“Αν δεν ήταν το θέατρο, θα είχα τρελαθεί ”

Η λέξη «Αμάραντα» μπορεί να μην σας είναι οικεία, όμως το Faust-Bar σίγουρα το έχετε ακούσει, αν όχι επισκεφτεί πάνω από μία φορά.  Όσοι από εσάς είναι εξοικειωμένοι μόνο με τον κάτω χώρο, τώρα είναι η στιγμή να γνωρίσετε και τον πάνω χώρο του Faust, την θεατρική του πλευρά.

Εκεί παίζεται η παράσταση «Αμάραντα», βασισμένη στο άπαιχτο μονόπρακτο του Παύλου Μάτεσι με τίτλο «Το φτερό» και σε κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη. Είναι μια εξαίρετη δουλειά, μια παράσταση που αφορά όλους, ένα δράμα ιδωμένο μέσα από ένα κωμικό πρίσμα και την πάντα ξεχωριστή υπογραφή της θεατρικής ομάδας bijoux de kant.

Η bijoux de kant καταπιάνεται ακόμη μια φορά με το νεοελληνικό κείμενο και δημιουργεί μια ωραία θεατρική στιγμή τόσο από πλευράς έργου όσο και από την πλευρά της σκηνοθεσίας (Γιάννης Σκουρλέτης), της σκηνογραφίας (Κωνσταντίνος Σκουρλέτης) και της ερμηνείας των ηθοποιών (Αλέκος Συσσοβίτης, Μαρία Πανουργιά, Μπέττυ Βακαλίδου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου).

Μέσα σε ένα ευρηματικό, πολύ-λειτουργικό σκηνικό διαδραματίζεται η ιστορία του Μέμου, του νεκρού Στάμου, της Μερόπης και της νεκρής Αντώνας. Στο παρασκήνιο ενός τσίρκου, στην επαρχία, ξεδιπλώνονται οι ιστορίες – αφηγήσεις των τεσσάρων αυτών ηρώων.

Ο Μέμος καλείται να ξεπεράσει τον θάνατο του συνεργάτη του, Στάμου, ο οποίος πεθαίνει μια μέρα πριν την μεγάλη πρεμιέρα τους, και να βγάλει εις πέρας μόνος του την παράσταση μπροστά σε κοινό χιλίων ανθρώπων.

Η Μερόπη, μέλος του μπουλουκιού, τον παροτρύνει να βγει στη σκηνή, καθώς  το μόνο που την απασχολεί είναι τα χρήματα για την επιβίωσή της.

Μια βουή ακούγεται απέξω, κάποιο κίνημα ετοιμάζεται. Το κοινό τους περιμένει ιδιαίτερα ανήσυχο, «σαν σκυλιά που λυσσάνε». Ο Μέμος αποφασίζει να “παραστήσει”, πιστός στο στόχο του, με όποιο κόστος: “Στο θέατρο ένας είναι ο νόμος: η παράσταση συνεχίζεται!”

Στην ιστορία των μπουλουκτζήδων παρεμβάλλεται και η ιστορία της νεκρής καλλιτέχνιδας Αντώνας, η οποία παρουσιάζεται σαν την Ελλάδα, μια Ελλάδα που διαρκώς πεθαίνει και ανασταίνεται με την ελπίδα, πως κάθε φορά «προς την δόξα τραβά».

Με την απειλή των αόρατων θεατών και των άγριων σκυλιών κλείνει η παράσταση. Το φινάλε ανήκει στον νεκρό Στάμο. Θα έρθει τελικά η πολυπόθητη επιτυχία;

Το υπέροχο σκηνικό του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη, που εύστοχα ανέδειξαν οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανασούλα, σε συνδυασμό με την μουσική του Κώστα Δαλακούρα δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθέτησε μια μοναδική παράσταση, χάρμα οφθαλμών. Με μια πολύ δυνατή ομάδα ηθοποιών, από τους οποίους ξεχωρίσαμε την Μπέττυ Βακαλίδου, που ενσαρκώνει την αιμορραγούσα Αντώνα, και τον Αλέκο Συσσοβίτη, ως Μέμο, «να σηκώνει μόνος του το νούμερο».

  Ντίμη Θεοδωράκη

 

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ :

https://fermouart.gr/2016/12/21/faust-bar-amarada/

http://www.faust.gr/