ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ

Δημήτρης Σκύλλας 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 21:00

Χρόνος. Σύμπαν. Έρωτας. Θάνατος. Θεός.

Το πολυσυζητημένο μουσικό πρότζεκτ του συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα, μετά την επιτυχία του στην Αθήνα, παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη για μία μόνο βραδιά.

Πέντε Μεγάλες Ιδέες συγχρονίζουν την ενέργεια εξαιρετικών καλλιτεχνών και σηματοδοτούν μια συνθήκη: την έκφραση του Ύψους. Ο Δημήτρης Σκύλλας προσκαλεί δημιουργούς και ερμηνευτές από τον χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας και του θεάτρου, με σκοπό να εκφράσουν ατομικά και συλλογικά τη δική τους αίσθηση γι’ αυτές τις Ιδέες.

Το ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ δεν είναι μόνο μία συναυλία, αλλά ούτε και παράσταση! Είναι ένα ψηφιδωτό από πνευματικές και προσωπικές εντυπώσεις, όλες συγχρονισμένες σε μία μόνο στιγμή.

Η πολυδιάστατη ομάδα των συντελεστών περιλαμβάνει εξαίσιους μουσικούς – ερμηνευτές σε έργα των Λιστ, Κουμεντάκη, Σκύλλα και Σελαμσή, με νέα κείμενα – πρεμιέρες των Κώστα Ακρίβου, Λένας Κιτσοπούλου, Αλεξάνδρας Κ*, Χρήστου Χρυσόπουλου, την παρουσία δύο εξαιρετικών ηθοποιών επί σκηνής, του Όμηρου Πουλάκη και της Αριάννας Χατζηγαλανού και τον Αργύρη Πανταζάρα σε voice over.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Concept: Δημήτρης Σκύλλας

Με έργα των:

Γιώργου Κουμεντάκη

Δημήτρη Σκύλλα

Κορνήλιου Σελαμσή

Franz Liszt

Gyorgy Kurtag

Μουσική ερμηνεία:

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος – Πιάνο

Νίκος Κυριόσογλου – Πιάνο

Δημήτρης Σκύλλας – Πιάνο

Κουαρτέτο Σαξοφώνων Sax Nouveau (Γιώργος Λυγερίδης, Αντζελινα Κοντα, ΜάριοςΤιγκιρίδης, Αθανάσιος Διαμαντίδης)

Συγγραφείς (με νέα κείμενα γραμμένα για το Περί Ύψους):

Κώστας Ακρίβος

Λένα Κιτσοπούλου

Αλεξάνδρα Κ*

Χρήστος Χρυσόπουλος

Ηθοποιοί:

Όμηρος Πουλάκης

Αριάννα Χατζηγαλανού

Αργύρης Πανταζάρας (voice over)

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

INFO

ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ – Δημήτρης Σκύλλας

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)

25ης Μαρτίου και Παραλία, 2310 895800

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Προμηθευτείτε τώρα τα εισιτήριά σας από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (στον χώρο του Μεγάρου και στην Πλατεία Αριστοτέλους) ή ηλεκτρονικά, στο ticketservices.gr

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ

Ο Δημήτρης Σκύλλας (1987) είναι συνθέτης με έδρα το Λονδίνο και  χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο δραστήριους δημιουργούς της γενιάς του. Η μουσική του παρουσιάζεται διεθνώς σε σημαντικούς και ιστορικούς χώρους όπως concert halls, καθεδρικούς ναούς, μουσεία και εναλλακτικές σκηνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Εarth Minus», ένα σύγχρονο μοιρολόι για εκκλησιαστικό όργανο το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Westminster Abbey, αφιερωμένο στους καλλιτέχνες Bjork και Βill Viola. Τα έργα του έχουν άμεση επαφή με έννοιες όπως η σύγχρονη τελετουργία, οι αντιθέσεις και ο έντονος αφηγηματικός χαρακτήρας σε συνδυασμό με την παράδοση, γεγονός που τον έχει οδηγήσει σε ποικίλες συνεργασίες του καλλιτεχνικού χώρου όπως με χορογράφους, λογοτέχνες και εικαστικούς. Τον Σεπτέμβρη του 2016 πραγματοποίησε την πρεμιέρα του έργου «Abyss» στο Victoria and Albert του Λονδίνου (V&A), ύστερα από παραγγελία του μουσείου για το London Design Festival 2016, παράλληλα με την αγγλική πρεμιέρα του έργου “Nine Miniatures for the Universe” στο Royal Albert Hall. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Royal Conservatoire of Scotland και το πανεπιστήμιο Kingston στο Λονδίνο με έναν μεγάλο αριθμό υποτροφιών από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία, καθώς και την προσωπική διδασκαλία κοντά στον συνθέτη Michael Finnissy. Παράλληλα, ο Δ. Σκύλλας εμφανίζεται και ως σολίστ πιάνου της μουσικής του σε διάλογο με έργα άλλων σύγχρονων συνθετών.

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας