ΑΡΓΥΡΩ ΤΑΜΒΑΚΟΥ

One for the Road

του Χάρολντ Πίντερ

22 & 23 Μαΐου, 21.30 

Πάρκο Ελευθερίας, Μουσείο ΕΑΤ – ΕΣΑ – ΣΦΕΑ

Βασιλίσσης Όλγας 87, Αθήνα

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η Αργυρώ Ταμβάκου φέρνει στο προσκήνιο το εμβληματικό έργο του Χάρολντ Πίντερ, «One for the Road», τοποθετώντας τη δράση της παράστασης στον ιστορικό χώρο των κρατητηρίων της ΕΑΤ – ΕΣΑ – ΣΦΕΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ο ακτιβιστής Χάρολντ Πίντερ (1930-2008) γράφει το «One for the Road» (1984) με θέμα τα βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων. Ένα “σφραγισμένο” δωμάτιο ανάκρισης, ρίχνει τους τοίχους του, αποκαλύπτοντας ένα σκηνικό βίας και απειλής μεταξύ ανακριτή και ανακρινόμενων.

Ο Νίκολας, ηγείται μιας κρατικής ανακριτικής υπηρεσίας που στεγάζεται στο παρόν κτίριο. Οι υπόλοιποι τρεις χαρακτήρες (Βίκτορ & Τζίλα, ετών τριάντα, Νίκυ, ετών επτά), έχουν τον ρόλο των θυμάτων, εφόσον βρίσκονται κρατούμενοι σε αυτή την υπηρεσία. Είναι τα μέλη μιας οικογένειας, οι οποίοι διατηρούν πολιτικές πεποιθήσεις αντίθετες με το υπάρχων πολιτικό καθεστώς, το οποίο υπηρετεί ο Νίκολας. Μετά από μία προσωπική συνάντηση του Νίκολας με τον καθένα ξεχωριστά, πληροφορούμαστε ότι η οικογένεια τελεί υπό κράτηση και υπόκειται σε βασανιστήρια, στη δεύτερη και τελευταία προσωπική συνάντηση του Νίκολας με τον Βίκτορ, που αποτελεί και την τελευταία σκηνή του έργου, ο Νίκολας ενημερώνει τον πατέρα πως θα επιστρέψουν σύντομα σπίτι τους, χωρίς όμως τον γιό τους, τον οποίο έχουν σκοτώσει.

Με την ολοκλήρωση της παράστασης κάθε βράδυ, ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές και ειδικούς προσκεκλημένους. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας της τελειόφοιτης (Τμ. Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Αργυρώς Ταμβάκου.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Έλενα Γεωργίου, Σπύρος Δέτσικας, Αργυρώ Ταμβάκου

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Ταμβάκου

Sound Design: AZA

Φωτογραφίες © Παναγιώτης Λαμπής

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Κοστούμια: Μαρία Παπού

Σκηνικός χώρος: Η ομάδα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής

 

Παίζουν: Γιάννος Γαβαλάς, Γεωργία Γρίβα, Στρατής Στηλ

 

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη, 21.30, Διάρκεια: 40 λεπτά

Ημερομηνίες παραστάσεων: 22 & 23 Μαΐου (2 παραστάσεις)

Είσοδος Ελεύθερη

Πάρκο Ελευθερίας, Μουσείο ΕΑΤ – ΕΣΑ – ΣΦΕΑ: Βασιλίσσης Όλγας 87, Αθήνα – Ιλίσια

Δείτε το facebook event της παράστασης εδώ:

www.facebook.com/events/127162021181990