Σάββατο βράδυ, 27/8/2016.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ανοίξει τις πόρτες του και προσκαλεί το φιλοθεάμον κοινό να απολαύσει ακουστικά σετ με ελεύθερη είσοδο. Headliner της αποψινής βραδιάς ο Παύλος Παυλίδης με τον Ορέστη Μπενέκα στο πιάνο. Είναι η συνέχεια των δύο ακουστικών live που έγιναν πριν λίγο καιρό στο Gazarte;

Όταν παρακολουθείς ένα καλλιτέχνη από κοντά, στις περισσότερες από τις ζωντανές εμφανίσεις του, έχεις σχεδόν απομνημονεύσει όλους τους στίχους των τραγουδιών του, αναγνωρίζεις τις παύσεις του, τα κρατήματα και τα πατήματά του. Τι είναι αυτό επομένως, που μπορεί να περιμένεις από την επόμενη εμφάνισή του, όταν είσαι τόσο καλός γνώστης των παραπάνω;

IMG_2548

 

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Τη μαγεία του live… εκεί που νομίζεις, ότι τα έχεις δει όλα, θα δημιουργηθεί αυτό “το κάτι”, το διαφορετικό, και θα σε εκπλήξει. Είναι οι διαφορετικές στιγμές της αλληλεπίδρασης του καλλιτέχνη με το κοινό του. Είναι ο αυτοσχεδιασμός που θα γεννηθεί από την ένταση της στιγμής. Είναι η ανάσα που θα πάρει ο τραγουδοποιός από τις φωνές των ανθρώπων που τραγουδούν μαζί του. Και για σένα, που βρίσκεσαι για πολλοστή φορά σε συναυλία του Παύλου Παυλίδη είναι η μόνιμη χαρά να βλέπεις γύρω σου γνώριμα πρόσωπα, που βρίσκονται πάλι εκεί, όπως κι εσύ. Είναι επιπλέον και η ευχαρίστηση να παρατηρείς νέα πρόσωπα να μυούνται σιγά-σιγά στη μουσική του ακούγοντας με ενδιαφέρον τις ιστορίες των τραγουδιών του.

 

14086447_10210191849462988_450133097129212182_o

 

Αυτό συνέβη σήμερα στο απέραντο γκαζόν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φτάνω στο χώρο αργοπορημένη έχοντας χάσει τα πρώτα κομμάτια και κατευθύνομαι προς το συναυλιακό χώρο με περιέργεια τι θα συναντήσω. Η εικόνα είναι πρωτόγνωρη. Ο κόσμος πολύς και ετερόκλητος και το θέαμα που αντικρίζω, γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερο, καθώς υπάρχουν γονείς με τα παιδιά τους. Μια απίστευτη λαοθάλασσα, καθισμένοι όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, να μοιράζονται μια μουσική εμπειρία, ίσως μοναδική!

Βρίσκω μια θέση μπροστά, ανάμεσα σε μια οικογένεια και μια παρέα, ένας φίλος πιο πίσω, πάντα θα έχεις γνωστούς στις συναυλίες του Παύλου. Η μουσική του έχει φέρει ανθρώπους κοντά, που γνωρίστηκαν και μοιράζονται με την ίδια θέρμη την εμπειρία των συναυλιών του. Πόσο όμορφο!

 

14103023_10154392103617381_3543187887917627356_o

 

Καθώς το ένα τραγούδι διαδέχεται το άλλο, αφουγκράζομαι τον παλμό του κοινού. Ξεχωρίζουν οι fans που σιγοτραγουδάνε τους στίχους, ενώ το υπόλοιπο ετερόκλητο κοινό παρακολουθεί με ιδιαίτερη συγκέντρωση, ως και ευλάβεια θα έλεγα, το μουσικό ταξίδι. Δεν ακούγεται καμιά παραφωνία σε όλη τη διάρκεια του live. Είναι η απόλυτη επιτυχία της βραδιάς, όπου όλοι, μυημένοι και μη, αρμενίζουν με την ίδια φορά. Ο Παύλος Παυλίδης ευχαριστεί το κοινό για την αμέριστη προσοχή που του δίνει και ανταποδίδει με χαμόγελα κι αυτοσχεδιαστικές στιγμές τις καλύτερες ιστορίες του. Ο πιανίστας του, Ορέστης Μπενέκας, προσθέτει με τη σειρά του φωνητικά και μουσικά στολίδια, διαφοροποιημένα από τα προηγούμενα ακουστικά τους σετ. Ναυαγός, Κηπουρός, Βροχοποιός, Χαζοπούλι, Κούκλα, Περαστικές, Αλλάζει Πρόσωπα η θλίψη, Δειλιέν, Τα Δέντρα, Τα Σκουπίδια και άλλα πολλά κομμάτια ακούγονται το τελευταίο δροσερό Σάββατο του Αυγούστου στην Αθήνα.

14107835_10210191840742770_1450901157931080510_o

Η σημερινή βραδιά δεν μοιάζει με προηγούμενες συναυλίες που έχεις δει, σκέφτομαι. Για το λόγο αυτό συνεχίζεις να πηγαίνεις στις συναυλίες του Παύλου Παυλίδη είτε είναι ακουστικές είτε full band με τους B Movies. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος: η μαγεία του live! Κάθε φορά είναι αλλιώτικη και σε ανατροφοδοτεί. Αυτό είναι το στοίχημα που καλείται να βάλει ο καλλιτέχνης και ο Παύλος Παυλίδης το έχει κερδίσει. Χωρίς φιοριτούρες και με την αλήθεια του πάντα επί σκηνής.

 

IMG_2545

 

Σε μια αναφορά του στον σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό με αφορμή τον στίχο «Λένε ότι άμα το πιστέψεις κάποτε ανοίγουν οι ουρανοί» από το τραγούδι Περιμένω, που έπεται, προσθέτει ότι «Σημασία έχει το τί κάνουμε στη ζωή μας και το πώς βιώνουμε κάθε στιγμή». Η κάθε στιγμή είναι σημαντική και δεν επανέρχεται. Γι’ αυτό κι ο κόσμος που βρίσκεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απόψε, οι “δικοί του”, ακόμα και μετά από ένα εκτενές playlist που έπαιξε, συνεχίζουν να ζητάνε το encore κι όταν βγαίνει ξανά στη σκηνή, σηκώνονται πια, πλησιάζουν την σκηνή και βιώνουν την παράταση μιας μοναδικής μουσικής διαδρομής… όσο διαρκεί.

 

IMG_2547

 

Φωτογραφίες: Lio Blue – Ντίμη Θεοδωράκη