Το Φερμουάρτ παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης του Νίκου Μαστοράκη, «Η Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα», ένα έργο του Joël Pommerat, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Παρακολουθήσαμε μια πλειάδα αυτόνομων σκηνών με κοινό άξονα δοσμένες μέσα σε ένα δραματικό κλίμα, όπως υπαγορεύει το κείμενο του Γάλλου δραματουργού. Τι μπορεί να συμβεί επί σκηνής, όταν οι αναμνήσεις γίνονται τραύματα και τα διαψευσμένα όνειρα εντείνουν το συναίσθημα της μελαγχολίας και του ανέφικτου;

Ο θεατρικός συγγραφέας

Ο Γάλλος Joël Pommerat, συγγραφέας και σκηνοθέτης, αποτελεί σημαντική μορφή του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου. Το 1990 ίδρυσε τον δικό του θίασο γνωστό ως «la Compagnie Louis Brouillard». Όλα τα έργα του ανεβαίνουν από τον ίδιο και την ομάδα του με τη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού. Δουλεύει ομαδικά με σταθερούς συνεργάτες τόσο στο κομμάτι της μουσικής όσο και στους φωτισμούς και στα σκηνικά – κοστούμια. Το 2006 -2010 ανέλαβε το θέατρο του Peter Brook στο Παρίσι, Bouffes du Nord. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία, όπως το βραβείο Μολιέρου.  Ο Joël Pommerat από το 2010 (και μέχρι το 2013) συνεργάστηκε με το Ateliers Berthier του Odéon-Théâtre de l’Europe και το Εθνικό Θέατρο των Βρυξελλών. Το έργο του «Η Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα» (La réunification des deux Corées) παρουσιάστηκε στο Théâtre Odéon το 2013.

Το θέμα

Ο τίτλος του θεατρικού κειμένου είναι αινιγματικός και κάθε άλλο παρά την επανένωση εννοεί. Δεν σχετίζεται καθόλου με γεωπολιτική ή πολιτική. Το θέμα του έργου είναι η αγάπη. Ένα μωσαϊκό από αυτοτελείς ιστορίες μιας αγάπης χαμένης, ανεκπλήρωτης, καθόλα ανύπαρκτης. Ο χωρισμός είναι η τελική κατάληξη. Καθημερινοί άνθρωποι παρελαύνουν επί σκηνής και μπλέκονται σε ιστορίες με τραγικό τέλος, μέσα από ψέματα και απουσία πραγματικής επαφής κι επικοινωνίας. Ο Joël Pommerat εμπνεύστηκε από το σενάριο του Ingmar Bergman «Σκηνές από ένα γάμο», που μιλά για τη φθορά του έρωτα και του γάμου, καθώς και από τα έργα του Arthur Schnitzler «Ο κύκλος του έρωτα» και «Ονειρεμένη ιστορία».

Εύθραυστοι ήρωες, γνώριμοι χαρακτήρες που κουβαλούν ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο. Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και η ερωτική μάχη αντιμετωπίζεται με ειρωνεία. Μια γυναίκα θέλει να χωρίσει, γιατί, όπως λέει, «Δεν υπάρχει αγάπη. Ποτέ δεν υπήρξε»! Ένας ιερέας διακόπτει την μακροχρόνια σχέση του με μια πόρνη, γιατί δημιούργησε μια νέα σχέση. Μια γυναίκα προσπαθώντας να βγει από μια σχέση διεκδικεί το «κομμάτι της», χωρίς να μπορεί να το ονοματίσει: «Δώσε μου το κομμάτι μου πριν χωρίσουμε, το δικό μου το κομμάτι, που μου πήρες», επαναλαμβάνει.

Ο Joël Pommerat κάνει τον θεατή μάρτυρα όλων αυτών των τραγικο-κωμωδιών της ζωής, ο οποίος βλέποντας την παράσταση συμπάσχει με τους χαρακτήρες, αλλά και τους περιγελά. Το γέλιο που προκαλούν οι σκηνές στο κοινό πηγάζει από μια αίσθηση αμηχανίας και μια παγωμένη διάθεση, καθώς ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του ιστορίες που εμπεριέχουν βία, εκμετάλλευση και αποκαλύπτουν σε όλο της το μεγαλείο την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης.

Η παράσταση

Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης πήρε το σύγχρονο κείμενο του Pommerat το οποίο διακατέχεται από επαναλήψεις και του προσέδωσε την δραματικότητα, αλλά και την κωμική χροιά που του ταιριάζει. Μας έβαλε από την αρχή στο θέμα του με τη βοήθεια του σκηνικού του Αλέξανδρου Λαγόπουλου, ένα μεταλλικό λαβύρινθο μέσα από τον οποίο οι χαρακτήρες του έργου παλεύουν να βγουν. Η ανανεωμένη ομάδα της περσινής επιτυχίας «Τα παιδιά του ήλιου» πειθάρχησε στη σύλληψη του σκηνοθέτη και μεταμορφώθηκε σε ανθρώπινες υπάρξεις που παραδέρνουν αγγίζοντας στιγμές απόλυτου παροξυσμού.

Οι ηθοποιοί (Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης) ανταποκρινόμενοι στο εύρος της μετάφρασης της Μαριάννας Κάλμπαρη και της σκηνοθεσίας του Νίκου Μαστοράκη αποτέλεσαν ένα δημιουργικό όλον και διακρίθηκαν παράλληλα για τις προσωπικές τους ερμηνείες. Ξεχωρίσαμε την Κωνσταντίνα Τάκαλου και την Ιωάννα Μαυρέα, οι οποίες δημιούργησαν ρόλους γεμάτους εσωτερική ζωή. Οι χορογραφίες της Βάλιας Παπαχρήστου που συνόδευαν κάθε μουσικό κομμάτι έδωσαν την απαραίτητη ανάσα από τη μία ιστορία στην άλλη. Το γυμνό παρουσιάστηκε στην τελευταία ιστορία προστατευμένο από τον χαμηλό φωτισμό, ώστε να μην προκαλεί.

Μικρές ιστορίες ζωντανεύουν στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σπαραξικάρδιες και θορυβώδεις. O άνθρωπος δε θ’ απαλλαγεί ποτέ από την ανάγκη του να ξεφύγει από την μοναξιά. Πού βρίσκεται αυτή η άπιαστη αγάπη; Θα καταφέρει κάποτε να επανενώσει «τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα»; Αξίζει να δει κανείς αυτή την παράσταση, εκεί που η ζωή συναντιέται με το θέατρο και τον έρωτα διαδέχεται η προδοσία και η ενοχή. Δράμα και κωμωδία μαζί η ανθρώπινη φύση θα ταλανίζεται αιώνια με τα ασίγαστα πάθη της και τα βαθύτερα ένστικτά της.

Mια φράση

«Η αγάπη είναι μια επινόηση, ένα είδος αρρώστιας που μας κάνει να κάνουμε πράγματα τρελά, επικίνδυνα…» ———————————————————————————————————————–

Info:

Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Λαγόπουλος

Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης Συμμετέχουν:  Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας

Παραστάσεις

Έως 15 Ιανουαρίου 2017 Τετάρτη 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21.15, Κυριακή 19.00

Τιμές

Πέμπτη γενική είσοδος 10 €, Τετάρτη, Παρασκευή 15 € και 10 € μειωμένο, Σάββατο:  18 € και 12 € μειωμένο, Κυριακή 16 € και 12 € μειωμένο