Χαμόγελο και σιωπή   

Σε είπαν, χαμόγελο, έτσι σε γνώρισα. Μα δεν ήσουν μόνο αυτό, στα μάτια σου, είδα το πραγματικό νόημα του έρωτα, τι σημαίνει ελευθερία του αγαπώ και αγαπιέμαι, αυτό αρκούσε, να σ’ ακολουθήσω. Είναι σαν, ό, τι έπιανες με την σκέψη σου μόνο, να γίνεται πράξη, τόσο ξεχωριστά όμορφη, τόσο μοναδικά ωραία.  Και όλος ο κόσμος θαρρείς να φτιάχτηκε για σένα, στα πόδια σου έπεφταν όλοι αγγελική παρουσία. Κάτι μεταξύ θνητών και θεών, αντιμέτωπη πάντα με την αγάπη ή το μίσος τους, την λατρεία ή τον φόβο τους,  αλλιώς θα σε ονόμαζα ψυχή.

Σε είπαν, σιωπή, έτσι σε γνώρισα. Μα δεν ήσουν μόνο αυτό, ξεκίνησες, έμαθες την ζωή κρατώντας μια ανεξήγητη χρυσή σιωπή, σαν σε άμυνα στα κακώς κείμενα. Μέχρι που έγινες λέξη για λίγους, τραγούδι για όλους, και ποίος να σε καταλάβει ως τα μέσα σου βαθιά, ποίος στ’ αλήθεια είσαι. Μια σιωπή που δεν φανέρωσες ποτέ, υψώθηκες τοίχοι απρόσιτοι, και κλείστηκες εκεί στο κάστρο σου. Μέχρι να αλωθείς αγάπη, προκαλώντας την σε όλους και όχι για σένα, αλλιώς θα σε ονόμαζα έρωτα.

Κι ύστερα, ήρθες εσύ η μοναδική και μου έριξες τα τοίχοι, μπήκες στο κάστρο μου θρίαμβος της αγάπης, εκεί που φάνταζε ακλόνητος. Σου είπα.

Κι ύστερα ήρθες εσύ, την πιο μεγάλη μου στιγμή, την ώρα που με όριζαν άδικη τύχη, συμφέρον των άλλων, να παραδοθώ ανέραστα σχέδια των άλλων.

Και με πήρες μακριά. Είπες.

Χαμόγελο και σιωπή, να το παραμύθι μας, σου είπα, κοιτώντας το ήλιο που δύει.

Δεν έχω ακούσει, ωραιότερο παραμύθι, και πως στ’ αλήθεια να ταιριάξαμε, είσαι ό, τι δεν έχω, είμαι ό, τι δεν έχεις. Είπες.

Τόσο παντοδύναμη, ορίζεται η αγάπη.

Να χαμογελάς, για να ξεχωρίζεις.

Να σιωπάς, για να ακούγεσαι. Είπαν. Και αφέθηκαν ταξίδι στο ηλιοβασίλεμα.

 

Οδυσσέας Νασιόπουλος

Από την συλλογή “Πάλη για ήλιο”, Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη 2016.

 

 

Βιογραφικό:

Ὁ Ὁδυσσέας Νασίοπουλος γεννήθηκε τὸ Σεπτέμβρη τοῦ 1982, σ ‘ἕνα ὁρεινό χωριό τῆς ἐπαρχίας Καλαμπάκας-Τρικάλων, ὀνόματι Κακοπλεύρι. Μαθήτευσε στην Καλαμπάκα, οἱ σπουδές του στὸ Τ.Ε.Ι. Κοζανής Ἡλεκτρολογίας, ἔμελλαν να μείνουν ἀνολοκλήρωτες, λόγῳ δυσμενῶν οἰκονομικῶν συγκηριῶν, και στροφῆς του προς τὸ γράψιμο, και δὴ τὴν ποίηση, διήγημα, σενάριο.Ἡ ἀδιάλλειπτη και συνεχής μελέτη τῶν ἀρχαίων Ἑλληνικῶν και τὸ διάβασμα, τὸν βοήθησαν, ὡς προς την βελτιώση τοῦ τρόπου γραφῆς. Ἔχει συμμετάσχει σὲ πλῆθος λογοτεχνικῶν διαγωνισμῶν πανελλήνιων και διεθνῶν ἀποσπώντας πολλά βραβεία, ἐπαίνους και τιμητικὲς διακρίσεις, ὅπως ἐπίσης καὶ συμμετοχές σ’ ανθολογίες και Λογοτεχνικά-Καλλιτεχνικά ἡμερολόγια. Ἡ «Ματαιοπονία», εἶναι ἡ πρώτη του ὁλοκληρωμένη ποιητικὴ συλλογή ποῦ ἔχει ἐκδοθεῖ, ὡς ἀποτέλεσμα, Α΄Βραβείου Πανθεσσαλικοῦ λογοτεχνικοῦ διαγωνισμοῦ τῶν Ἑκδόσεων Ἥρα Ἑκδοτική το 2012, στὸ Βόλο. Ζεῖ και ἐργάζεται στὰ Τρίκαλα, βοηθώντας στην οἰκογενειακή ἐπιχείρηση Ἀρτοποιεῖο. Ἡ «Πάλη για ἥλιο» εἶναι ἡ δεύτερη ποιητική του συλλογή που ἐκδίδεται, ἀπ’ τις  Πρότυπες Ἑκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη 2016.