Έχουμε δει επιστήμονες, έχουμε δει θεούς, έχουμε δει μεταλλαγμένους, έχουμε δει εξωγήινους. Αυτή τη φορά η ζυγαριά γέρνει αποφασιστικά προς την πλευρά της μαγείας και η Marvel μας συστήνει τον Doctor Strange. Πρόκειται για  έναν από τους πιο ιδιαίτερους ήρωες  της, οι περιπέτειες του οποίου τον οδηγούν σε μονοπάτια πολύ διαφορετικά από των ηρώων που γνωρίζουμε έως τώρα.

Ο Stephen Strange γεννήθηκε το 1963 από την πένα του Steve Ditko και πολύ γρήγορα έθεσε τις μυστικιστικές βάσεις του κόσμου των comics της Marvel. Μέσα από τον Strange γνωρίζουμε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης  και πάλης ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις. Ο Strange μάχεται χρησιμοποιώντας ροές ενέργειας, ξόρκια, αστρικές  προβολές· κυρίως όμως χρησιμοποιεί το μυαλό του και  έναν απίστευτα ευέλικτο τρόπο σκέψης για να γλιτώσει από τις δύσκολες καταστάσεις και να σώσει τον κόσμο. Ο Steve Ditko δημιούργησε μαζί με τον μάγο και έναν μαγικό κόσμο για να τον πλαισιώσει, έναν κόσμο παράξενο, ψυχεδελικό, που δεν έμοιαζε με τίποτα που είχαν δει ως τότε στα comics και στον οποίο οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ο χαρακτήρας.

Το ξεκίνημα του πρωταγωνιστή όμως κάθε άλλο παρά ηρωικό ήταν.  Όταν πρωτογνωρίζουμε τον Stephen Strange είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος νευροχειρούργος. Η συνεχής επιτυχία στην δουλειά του, η φήμη και τα  χρήματα που την συνόδευαν  τον είχαν κάνει αλαζόνα και εγωιστή. Αποτέλεσμα ήταν η ζωή του να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και τα πανάκριβα υλικά αγαθά που του προσέφερε το χρήμα.

Όλα αυτά αλλάζουν όταν μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Strange χάνει την σωστή λειτουργία των χεριών του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χειρουργήσει. Αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στο γεγονός ότι πλέον δεν είναι ο καλύτερος, ο Strange ξοδεύει  την περιουσία του και τον εαυτό του με μόνο σκοπό να θεραπευθεί. Όταν  φτάνει στο χαμηλότερο σημείο του, μαθαίνει για το Kamar –Taj στο Κατμαντού. Εκεί ζει η Αρχαία (The Ancient One) όπου μπορεί να του προσφέρει την θεραπεία που αναζητά.

Ξοδεύοντας τα τελευταία του λεφτά καταφέρνει να φτάσει μέχρι εκεί, μόνο που αντί για το θεραπευτικό κέντρο που πίστευε ότι ήταν ανακαλύπτει κάτι εντελώς διαφορετικό. Το Kamar –Taj είναι το προπύργιο των μάγων που εμποδίζουν τις σκοτεινές δυνάμεις από το να κυριαρχήσουν στην γη και ο Strange βρίσκεται στην μέση ενός πολέμου για τον οποίο ακόμη δεν γνωρίζει. Αφήνοντας στην άκρη τις επιφυλάξεις του – επιφυλάξεις προερχόμενες από έναν απαρέγκλιτα επιστημονικό τρόπο σκέψης – δέχεται να παραμείνει ως μαθητής της Αρχαίας  με απώτερο πάντα σκοπό να βρει τον τρόπο να θεραπευθεί.

Όπως είναι φυσικό η μοίρα είχε διαφορετική άποψη και ο Strange καταλήγει να γνωρίσει  και να βρεθεί αντιμέτωπος με δυνάμεις που ούτε φανταζόταν ότι υπάρχουν.

165

Ο Doctor Strange είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς χαρακτήρες της Marvel. Ήταν όμως κατά μακράν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έπρεπε να κερδίσουν. Ο πρώτος λόγος είναι το ιδιαίτερο στυλ του comic που έπρεπε να μεταφερθεί στην οθόνη. Ο δεύτερος ήταν η πλειάδα αστέρων πρώτου μεγέθους που καταλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, όλοι ηθοποιοί που αξίζουν κάθε λεπτό του κινηματογραφικού  τους χρόνου.

Κατά γενική ομολογία κοινού και κριτικών το στοίχημα το έχει κερδίσει. Ο σκηνοθέτης Scott Derrikson ακολουθεί ένα ισορροπημένο σενάριο πλαισιωμένο με ειδικά εφέ σε δόσεις που καταφέρνουν να μην κουράζουν τον θεατή παρόλη την εικαστική υπερβολή τους.  Οι χαρακτήρες αναδεικνύονται σφαιρικά με ένσταση τον βασικό ανταγωνιστή Kaecilius ο οποίος δεν χρησιμοποιείται από την ιστορία στο πλήρες των δυνατοτήτων του , ενώ σίγουρα θα θέλαμε να δούμε περισσότερο από τους  Ancient One, Karl Mordo και  Wong.  Η ιστορία του ίδιου του Strange δίνεται  με γοργούς ρυθμούς   ιδιαίτερα της μαθητείας του στην μαγεία, στον ίδιο άχρονο χρόνο που όλοι οι πρωταγωνιστές της Marvel  μεταμορφώνονται σε ήρωες.  Οι ερμηνείες είναι φυσικά εξαιρετικές και προσδίδουν  την απαιτούμενη βαρύτητα στους ρόλους.  Αυτό όμως που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι τα ειδικά εφέ. Ο σχεδιασμός  τους βασίζεται στο ψυχεδελικό σχέδιο του comic, με αναφορές σε ότι μπορεί να βασανίζει το μυαλό μας – από τα καλειδοσκοπικά μοτίβα μέχρι τον S. Dali και τους πίνακες του M.C. Escher.

Στην ήδη  πετυχημένη συνταγή της Marvel  προστίθενται οι στιβαρές παρουσίες των ηθοποιών αλλά κυρίως ένας σκηνοθέτης που ξέρει να σταματήσει τα ειδικά εφέ εκεί που πρέπει.  Αυτό κάνει την ταινία μία από τις καλύτερες στο είδος της.