινίες, αφιερωμένες κάθε φορά σ’ έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη και τους πίνακες του. Χάρη στην τεχνολογία, μου δίνεται η δυνατότητα να παίρνω αυτούς τους πίνακες και να τους ζωντανεύω δίνοντας κίνηση στους χαρακτήρες, που υπάρχουν μέσα, και όλο αυτό, μέσω μιας ιστορίας να το μεταφέρω στην μεγάλη οθόνη.

Ποιους πίνακες χρησιμοποιείς στις ταινίες σου;

Αναλόγως τον καλλιτέχνη. Κάθε φορά επιλέγω τα έργα εκείνα που θα μου επιτρέψουν να δημιουργήσω μια ιστορία από αυτά. Στην τελευταία μου μικρού μήκους ταινία με τίτλο ¨Rembrandt – The portraits of truth¨ χρησιμοποίησα 46 πίνακες του Ρέμπραντ. Μερικά από αυτά ήταν «Η νυχτερινή περίπολος», «Το μάθημα ανατομίας», «Η θυσία Ισαάκ από τον Αβραάμ», «Η προδοσία Σαμψών από την Δαλιδά», «Η τύφλωση του Σαμψών» κ.α.

 

zouan - Η προδοσία Σαμσών από την Δαλιδά

 

Υπάρχουν κρυφά μηνύματα πίσω από αυτές τις μικρού μήκους ταινίες;

Όπως στα κανονικά έργα των ζωγράφων, έτσι κι εδώ, κρύβονται κάποια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον δημιουργό. Για μένα είναι ένα παιχνίδι που κάνω με τον τηλεθεατή, ώστε να του τραβήξω την προσοχή σε ορισμένα σημεία ή να περάσω το στοιχείο μου σαν υπογραφή μέσα στο έργο.

 

zouan - Η νυχτερινή περίπολος

 

Τι σε επηρέασε και ποια είναι η πηγή της έμπνευσης σου;

Σε κάθε ταινία υπάρχει μια διαφορετική επιρροή και πηγή έμπνευσης. Μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό τραγούδι ή από κάποιο συναισθηματικό γεγονός. Κάθε φορά είναι κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Την ταινία με θέμα τον Ρέμπραντ την εμπνεύστηκα τυχαία σε μια ελεύθερη προβολή της ταινίας «The Cook the Thief his Wife and her Lover (1989)» σε ένα θερινό κινηματογράφο.

 

zouan - Το μάθημα ανατομίας

 

Που μπορούμε να δούμε τις ταινίες σου;

Εκτός από ορισμένες που είναι ανεβασμένες στο διαδίκτυο, προβάλλονται αυτή την Τρίτη 9 Αυγούστου, τρεις μικρού μήκους ταινίες μου, οι «Domenicos  – El Greco», «Rembrandt» και «Christ» στο θερινό του Χυτηρίου, στην Ιερά Οδό, στις 21:20. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

zouan - vlcsnap-00060

 

Βιογραφικό

Ο Ζουάν Κούρτις είναι σκηνοθέτης – δημιουργός πειραματικών ταινιών και animation. Γεννήθηκε στο Κάιρο και κατάγεται από την Συρία. Όλη η οικογένεια προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, σε Συρία και Αίγυπτο. Ανιψιός του αμερικανού σκηνοθέτη συριακής καταγωγής, Μουστάφα Ακάντ, γνωστός για την ταινία του «Το λιοντάρι της ερήμου» με τον Άντονι Κουίν και την παραγωγή της ταινίας του John Carpenter, «Halloween – Η νύχτα με τις μάσκες». Το 2001 εκλέγεται έφηβος βουλευτής στις Μορφωτικές Υποθέσεις και αργότερα ξεκινάει την προετοιμασία για την σχολή των καλών τεχνών. Πολύ γρήγορα τον κερδίζει ο χώρος του κινηματογράφου,  όπου τελειώνει την σχολή σκηνοθεσίας. Το 2006 κερδίζει στο Athens Video Art με την μικρού μήκους ταινία του, «Trip to the moon», γυρισμένη καρέ καρέ με την μέθοδο του stop motion. Την όλη ολοκλήρωση των ταινιών του την επιμελείται ο ίδιος, όπως την μουσική σύνθεση τους ή επένδυση και το μοντάζ τους. Τα τελευταία χρόνια, οι πιο πολλές ταινίες που γυρίζει έχουν θέμα τα έργα ζωγράφων των προηγούμενων αιώνων.