Τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Χρήστο Καρασαββίδη τον γνώρισα με αφορμή την παράστασή του με τίτλο “Περσινές Βροχές”, ένα μονόλογο με την εξαιρετική ηθοποιό Δώρα Παρδάλη. Ήταν μια από τις ωραίες εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το θεατρικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και είναι χαρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές ευχάριστες τέτοιες ανακαλύψεις και αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια, το να γνωρίζεις νέους καλλιτέχνες που σε ταξιδεύουν με την τέχνη τους. Κρατάνε το ενδιαφέρον σου ζωντανό για την επόμενη δουλειά τους.

Βρισκόμαστε σήμερα τρεις μέρες πριν το νέο έργο-παράσταση του Χρήστου και του θέτουμε κάποια ερωτήματα σχετικά με την ιστορία που διάλεξε αυτή την φορά, τη γνωστή σε όλους μας “Λολίτα”.

Στις 28 – 30 Απριλίου παρουσιάζεις την παράσταση «Lolita reversed» στα πλαίσια του φεστιβάλ της Πειραµατικής Σκηνής µε θέµα «7 χρόνια φαγούρα – ο έρωτας στον καιρό των µνηµονίων». Εκτός από την σκηνοθεσία που επιµελήθηκες, έγραψες ένα νέο θεατρικό έργο βασισµένο στο βιβλίο «Λολίτα» του Βλαντιµίρ Ναµπόκoφ. Το φεστιβάλ αποτέλεσε το ερέθισµα για να διασκευάσεις αυτό το βιβλίο ή προϋπήρχε σαν ιδέα;

Η αλήθεια είναι πως η Λολίτα πάντα υπήρχε στο µυαλό µου ως µια ιδέα που έβρισκα ενδιαφέρουσα για να γίνει θέατρο. Κι επειδή πέρα από το µυθιστόρηµα, η ιστορία έχει µεταφερθεί και στο σινεµά µε δυο υπέροχες ταινίες, το τόλµηµα να παρασταθεί στη σκηνή ήταν για µένα µια µεγάλη πρόκληση. Δεν είναι τυχαίο που ακόµα και στο εξωτερικό, οι φορές που έχει γίνει παράσταση είναι µετρηµένες στο χέρι. Η πρόταση από το Εθνικό Θέατρο ήταν µια εξαίρετη αφορµή για να πάρω την απόφαση να το πραγµατοποιήσω σε ένα περιβάλλον που θα µου παρείχε όλες τις προδιαγραφές.

Θεωρείς ότι η Λολίτα του Ναµπόκoφ είναι µια διαχρονική ιστορία; Έκανες µεγάλες αλλαγές για να την εντάξεις στη θεµατική του φεστιβάλ, που αναφέρεται στον έρωτα στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα;

Η Λολίτα ως µύθος έχει µείνει στην ιστορία ως µια ασυµβίβαστη, κι αν θέλεις, µια παράνοµη ιστορία αγάπης, είτε γιατί τίθεται το θέµα της διαφοράς ηλικίας και της παιδεραστίας είτε της σχέσης κόρης και θετού πατέρα. Επειδή ο έρωτας αποτελεί ένα διαχρονικό θέµα µε το οποίο ασχολείται η τέχνη, το γεγονός της τοποθέτησης µιας γνωστής ιστορίας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο ενέπιπτε απολύτως στη λογική του φεστιβάλ. Οι αλλαγές που έγιναν αφορούσαν κυρίως σε θέµατα σκέψης και πράξης των χαρακτήρων, αλλά τα συναισθήµατα, που τους ωθούσαν σ΄αυτές, έµειναν απαράλλακτα.

Σε µια περίοδο που όλα παραπαίουν και οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως κάποιες σταθερές για να πιαστούν και να ορθοποδήσουν, ποιο ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή µας, αν δεν τον προσπεράσουµε;

Ο έρωτας ήταν και είναι η πλέον ζωογόνος δύναµη που µας κάνει να προχωρούµε και να δηµιουργούµε. Είτε υπάρχει κρίση είτε όχι, είτε υπάρχουν δυσκολίες είτε όχι, η ορµέµφυτη θέλησή µας να ερωτευτούµε βρίσκεται πάντα εκεί.

Πόσο δύσκολη ήταν για σένα η διαδικασία της διασκευής ενός best seller; Είχες από την αρχή ως το τέλος µια συγκεκριµένη γραµµή ή σου αποκαλύπτονταν κατά τη διαδικασία της γραφής;

Η Lolita Reversed βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο µυθιστόρηµα, αν κι έχουµε διανειστεί στοιχεία κι από τις ταινίες, που αφορούν κυρίως στο εικαστικό κοµµάτι της παράστασης. Επειδή το βιβλίο του Ναµπόκοφ είναι ένα έπος που ξεπερνά τις 500 σελίδες, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν περιγράφουν δράσεις, αλλά σκέψεις και συναισθήµατα, αναγκαστικά η διαδικασία της γραφής ενός καινούριου κειµένου έπρεπε να είναι δηµιουργική. Ουσιαστικά κρατήθηκε η βασική ιστορία, αλλά γράφτηκε ένα εντελώς νέο κείµενο, που δεν χρησιµοποιεί ούτε µια παράγραφο από το µυθιστόρηµα. Τελικά η Lolita Reversed δεν είναι µια διασκευή της Λολίτας του Ναµπόκοφ, αλλά µια εντελώς νέα, σύγχρονη Λολίτα.

Το κείµενο εξελίχθηκε µε την συνδροµή και των ηθοποιών µέσω αυτοσχεδιασµών ή µετά την ολοκλήρωσή του προχώρησες στη διανοµή;

Το αρχικό κείµενο που δόθηκε στους ηθοποιούς ήταν πάνω από 85 σελίδες και περιλάµβανε πολλούς µονολόγους, καθώς και επιπλέον χαρακτήρες. Μέσα στη δηµιουργική διαδικασία της πρόβας όµως, όπως συµβαίνει συνήθως και σωστά κατά τη γνώµη µου, πολλά πράγµατα αφαιρέθηκαν κι άλλα προσαρµόστηκαν στη λειτουργικότητα της παράστασης. Ασφαλώς όλα έγιναν µε τη συµβολή και τη βοήθεια των ηθοποιών, είτε για λόγους οικονοµίας χρόνου είτε για λόγους παραστατικής δυσκολίας είτε επειδή παραήταν λογοτεχνικά και δεν ταίριαζαν στη µορφή που έπαιρνε η Λολίτα.

Σε ενδιαφέρει περισσότερο να σκηνοθετείς έργα που έχουν τη δική σου συγγραφική µατιά;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριµένη προτίµηση σχετικά µε τα έργα που αναλαµβάνω. Μου αρέσει οι δουλειές µου να περιέχουν πολλά στοιχεία από µένα και τον τρόπο που βλέπω τα πράγµατα, αλλά µε την ίδιο ενθουσιασµό που µπορώ να ανεβάσω ένα δικό µου έργο, µπορώ να πάρω κάποιο άλλο από το παγκόσµιο ρεπερτόριο και να το παραστήσω µε το δικό µου όραµα.

 

Συνέντευξη : Ντίμη Θεοδωράκη

 

Lolita Reversed (Κείμενο-σκηνοθεσία Χρήστος Καρασαββίδης)

Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ( -1)

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣKHNH «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟY»

Ο μύθος του έρωτα ανάμεσα στο νυμφίδιο και στον καθηγητή επανεγγράφεται, με πρόθεση την εξερεύνηση  των ορίων της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι.

Σε μια ακραία σκηνική σύνθεση, η ιστορία της Λολίτας του σήμερα, δημιουργεί ένα πλέγμα που από τη μία αποτυπώνει ένα δυνατό έρωτα κι από την άλλη τον βυθίζει σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

INFO:

Παραστάσεις  από 28 – 30 Απριλίου

Παρασκευή 19:00

Σάββατο 21:30

Κυριακή 19:00

Η παράσταση Lolita Reversed, όπως όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ “7 χρόνια φαγούρα –  Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων” της Πειραματικής Σκηνής -1, είναι με ελεύθερη είσοδο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι θέσεις για την κάθε παράσταση κλείνονται αυθημερόν, και μόνο από το ταμείο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, στο Rex, Πανεπιστημίου 48, από τις 15:30.

Τηλ.: 2103301881

Πληροφορίες για τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού θεάτρου: https://www.n-t.gr/el/experimentalstage/festival7years//lolitareverced