Ομάδα NAIL. Όπως λέμε καρφί. Απλή και μονοδιάστατη η μετάφραση της λέξης. Στο λεξικό θα έπρεπε να τη βάλουμε δίπλα σε λέξεις όπως δημιουργία, καινοτομία, αισθητική, φαντασία, κοινωνική ευαισθησία, σεβασμός στον άνθρωπο, τέχνη. Από τώρα και στο εξής με τη λέξη ΝΑΙL θα εννοούμε την πρώτη κινηματογραφική ομάδα κοινωνικοπολιτικών παρεμβάσεων στην Ελλάδα. Ιδρυτές της η Λίνα Φούντογλου και ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης.

Κεφάλαιο 1ο

13913980_10154349697597381_6207156317608317758_o      13925681_10154349698447381_9166837604734973738_o

Η Λίνα

Hθοποιός. Παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διατηρεί μια ποιητική στήλη στο περιοδικό 3pointmagazine.gr. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο και το Urban Theatre, την avant guard ομάδα του Ηλία Παναγιωτακόπουλου. Έχει σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Sweet Society».

Ο Αντώνης

Σκηνοθέτης κινηματογράφου και σεναριογράφος. Οικονομολόγος, με δεκαετή προϋπηρεσία  στον τραπεζικό τομέα τον οποίο άφησε για να ασχοληθεί με την τέχνη. Μέσα σε δύο χρόνια έχει κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους, δύο ταινίες μικρού μήκους, ένα μουσικό βίντεο, ένα ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά. Έχει σκηνοθετήσει την θεατρική παράσταση «About Milgram», (θεατρική διασκευή του κειμένου “Π(εί)ραμα” της Λουκίας Ανάγνου), στον Τεχνοχώρο Cartel, τον Ιανουάριο του 2016.

Κεφάλαιο 2ο

Όταν ο Αντώνης γνώρισε τη Λίνα : Η απαρχή της ομάδας Nail

13923317_10154349698732381_4038336797537617189_o

Αντώνης : «Αφορμή της γνωριμίας μας ήταν η παραλίγο συνεργασία μας στην παράσταση «About Milgram», που τελικά δεν προέκυψε. Προέκυψε όμως η γνωριμία μας, η οποία γέννησε την ΝΑΙLΝΑΙL είναι μια ομάδα που ξεπήδησε από κοινές μας σκέψεις, κοινές ανάγκες δημιουργίας».

Λίνα: «Είχαμε και οι δύο την ίδια ιδέα, ημιτελή και λίγο διαφορετικά διαμορφωμένη. Εγώ ήθελα να ασχοληθώ με το ευρύτερο κομμάτι που λέγεται πολιτική, με την έννοια του τρόπου ζωής μας. Ήθελα να μπορώ να παρεμβαίνω και καλλιτεχνικά μέσα σε μια τέτοια νοηματοδότηση. Ο Αντώνης ήθελε κάτι αντίστοιχο, λειτουργώντας περισσότερο από την δική του σκηνοθετική ματιά. Το όνομα ΝΑΙL ήρθε πολύ γρήγορα. Σαφώς παραπέμπει στο καρφί λόγω της θεματολογίας μας, αλλά κρύβει επιπλέον ένα δικό μας συμβολισμό, που δεν θέλουμε ακόμα να αποκαλύψουμε».

 Κεφάλαιο 3ο 

 Η ΝΑΙL

13975361_10154349698722381_8667776162061378390_o

Αντώνης: «H NAIL δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Είναι η πρώτη κινηματογραφική ομάδα κοινωνικοπολιτικών παρεμβάσεων. Aπ’ όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει παρόμοια ομάδα σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Είμαστε δύο δημιουργοί, η Λίνα κι εγώ. Είναι μια DIY (do it yourself) ομάδα. Οι ιδέες και οι δημιουργίες προέρχονται από εμάς τους ίδιους. Αναλαμβάνουμε εμείς το γύρισμα και το μοντάζ, δίνουμε την τελική έγκριση, αλλά το δυναμικό δεν περιορίζεται εκεί».

Υπάρχει η σκέψη να μπει τρίτο μέλος στην ομάδα, που να έχει τον ίδιο ενεργό ρόλο, όπως εσείς;

NAIL: «Η ομάδα όσον αφορά το κομμάτι των δημιουργών παραμένει δυαδική. Έχουμε ένα άτυπο συμβόλαιο και παραμένει απαραβίαστος όρος, ότι οι δημιουργοί είμαστε εμείς οι δύο. Ενεργό ρόλο όμως  έχουν ήδη ακόμα δύο φίλες συνάδελφοι, οι οποίες μας βοηθάνε σε πολλά θέματα και είναι μια όμορφη συνεργασία, που συνεχίζει.

Συνεργαζόμαστε παράλληλα με άλλους καλλιτέχνες, όπως με τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο των βίντεο που κάναμε και αφορούσαν κοινωνικοπολιτικά θέματα. Πρωταρχική προϋπόθεση για μια συνεργασία είναι πως όποιος συμμετέχει, συμφωνεί με την οπτική μας, συμφωνεί με τους κοινωνικούς και πολιτικούς μας συμβολισμούς, τον τρόπο που δουλεύουμε, που είναι μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης.

Τα βίντεο της ΝΑΙL ουσιαστικά είναι σαν μικρού μήκους ταινίες. Όλες διαδραματίζονται στο δρόμο, χωρίς άδειες ή εγκρίσεις, απλώς βγαίνουμε στο δρόμο και κάνουμε το γύρισμα. Θεωρούμε ότι η πόλη καλλιτεχνικά μας ανήκει. Δεν κάνουμε κάποιο κοινωνικό πείραμα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, για να δούμε τις αντιδράσεις του κοινού, δεν είναι  στόχος μας να τρομάξουμε ή να προκαλέσουμε. Δεν υπάρχουν κρυφές κάμερες, το setting είναι ο δρόμος, η πόλη μας, και σε αυτή την μορφή street art όλοι γίνονται ηθοποιοί, ακόμη και με μια φευγαλέα ματιά στο πλάνο.

Για παράδειγμα, στο βίντεο με την Carol, που γυρίστηκε στην οδό Πανεπιστημίου, εκμεταλλευτήκαμε μια μέρα, όπου υπήρχε μια συγκέντρωση στο Σύνταγμα και είχαν κλείσει οι δρόμοι, πήραμε το σκαμπό και με τους αστυνομικούς θεατές, κάναμε τη λήψη».

Λίνα: «Προσωπικά αισθάνομαι την Αθήνα και το κέντρο της σαν το σπίτι μου. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να μιλήσω στον οποιοδήποτε, να περπατήσω ξυπόλητη. Επομένως δεν δυσκολεύομαι μπροστά στο φακό. Κατά δεύτερον, όλο αυτό είναι και μια πολιτική θέση για την επανοικειοποίηση των χώρων μας. Παρατηρήσαμε, πως η Αθήνα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα, ότι είσαι ελεύθερος να κάνεις πράγματα, χωρίς να  αντιμετωπίσεις προβλήματα, όπως θα συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Επομένως συνειδητοποιείς ότι ακόμα είμαστε κάπως ελεύθεροι στην Ελλάδα».

Πώς γίνονται τα βίντεο:

NAIL: Κάποια βίντεο είναι πιο οργανωμένα, τα προετοιμάζουμε λίγες μέρες πριν και κάποια είναι πραγματικά της στιγμής, δυο-τρία βίντεο έγιναν την ίδια μέρα, επιτόπου. Χωρίς πρόβες, με μια λήψη, μάξιμουμ δύο, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Δεν μας λείπουν οι εμπνεύσεις, το αντίθετο. Μια ιδέα μπορεί να γεννηθεί από ο,τιδήποτε, από κάτι που είδες, ένα μουσικό κομμάτι. Απλώς όλα συνδυάζονται στο μυαλό μας με παρεμβάσεις, ψάχνουμε την εικόνα και μέσα από αυτή θέλουμε να περάσουμε θέσεις και μηνύματα. Όλα τα βίντεο περιέχουν ένα κρυμμένο κοινωνικοπολιτικό μήνυμα.

Συνολικά είναι απαιτητική η εκτέλεση. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά οι άνθρωποι του χώρου καταλαβαίνουν το βαθμό δυσκολίας. Ακόμα και η λήψη ή η ερμηνεία, όταν έχεις να κάνεις με κόσμο γύρω σου, όταν είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που κινούνται, έχει ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Πλέον τα κάνουμε όλα μόνοι μας, γιατί δεν βάζουμε χρήματα.

Αν υπάρχει κούραση;

Δεν υπάρχει ψυχολογική κούραση. Είναι το κέφι μας, βγάζουμε το άχτι μας, είναι τόσο δημιουργικό που μας γεμίζει».

Λίνα: «Το γεγονός επίσης, ότι δεν υπάρχει προετοιμασία και πρόβες ούτε πολλές λήψεις για τα βίντεο, μας γλιτώνει από άγχος και κούραση».

Αντώνης: «Προσωπικά την τέχνη, δεν την βλέπω σαν εργασία. Έχω βιώσει το οχτάωρο και δεν συγκρίνεται. Άλλωστε γι’ αυτό έφυγα από τον τραπεζικό χώρο. Είναι επιλογή. Αν και πιο δύσκολες οι συνθήκες, η τέχνη πάντα ήταν φτωχή, έχω χώρο και χρόνο για δημιουργικές ιδέες και δίνω το 110% του εαυτού μου. Πιστεύω ότι η κρίση βοηθά στη γέννηση έξυπνων και καινοτόμων ιδεών».

Κάνετε casting;

NAIL: «Όχι, δεν υπάρχει χρόνος. Casting χρειάστηκε για λίγες δουλειές, όπως για την επόμενη ταινία μεγάλου μήκους. Ως μέρα εργασίας έχουμε καθιερώσει την Τετάρτη. Είναι μια δική μας ιεροτελεστία: μετά το γύρισμα, κατευθείαν μοντάρουμε, οπότε δεν υπάρχει χρόνος ή ανάγκη για casting. Όταν χρειαστεί, επειδή έχουμε ένα ευρύ κύκλο γνωριμιών, απευθυνόμαστε ανάλογα το project σε άτομα που καλύπτουν τις προδιαγραφές».

Τα θέματα:

NAIL: «Τα θέματα χωρίζονται σε κύκλους από εφτά (7) βίντεο.

Ο πρώτος κύκλος λέγεται «Παρεμβάσεις στην πόλη». Ήταν όλα τα βίντεο χωρίς λόγια, μόνο με κινησιολογία και εστιάζαμε σε σύμβολα, που φέρνουν δύναμη.

Ο δεύτερος κύκλος, που γυρίζουμε τώρα, είναι οι «Θεατρικοί Μονόλογοι» γυναικών, οι οποίες διαθέτουν κάποιες κοινές ψυχικές ιδιαιτερότητες, που αφορούν και τη θέση της γυναίκας ευρύτερα, αλλά τα κοινά τους γνωρίσματα θα αποκαλυφθούν με την ολοκλήρωση των εφτά μονολόγων.

Ο τρίτος κύκλος θα περιλαμβάνει πιο ολοκληρωμένες ταινίες. Επιπλέον θα δοθεί βαρύτητα και στη μουσική με συγκροτήματα από διάφορες χώρες, που θα συμμετάσχουν. Στον πρώτο κύκλο συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη Βουδούρη και τους Jolly Roger σε δύο βίντεο.

Τώρα ετοιμάζουμε μια αυτόνομη, μικρού μήκους ταινία με αρκετούς ηθοποιούς, παραγωγής NAIL και την μουσική έχει γράψει μια ξένη μπάντα από την Αγγλία, οι Detachments. Η Λίνα έχει γράψει το σενάριο και βασίζεται σ’ ένα αγγλικό ποίημα της. Θα είναι μια ταινία εποχής και βασίζεται στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Αντίστοιχη συνεργασία στο κομμάτι της μουσικής θα υπάρξει και για τα βίντεο της φιλοσοφίας NAIL, με την γερμανική μπάντα Camera».

13987421_10154349698587381_4636434595973681589_o

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού την ώρα του γυρίσματος;

Λίνα: «Σε κάποια γυρίσματα υπάρχουν άνθρωποι που κοντοστέκονται και παρατηρούν ή κάνουν κάποια καλοπροαίρετα σχόλια. Άλλοι, μόλις αντιλαμβάνονται, ότι γίνεται γύρισμα, απομακρύνονται διακριτικά. Στο βίντεο του Παύλου Παυλίδη ήταν πολλοί, ακόμη και τουρίστες, που έμειναν και παρακολουθούσαν».

Άρα ο κόσμος αγαπάει την τέχνη;

Αντώνης: «Ή την αγαπάει ή αδιαφορεί! Όταν γυρίζαμε το βίντεο Molotov Girls έξω από τη ΓΑΔΑ, τα Δικαστήρια, τη Βουλή, ένα βίντεο με πολύ επαναστατικό συμβολισμό, οι γύρω μας αδιαφορούσαν πλήρως γι’ αυτό που κάναμε, χωρίς να κατανοούν το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε. Η λογική της ομάδας είναι αυτή: ψάχνουμε τις ευκαιρίες για παρεμβάσεις μέσα στην πόλη. Είναι ένας αντάρτικος κινηματογράφος, όπως λέει η Λίνα, χωρίς καμιά πρόθεση να ενοχλήσουμε ή να προσβάλουμε».

Είστε προετοιμασμένοι για την οποιαδήποτε κριτική; Aυτό που κάνετε είναι πολύ ιδιαίτερο και το ευρύ κοινό μπορεί να μην είναι έτοιμο να το καταλάβει.

NAIL: «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κριτική, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη και όχι κακοπροαίρετη. Η κριτική μας βοηθάει και είναι απαραίτητη, γιατί βλέπεις τα λάθη σου και βελτιώνεσαι. Αλλά πάντα με επιχειρήματα. Αυτό που κάνουμε, δεν στοχεύει στο να κερδίσουμε fans ή views, δεν είμαστε youtubers. Είναι μια βαθύτερη ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσω της τέχνης και να περάσουμε κάποια μηνύματα.

Το βίντεο της Carol για παράδειγμα πήγε πολύ καλά και το γεγονός, ότι σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης το σχολίασαν θετικά, μας έδωσε δύναμη και κίνητρο για να συνεχίσουμε. Αλλά και το βίντεο των Molotov Girls απόκτησε υποστηρικτές και από το εξωτερικό, από Αγγλία και Νορβηγία».

Κεφάλαιο 4ο 

Το 1ο Φεστιβάλ Πειραιά για ταινίες μικρού μήκους

NAIL: «Έπειτα από πρότασή μας στο Δήμο Πειραιά, ανατέθηκε στη ΝΑΙL (Λίνα Φούντογλου – Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης – Άννα Βασιλείου) η οργάνωση του 1ου Φεστιβάλ  ταινιών μικρού μήκους, που θα λάβει χώρα στον Πειραιά τέλη Νοέμβρη. Αυτή την στιγμή είμαστε στη συλλογή των ταινιών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από παντού. Τα είδη των ταινιών που θα διαγωνιστούν είναι κυρίως μυθοπλασίες, animation και ντοκιμαντέρ διάρκειας έως 40 λεπτά, μαζί με τους τίτλους και τα credits.

Ο Δήμος Πειραιά μας έχει παραχωρήσει τους χώρους του, οι προβολές των επιλεγμένων ταινιών θα γίνουν στο δημοτικό σινεμά ΣΙΝΕΑΚ και η απονομή των βραβείων θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων».

image1

Κεφάλαιο 5ο 

Ο Παύλος Παυλίδης

Λίνα: «Η συνεργασία με τον Παύλο Παυλίδη προέκυψε ως εξής: Είδε την ταινία μου «Sweet Society» και του άρεσε η αισθητική, όπως και στη συνέχεια η αισθητική της ΝΑΙL και εκδήλωσε ενδιαφέρον για να συνεργαστούμε για τη δημιουργία ενός μουσικού βίντεο. Μας πρότεινε δύο τραγούδια για να επιλέξουμε, αλλά επειδή είχε μια φανερή προτίμηση στο τραγούδι «Έλα κοντά μου», αποφασίσαμε να τον ευχαριστήσουμε. Ο Παύλος ήθελε να γυριστεί ένα βίντεοκλιπ με την αισθητική της ομάδας μας και αυτό μας «περιόρισε» με την πολύ καλή έννοια, στο να κάνουμε όντως αυτό που θέλαμε, ένα βίντεο ΝΑΙL. Δηλαδή να μην κλειστούμε μέσα σε ένα στούντιο με πιο άρτιο φωτισμό, αλλά να βγούμε στο δρόμο, με ένα καναπέ και να κάνουμε το γύρισμα.

Επιπλέον ήταν πολύ μεγάλη τιμή και χαρά, που ο ίδιος ήθελε να συμμετάσχει στο βίντεο. Ο Παύλος Παυλίδης έχει δείξει, πως τον ενδιαφέρει να συνδιαμορφώνει πράγματα με νέους καλλιτέχνες σε διάφορα είδη τέχνης, όπως πολύ επιτυχημένα παίζει με τους B- Movies, όπως έγραψε μουσική για την παράσταση χορού «Βeyond Collapse».

Αντώνης: «Εκείνο το διάστημα οι ιδέες ήταν πάρα πολλές, υπήρξε μια έκρηξη δημιουργικότητας για να καταλήξουμε τελικά στην ιδέα ενός κοριτσιού, που βρίσκεται στο σαλόνι της και παρακολουθεί στην τηλεόραση τον Παύλο Παυλίδη. Το σαλόνι της το στήσαμε στην Αθήνα, στη  Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Ακαδημίας και σε μια παραλία, γιατί αυτό κάνει η ΝΑΙL!

Ήταν μια δουλειά που κάναμε με πολλή αγάπη, στο ίδιο στυλ της DIY ομάδας, δουλέψανε βέβαια παραπάνω άτομα, αλλά ήταν πολλοί δικοί μας και η οικογένειά μας. Το γύρισμα έγινε σε μια μέρα, ο Παύλος ήταν εκεί και το χάρηκε, ακόμα και όταν τον θάψαμε στην άμμο και νομίζω ότι όλο αυτό, ότι δηλαδή το ευχαριστηθήκαμε πολύ όλοι μας, αντανακλάται και στο βίντεο».

YouTube player

Κεφάλαιο 6ο 

Μεγαλύτερη αγάπη: κινηματογράφος ή θέατρο;

13913987_10154349697697381_3621642655259491632_o

Λίνα: «Από μικρή ήθελα να γίνω ηθοποιός και μέχρι που τελείωσα τη σχολή το 2012, ασχολούμουν με το θέατρο και δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με τον κινηματογράφο. Έως την στιγμή που σκηνοθέτησα μια μικρού μήκους, πολιτική ταινία, το “Sweet Society”. Επιπλέον κάποιες μικρές συμμετοχές σε ταινίες και τώρα η ομάδα ΝΑΙL οδήγησαν στο να αγαπήσω και τον κινηματογράφο. Με μάγεψε ο κινηματογράφος, θα μπορούσα να ασχολούμαι με το σινεμά μόνιμα εντάσσοντας πάντα και το στοιχείο του θεάτρου μέσα σε αυτό. Πλέον δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Σαν κινηματογραφικό είδος προτιμώ τον σουρεαλισμό και τον γερμανικό εξπρεσιονισμό του 1920, όπως η ταινία Nosferatu. Θα ήθελα να γυρίζονται ακόμα τέτοιου είδους ταινίες».

13975418_10154349698592381_7698703810027347007_o

Αντώνης: «Προτιμώ τον κινηματογράφο, ευρωπαϊκό και αμερικάνικο. Έβλεπα πολλές ξένες ταινίες από μικρός, γιατί η μητέρα μου είναι Αγγλίδα. Η πρώτη επαφή μου με το θέατρο ήταν το θεατρικό που σκηνοθέτησα. Σκέφτομαι να ξανακάνω θέατρο, αλλά σε κινηματογραφικό στυλ. Με εμπνέει πιο πολύ το dark στοιχείο, το ψυχολογικό θρίλερ. Η κωμωδία είναι πολύ δύσκολο είδος για να σκηνοθετήσεις, γιατί πρέπει να υπάρχει από πίσω κι ένα πολύ δυνατό σενάριο και δυστυχώς λείπουν τα καλά κείμενα».

Κεφάλαιο 7ο 

Το όνειρο μου είναι…

13996257_10154349698837381_6965427959969228549_o

 

Αντώνης: «Νομίζω ότι πλέον το ζω το όνειρό μου, το οποίο εξελίσσεται πολύ όμορφα. Έχω βάλει τη ζωή μου εκεί ακριβώς που ήθελα, έχω ξεφορτωθεί το ρολόι μου, τα ωράρια, τα πρέπει. Σιγά σιγά με όλες τις δυσκολίες έδιωξα αυτά που με πίεζαν και μπορώ να πω με χαρά, ότι βιώνω το όνειρο».

Λίνα: «Ονειρεύομαι να πάρουμε με τον Αντώνη ένα πλωτό σπίτι-βάρκα στον Τάμεση. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι, αλλά, φίλη μου, πραγματικά είναι όνειρο!»

Και με αυτή την απόλυτα ρομαντική και κινηματογραφική εικόνα κλείνω τη συνέντευξη της NAIL, μια συνέντευξη γεμάτη εικόνες, ήχους, μυρωδιές, φρεσκάδα, πίστη και αλήθεια.

 

INFO :

Η Λίνα Φούντογλου θα συμμετέχει το χειμώνα στην παράσταση που σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, «Χορεύοντας στη Λούνασα».

Ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης ετοιμάζει νέες σκηνοθετικές, και όχι μόνο, δημιουργίες, οι οποίες θα σας αποκαλυφθούν εν καιρώ.

https://www.facebook.com/nail.hitnrun/?fref=ts

https://www.facebook.com/PiraeusFilmFestival/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

 

YouTube player
YouTube player