Η παράσταση «Για μια ανάσα» που ανεβαίνει φέτος για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή αποτελεί μεταφορά του καινούριου πολιτικού και ιδιαίτερα προφητικού έργου της Βρετανίδας συγγραφέως Ζίνι Χάρις.

Μέσα από το κείμενο αμφισβητούνται και αποδομούνται κομμάτι κομμάτι κάθε ανθρωπιστική αξία αλλά και όλα τα κεκτημένα της προηγμένης Ευρώπης – η δουλειά, η ασφάλεια, ο πολιτισμός.

Κι ενώ η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει προς τη μεριά ενός μέλλοντος γεμάτου γκρεμούς, το τέλος αφήνει περιθώρια «για μια ανάσα» ελπίδας: έστω και λίγοι αν βρουν τη δύναμη να αντισταθούν, τίποτα δεν έχει χαθεί οριστικά.

Η δημιουργική και δεμένη ομάδα των Σταμάτη Φασουλή, Ελένης Ράντου και Ελένης Ουζουνίδου ακολουθεί πιστά τις γραμμές του έργου με συνέπεια, ενέργεια και χιούμορ. Στα συν οι ερμηνείες του Μελέτη Ηλία και του Αντώνη Καρυστινού.

Σωτηρία Κακαγιά

Eπιστροφή στο θεατρικό της σπίτι, στο θέατρο Διάνα, για την Ελένη Ράντου αυτή τη σεζόν με το Σταμάτη Φασουλή να σκηνοθετεί το ψυχολογικό θρίλερ της Ζίνι Χάρις «Για μια ανάσα…», έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά το Royal Court στο Λονδίνο.

Λίγα λόγια για το έργο:

Εσείς θα πουλάγατε τη ψυχή σας για 45 ευρώ;
Υπάρχει έρωτας χωρίς συναλλαγή;
Πως προσαρμόζεσαι όταν οι καιροί αλλάζουν;
Τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για μια ανάσα;

Έργο γροθιά στο στομάχι  η σύγχρονη αλληγορία της Ζίνι Χάρις, που  ανέβηκε το 2015 στο Royal court του Λονδίνου και άγγιξε με μοναδικά πρωτότυπο τρόπο το ανυπεράσπιστο του σύγχρονου ανθρώπου μπροστά στο χρήμα και τη συναλλαγή.

Μια σύγχρονη οδύσσεια επιβίωσης, η Οδύσσεια δύο γυναικών,  που η ζωή τους μετατρέπεται σε απροσδόκητο θρίλερ ταξιδεύοντας  σε μια  Ευρώπη που καταρρέει… Αναζητώντας τη δική τους Ιθάκη, τι θα πρέπει να κερδίσουν και τι να χάσουν;

Ο κεντρικός ρόλος , η Άννα, είναι  ένας σύγχρονος Φάουστ ή ένας σύγχρονος Οδυσσέας που παλεύει με θεούς και δαίμονες σε ένα υπαρξιακό ταξίδι επιβίωσης.

Ένα ταξίδι στους φόβους του σύγχρονου «δυτικού» ανθρώπου, στους δαίμονες του, τις αξίες, τους εφιάλτες και τα όνειρά του, μια βαθιά κριτική στα σύγχρονα αδιέξοδα και συγχρόνως, ένα γοητευτικό παραμύθι με αφόρητες αλήθειες.

Διαλέξαμε  αυτό το έργο γιατί είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι σε όλους τους φόβους μας αλλά κι ένα ταξίδι  πέρα από την απομόνωση και την εσωστρέφεια  που μας επιβάλλουν οι καιροί. Νοιώσαμε  ότι ακουμπάμε σε σκέψεις που κάνουν αυτή τη στιγμή και άλλες φωνές κι ενώνονται με τις δικές μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Απόδοση Κειμένου: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος  
Μουσική: Ναλίσσα Γκρήν
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Ματζιάρης

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ελένη Ράντου, Ελένη Ουζουνίδου, Αντώνης Καρυστινός, Μελέτης Ηλίας, Κρίς Ραντάνοφ, Γιώργος Ματζιάρης