Το Αικίντο είναι μια Ιαπωνική, πολεμική τέχνη.

Είναι μια ενασχόληση, ένα χόμπι, ένας τρόπος ζωής…

Πάνω απ΄όλα όμως και πέραν όλων των άλλων, το Αικίντο είναι “δρόμος”… είναι ο δρόμος (Do) της Αρμονίας (Ai) και της Ενέργειας (Ki).

Είναι μια “διαδρομή” που ακολουθώντας τη γεμίζεις εμπειρίες, αποκτάς εφόδια και δεξιότητες, ανακαλύπτεις “θησαυρούς”, υπάρχεις, συνυπάρχεις, προχωράς και όσο προχωράς, πλησιάζεις, γνωρίζεις τον εαυτό σου. Κι αυτός ο δρόμος πάντα πάει, τον ακολουθείς ή τον δημιουργείς. Τέλος δεν υπάρχει, όπως δε υπάρχει και στόχος, αφού ο καθένας σιγά σιγά θέτει τους δικούς του, χωρίς περιορισμούς.

Τα οφέλη που αποκομίζεις (έκτος από τα αυτονόητα των πολεμικών τεχνών στην διαχείριση και αντιμετώπιση αιφνιδιασμών και επιθέσεων), είναι αναρίθμητα. Κάποια απ’ αυτά γίνονται αντιληπτά σχετικά γρήγορα ενώ άλλα με την πάροδο του χρόνου.

Το Αικίντο, σαν το νερό, γεμίζει σιγά σιγά τα προσωπικά σου κενά.

 

YouTube player

 

Εύκολα και σύντομα θα αρχίσεις να παρατηρείς τα οφέλη της εξάσκησης, την ενδυνάμωση, την ελαστικότητα, την βελτίωση στην στάση και στον έλεγχο του σώματος, στα αντανακλαστικά σου, στην διαχείριση της αναπνοής σου, στον συντονισμό και την εναρμόνιση των κινήσεων.

Ωστόσο τα ιδιαίτερα στοιχεία της τέχνης μας είναι βιωματικά και θα τα ανακαλύπτεις σταδιακά. Εξασκούμενος σ’αυτή την μη ανταγωνιστική τέχνη διανύεις ένα μονοπάτι αυτοβελτίωσης μαζί με άλλους και ταυτόχρονα μόνος, στο δικό σου ρυθμό.

Βοηθάς και βοηθιέσαι, δίνεις και παίρνεις, αλληλεπιδράς, διδάσκεις και διδάσκεσαι, εμπιστεύεσαι και σ’εμπιστεύονται, σέβεσαι και σε σέβονται, εκτιμάς και σε εκτιμούν και έτσι αξίες όπως η συνεργασία, η ανοχή, η ανεκτικότητα, η αποδοχή και η εκτίμηση του διαφορετικού θα γίνουν κτήμα σου. Με τον καιρό και ερχόμενος αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και τις δικές σου προσωπικές δυσκολίες αποκτάς υπομονή, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου και όχι να τα προσπερνάς, να δέχεσαι και να απορροφάς, γιατί η αντίδραση δεν αποτελεί πάντα λύση, να ελέγχεις καλύτερα τις παρορμήσεις σου, να πειθαρχείς και να συγκεντρώνεσαι στο τώρα, να είσαι παρών κι αυτό το παρόν να είναι ό,τι πιο σημαντικό.

Μέρα με τη μέρα κατανοείς καλύτερα τις ανάγκες σου, βλέπεις τα κενά και τις αδυναμίες σου, τους δισταγμούς και τους φόβους σου και είσαι σε θέση να θέτεις προτεραιότητες και να κάνεις επιλογές που σε εκφράζουν καλύτερα.

Μια πιο συνειδητή εικόνα του εαυτού μας και η αέναη προσπάθεια για ουσιαστική βελτίωση, τονώνουν τελικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας.

Αποκτώντας, διατηρώντας και καλλιεργώντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το πιθανότερο είναι να μην σου χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις τις μαχητικές σου δεξιότητες!!!

 

Πίνακας: Μαίρη Κοσμίδη

Video: Aikidocenter