«Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε,

να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού.

Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Ήμουν ανέκαθεν «οπαδός» της πλούσιας παράστασης. Λέγοντας πλούσια, εννοώ όλα αυτά τα στοιχεία που θα έπρεπε να υπάρχουν επί σκηνής για να εισάγουν τον θεατή στην ατμόσφαιρα του έργου. Πέρα από την υποκριτική δεινότητα και την σκηνοθετική αρτιότητα, το επίθετο πλούσια περιλαμβάνει τα ανάλογα σκηνικά, τα ανάλογα κοστούμια βάσει του έργου, έναν ηθοποιό για κάθε ρόλο, φώτα, μουσική, ο,τιδήποτε πρόσθετο ως βοηθητικό μέσο, όπως ένα videowall και φυσικά μια κανονική σκηνή που να διαχωρίζει τους ηθοποιούς από το κοινό.

Στις περιπτώσεις που κάποια από τα προαναφερόμενα στοιχεία απουσιάζουν για διαφόρους λόγους, πέφτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των ηθοποιών και του σκηνοθέτη να αναδείξουν το κείμενο με τα μέσα που διαθέτουν και να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή. Είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα με πολλά ρίσκα.

Χθες παρακολούθησα την «Μαζώχτρα» σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο 104. Η «Μαζώχτρα» είναι ένα έργο του Αργύρη Εφταλιώτη, ο οποίος αντλεί υλικό από την εγχώρια ηθογραφική παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό. Ο Αργύρης Εφταλιώτης, όντας ενάντια στη γερμανολατρεία της εποχής του, παρουσιάζει ένα δραματικό ειδύλλιο έχοντας πάντα σκοπό στη ζωή του να ενισχύσει τον εθνικό μύθο. Μας μιλά για τις τοπικές μορφές ζωής, τη γραφική κοινωνία του χωριού, την κρητική βεντέτα βασιζόμενος σ’ αυτό που λέει ο λαός: «Κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα».

Το κείμενο είναι ένα αριστούργημα. Πώς ένα διήγημα γίνεται παράσταση με τα ελάχιστα δυνατά μέσα; Εκεί ακριβώς αποκαλύπτεται η μαγεία του θεάτρου και η επιτυχία μιας παράστασης. Όταν μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό του θεάτρου 104, τρεις ηθοποιοί που ενσαρκώνουν διαφορετικούς ρόλους με συνεχείς εναλλαγές, ταξιδεύουν τον θεατή στον κόσμο του διηγήματος μέσα από λέξεις σωστά αρθρωμένες, κινήσεις που γίνονται εικόνες και σκηνοθετικές οδηγίες που φανερώνουν μελέτη, φαντασία και ταλέντο.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί, με πίστη στο αφηγηματικό κείμενο, μια παράσταση εξαιρετική παίζοντας με τα μηνύματα των κορμιών, τους ψιθύρους, τις ματιές, τις χειρονομίες. Στους επεισοδιακούς ρόλους τους οι ηθοποιοί Νάντια Δαλκυριάδου, η οποία ξεχωρίζει, Θοδωρής Θεοδωρίδης και  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστός δημιουργούν μια ηλεκτρισμένη και συγκινητική ατμόσφαιρα που σε συνεπαίρνει. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στο ρυθμό και κάποια σημεία της παράστασης να μην αφήνονται στον αυτοσχεδιασμό της στιγμής.

Είναι σπουδαίο το τόλμημα για το ανέβασμα αυτού του κειμένου. Είναι μια παράσταση που αξίζει να την δείτε!

img_4281-copy

Λίγα λόγια για το έργο:

«Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος  παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

 Η ΜΑΖΩΧΤΡΑ

του Αργύρη Εφταλιώτη

για 2η χρονιά || από τις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο 104

Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη αλλάζει θεατρική στέγη και παρουσιάζεται – σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου– στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, από τις 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων-κατόπιν συνεννόησης-για Σχολεία.

Η παράσταση της “Μαζώχτρας” είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας που πρωτοείδαμε στους “Χαλασοχώρηδες” και αποτελεί πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

ΣκηνικάΚοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν:  Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστός

Στοιχεία Παράστασης:

Ημέρες  & Ώρες παραστάσεων : Σάββατο  21.15 και Κυριακή  19.00

Τιμή Εισιτηρίου:  : 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο)

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.facebook.com/hmazoxtra

Τηλέφωνο επικοινωνίας για Σχολεία: 6977635806 (κα Αγγελική Μαρίνου)

Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/i-mazoxtra

Χώρος: Θέατρο  104 –  Σκηνή || Ευμολπιδων 41, Γκάζι  (Στάση Μετρό Κεραμεικός) ||

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 2103455020 – 6940290312 || www.104.gr ||

www.facebook.com/theatre104