Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού με τον Ένκε Φεζολλάρι και τον Ελληνογερμανό συγγραφέα Γεράσιμο Μπέκα, θα συμμετάσχουν στο πανευρωπαϊκό θεατρικό δίκτυο «Undernational Affairs» στο Maxim Gorki Theater στο Βερολίνο.

Με σκοπό το να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες μορφές θεάτρου, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και φόρμας, αρχής γενομένης από τον προβληματισμό του πώς μπορεί η Ευρώπη της διαφορετικότητας να οργανωθεί και να κατακτήσει την ειρήνη, το πανευρωπαϊκό θεατρικό δίκτυο «Undernational Affairs» γιορτάζει την πρόσφατη ίδρυσή του με μια διαδραστική θεατρική εκδήλωση. Θα παρουσιάσει στο Maxim Gorki Theater στο Βερολίνο ένα διήμερο εργαστήριο συγγραφής, σκηνοθεσίας και παρουσίασης νέων έργων με τίτλο «Theatre is limited is theatre».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, θα λάβουν μέρος έξι θέατρα απ’ όλη την Ευρώπη, τα οποία θα στείλουν έναν/μία συγγραφέα και έναν/μία σκηνοθέτη στο Βερολίνο. Στόχος των ομάδων είναι, σε συνεργασία με το κοινό, να γράψουν έξι σύντομα θεατρικά έργα μέσα σε 24 ώρες. Τα θέατρα που θα συμμετάσχουν είναι τα εξής: Studio R – Maxim Gorki Theatre (Βερολίνο), Theater am Neumarkt (Ζυρίχη), Galata Perform (Κωνσταντινούπολη), Theatre of displaced people (Κίεβο), Red House Centre for Culture and Debate (Σόφια) και η δική μας Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Και για να επιστρέψουμε στο «Theatre is limited is theatre», οι συμμετέχοντες δημιουργοί αυτοί, που θα συναντηθούν για πρώτη φορά το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου 2017, θα κληθούν μετά από συζήτηση με το κοινό του θεάτρου να γράψουν και να παρουσιάσουν μέσα σε 24 ώρες έξι σύντομα πρωτότυπα θεατρικά κείμενα. Για το σκοπό αυτό, το Maxim Gorki Theater, θα διαθέσει όλους τους ηθοποιούς του θιάσου του, καθώς και την τεχνική του υποδομή. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά στις 7 Ιανουαρίου 2017, 20:00 (τοπική ώρα) -θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές-, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε η όλη εκδήλωση να μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα θέατρα του δικτύου.

 

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης, ο ένας εκ των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, δήλωσε: «Η Πειραματική επέλεξε να λάβει μέρος, με δύο νέους δημιουργούς μεταναστευτικής καταγωγής, που διακρίνονται για την ιδιαίτερη ματιά, το χιούμορ και τον τρόπο τους να πραγματεύονται πολιτικά θέματα στη σκηνή: τον Ελληνογερμανό συγγραφέα Γεράσιμο Μπέκα (γεν. 1988), που έχει βραβευτεί για κείμενα του στη Γερμανία (βραβείο κοινού 2014 της εφημερίδας Taz, για νέα έργα) και τον Ελληνοαλβανό σκηνοθέτη Ένκε Φεζολάρι (γεν. 1984)».

Σχετικά με το «Undernational Affairs» είπε: «Το εν λόγω πανευρωπαϊκό θεατρικό δίκτυο, με τη μεταφορά  γνώσεων και την από κοινού έρευνα πάνω σε καινοτόμες αισθητικές φόρμες, απόψεις και μεθόδους εργασίας, ασκεί κριτική μέσω της τέχνης, υποστηρίζοντας μία ταυτότητα όχι εθνική, αλλά ευρωπαϊκή, και ακολουθώντας πρακτικές  που αντιτίθενται σε κάθε ιδεολογία αποκλεισμού. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να ενισχυθούν οι πειραματικές ευρωπαϊκές σκηνές, και να εδραιωθεί ένα δίκτυο καλλιτεχνών σε ολόκληρη την Ευρώπη». 

Πηγή : http://www.clickatlife.gr/theatro/story/90968/i-peiramatiki-skini-tou-ethnikou-sto-berolino-me-ton-enke-fezollari