Η δημιουργία μίας νέας συμφωνικής ορχήστρας αναγγέλθηκε από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Η νέα, ποιοτική και ευέλικτη συμφωνική ορχήστρα, που στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια και αξιοποιεί νέους μουσικούς, έχει ως στόχο την παρουσίαση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, του θησαυρού της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας.

Η νέα ορχήστρα ιδρύεται με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και να προβάλλει την πιο αδικημένη, ίσως, από τις τέχνες, τη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα εντός ή εκτός των Ελληνικών συνόρων, από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες. Σημαντικό μέρος των έργων, που θα εκτελούνται από την ορχήστρα έχει ανακαλυφθεί κι αποκατασταθεί από την μουσικολογική έρευνα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Στις συναυλίες θα περιλαμβάνεται πάντοτε τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα διεθνούς ρεπερτορίου, ελάχιστα γνωστά στο ελληνικό κοινό, καθώς η ορχήστρα φιλοδοξεί να επιτελέσει σημαντικό πολιτιστικό έργο στο χώρο της Ελληνικής έντεχνης μουσικής, λειτουργώντας συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά προς τις υπάρχουσες Ελληνικές Ορχήστρες.

Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Νεοελληνικής Μουσικής, κ. Νίκος Μαλιάρας, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση αναλαμβάνει ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος, κ. βύρων Φιδετζής.

Έδρα της ορχήστρας θα είναι ο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στον Άλιμο, ωστόσο συναυλίες θα πραγματοποιούνται και σε άλλες αίθουσες της Αθήνας, της ελληνικής περιφέρειας και του εξωτερικού.

filarmonia1

«Η πορεία μου με έφερε στην οδυνηρή διαπίστωση του πόσο λίγο γνωστή είναι η τέχνη αυτή τόσο στους ενημερωμένους φιλόμουσους όσο και στο ευρύτερο κοινό», αναφέρει στην ομιλία του ο Νίκος Μαλιάρας, ενώ προσθέτει «Η μουσική αυτή, πέραν από την προσπάθεια των ίδιων των συνθετών, που τη δημιούργησαν, πολύ λίγο έχει μελετηθεί. Θέλουμε γύρω από την πρωτοβουλία μας αυτή να δημιουργήσουμε και ένα νέο κύκλο φίλων της μουσικής, που θα αναζητήσει κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, κάτι που να ξεφεύγει από τα γνωστά»

Ο Βύρων Φιδετζής επικεντρώνεται, επίσης, στον πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο της νέας ορχήστρας. «Εκτός του κεντρικού για μια ορχήστρα πεδίου του πολιτισμού, η Φιλαρμόνια έρχεται να συνδράμει κοινωνικά στον πολύπαθο απ’ την κρίση που ταλανίσει ολόκληρη την πατρίδα μας μουσικό χώρο» και συμπληρώνει πως «υπάρχει όμως και μία άλλη κρίση στον τόπο μας, πνευματική, που οι ρίζες της πάνε πολύ βαθύτερα στο χρόνο. Ειδικά στη μουσική εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει καταβαραθρωθεί κάθε κλίμακα αξιών. Αποτέλεσμα αυτής της πνευματικής κρίσης είναι η σταδιακή μείωση, μέχρις εξαλείψεως, αυτού που θα ονομάζαμε ενεργό κοινό.»

Η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», όπου πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση της δημιουργίας της Ορχήστρας, καθώς και ο Θόδωρος Αντωνίου, μέλος του Συμβουλίου της Ορχήστρας, καλωσόρισαν τη νέα ορχήστρα, με το σαφή στόχο της προβολής της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής, που συμμερίζονται.
Τέλος, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας, Μηνάς Βιντιάδης, τόνισε τον διακειμενικό ρόλο, που θα αναλάβει η Ορχήστρα, καθώς στόχος της είναι, επίσης, η συνεργασία με τις υπόλοιπες τέχνες, όπως το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Νικόλαος Μάντζαρος, Καντάτα Ulisse agli Elisi (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)

Νικόλας Μάντζαρος, 4 άριες

       Come augellin che canta (για σοπράνο και ορχήστρα)

L’ Aurora (για σοπράνο και ορχήστρα)

Dall’ Ombra di Patroclo (για τενόρο και ορχήστρα)

Belle Speme (για τενόρο και ορχήστρα)

Νικόλαος Μάντζαρος, Duetto Si ti credo amato bene (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)

Δομένικος Παδοβάς, Εισαγωγή στην όπερα Dirce

Διονύσιος Ροδοθεάτος, Lo Cid (συμφωνικό ποίημα)

 

Χρύσα Μαλιαμάνη, Υψίφωνος

Χρήστος Κεχρής, Τενόρος

 

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Παύλος Καρρέρ, Μάρκος Μπότσαρης

Όπερα σε 4 πράξεις (συναυλιακή εκτέλεση)

 

Σοφία Κυανίδου, Υψίφωνος

Τζούλια Σουγκλάκου, Μεσόφωνος

Γιάννης Χριστόπουλος, Τενόρος

Διονύσης Σούρμπης, Βαρύτονος

Πέτρος Μαγουλας, Βαθύφωνος

 

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Piotr ilych Tchaikovsky, Μελαγχολική Σερενάτα

Vassili Kalinnikov, Κέδρος και Φοίνικας

Anton Arenski, Παραλλαγές σ’ ένα θέμα του Tchaikovsky

 

Βασίλης Καλαφάτης, Συμφωνία σε λα ελάσσονα, εργ. 12

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής