Από την Ντίμη Θεοδωράκη

Το φεστιβάλ Off Off Athens 2017 ξεκινάει αύριο στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ! Η εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ήδη, το Σάββατο, 27/5 στις 19:30, με ανοιχτή είσοδο στο κοινό.

Από αυτή τη Δευτέρα, 29 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου 2017 θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ 27 θεατρικά σχημάτα. To Fermouart σας παρουσίασε ήδη επτά (7) ομάδες και επανέρχεται μια μέρα πριν την έναρξη του Off Off Athens 2017 με ακόμα οκτώ (8) νέες θεατρικές ομάδες, στις οποίες έθεσε τα ίδια ερωτήματα σχετικά με το Φεστιβάλ και την παράσταση που ετοίμασαν.

  • Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens που διοργανώνει για ένατη χρονιά το θέατρο Επί Κολωνώ;

Παρασκευόπουλος  Ηλίας (Θεατρική ομάδα Virtual)

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχουμε στο Off Off Athens. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν πολλές νέες ομάδες, με διαφορετικές αντιλήψεις για το θέατρο και με διαφορετικά είδη θεατρικού λόγου και περιεχομένου, έχοντας ως κοινή γραμμή πλεύσης την αγάπη για το θέατρο. Όλη αυτή η ποικιλομορφία και η έκφραση της τέχνης, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ένας σεβασμός για την προώθηση του θεάτρου, όπως το αγαπάμε και θα θέλαμε να έχουμε, είναι πολύ ρομαντικό, όμορφο και ιδιαίτερα δελεαστικό για να  μην αισθανόμαστε το λιγότερο περήφανοι που είμαστε μέλη αυτής της «γιορτής» της Τέχνης.»

Θεατρική Ομάδα Βουστροφηδόν

«Το φεστιβάλ του Επί Κολωνώ αξίζει να συνεχίσει την πορεία του γιατί δίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στους νέους καλλιτέχνες να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Εύχομαι να συνεχίσει να γίνεται για πολλά πολλά χρόνια ακόμη, γιατί είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες που ενώ έχουν πολλά να πουν δε τους δίνεται η ευκαιρία!»

 

Πέτρος Παπαζήσης, σκηνοθέτης της παράστασης «Frida»

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το φεστιβάλ αυτό μας βοηθάει για να δείξουμε τη δουλειά μας στην Αθήνα, σε μια πόλη δηλαδή που οι τέχνες και οι οπτικές ποικίλουν. Δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για τη συνύπαρξη  νέων θεατρικών προτάσεων σε έναν χώρο που έχει τη δική του ιστορία και σε ένα φεστιβάλ που κρατάει εννέα συνεχόμενα χρόνια. Είναι τα πιο κατάλληλα πλαίσια για να μπορούν οι καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κι έτσι οι θεατές να μπορούν να λάβουν πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα από κάθε παράσταση. Ο όρος «φεστιβάλ» δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλος. Ανυπομονούμε.»

Δήμητρα Μπουρνελέ, ηθοποιός, μέλος της ομάδας Dell’Arte, σκηνοθέτης της παράστασης ”Ρώσικη Ρουλέτα”

«Καθώς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε φεστιβάλ, αισθανόμαστε ότι εισερχόμαστε σε έναν άγνωστο – μαγικό κόσμο, μέσα στον οποίο έχουμε να μάθουμε και να κερδίσουμε πολλά. Αρχικά, έχουμε δουλέψει πολύ τη Ρώσικη Ρουλέτα, την οποία θα παρουσιάσουμε και ίσως είναι ένα προσωπικό στοίχημα το αν αυτό το έργο θα καταφέρει να αγγίξει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Κατ’ επέκτασιν θα γνωρίζουμε καλύτερα την επόμενη φορά, τι να διορθώσουμε και τι να κρατήσουμε ως έχει.  Η συμμετοχή μας, αφενός θα μας επιτρέψει να εκφραστούμε καλλιτεχνικά, και αφετέρου θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε με άλλους νέους καλλιτέχνες και να μοιραστούμε σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα. Υπάρχει πιθανότητα να γεννηθούν νέες ιδέες και να προκύψουν νέες συνεργασίες. Το σίγουρο είναι, πως θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία!»

Θεατρική Ομάδα Γλυκές Ρέγγες

«Για την ομάδα μας, Γλυκές Ρέγγες, δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ OFF-OFF του Θεάτρου Επι Κολωνώ, που με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο διοργανώνεται. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η συμμετοχή μας, ενώ θεωρούμε πως συμβάλλουμε στην ανάδειξη του Κωμικού Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού στην χώρα μας, αυτό που ονομάζεται, εκτός Ελλάδας Improv Comedy Theatre. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε μια διαφορετική αντίληψη για το θέατρο και την τέχνη, γενικότερα. Mέσα από το Φεστιβάλ ΟFF OFF στόχο έχουμε να μεταδώσουμε την τεχνική του improv comedy. Είναι πραγματικά μια φιλοσοφία που «απελευθερώνει» απόλυτα ηθοποιούς και κοινό. Ανοίγει διάπλατα πόρτες για γνώση, εμπειρία, νέες ιδέες, φαντασία. Αν αυτό δεν γίνει πράξη στην καθημερινότητα, τότε η ζωή μας γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη, πιο δημιουργική, ενώ κάθε μέρα αισθανόμαστε πως ‘’οικοδομούμε’’ ισχυρά  – στην οικογένεια, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην εργασία μας… στον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπρόσθετα, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την διοργάνωση του Φεστιβάλ OFF-OFF και για την φετινή πολιτιστική πρωτοβουλία, αλλά και την ευκαιρία που δίνει σε νέους καλλιτέχνες και θεατρικά σχήματα να επιδείξουν την δουλειά τους και την αναζήτησή τους πάνω στην θεατρική τέχνη.»

Αντρέας Πολυκάρπου, συγγραφέας της παράστασης “Η απολογία του Ιησού”

«Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή ευκαιρία που μου δίνεται για τη μεταφορά του έργου μου στο σανίδι. Γενικά το συγκεκριμένο φεστιβάλ δίνει ευκαιρίες τόσο σε νέους συγγραφείς όσο και σε θεατρικές ομάδες.»

Mάνος Παπαδάς (Θεατρική Ομάδα Ro.cooperativa)

«Το OFF-OFF Festival είναι πια θεσμός στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας. Σημαντικό βήμα για μας, τους νέους καλλιτέχνες, να δείξουμε τη δουλειά μας. Άρα, αυτό σημαίνει μεγάλη χαρά, άγχος, δημιουργία και μεγάλη ανυπομονησία για τις ημέρες των παραστάσεων.»

Ομάδα Neverlanders

«Είναι μεγάλη μας η χαρά να παρουσιάζουμε δουλειά μας στο Επί Κολωνώ, γιατί είναι ένα από τα λίγα θέατρα σήμερα που προτείνουν σύγχρονο ρεπερτόριο με τόσο καίριο τρόπο. Το Off-Off Athens Festival είναι μία μεγάλη γιορτή για τις νέες θεατρικές ομάδες και εμείς έχουμε σκοπό να περάσουμε καλά.»

  • Γιατί να έρθουμε να δούμε την παράστασή σας;

Παρασκευόπουλος  Ηλίας (Θεατρική ομάδα Virtual)

«Είναι μια παράσταση που έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη και δουλειά. Συνδυάζει τον λόγο, την κίνηση και έναν εικαστικό φορμαλισμό. Το Είσαι Εδώ, είναι ένα έργο μέσα στο οποίο ο οποιοσδήποτε θα βρει κομμάτια του εαυτού του. Θα σκεφτεί μέσα από την τέρψη που θα του προσφέρει η παράσταση, το πόσο σημαντικό είναι να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής μας. Να κάνουμε επιλογές που θέλουμε και να εκμεταλλευόμαστε την κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται. Μέσα από τις ποιητικές – φορμαλιστικές εικαστικές εικόνες που δημιουργούνται και τον ποιητικό – σουρεαλιστικό και σκληρό ταυτόχρονα λόγο, οι θεατές θα ταξιδέψουν με βάση την αρχαία φιλοσοφία για το ταξίδι της ψυχής,  στο δικό τους εσωτερικό κόσμο.»

Δευτέρα 29 Μαΐου στις 20:45 & Τρίτη 30 Μαΐου στις 22:00

Είσαι Εδώ (;) !

Το έργο βασίζεται στην θεωρία του Πλάτωνα, για την αιωνιότητα και το ταξίδι της ψυχής μέσα από τις διάφορες μορφές που παίρνει στις πολλαπλές ζωές της σε ένα θνητό σώμα. Μέσα από  έναν σουρεαλιστικό λόγο και την αναπόληση – εξιστόρηση καθημερινών περιστατικών εξετάζονται ερωτήματα όπως ο θάνατος, η αγάπη, η ευτυχία, η μοναξιά, ο έρωτας.

Αξίζει τελικά μια ψυχή να πιει το νερό της Λήθης και να επιστρέψει σε ένα ανθρώπινο σώμα για να ζήσει ξανά τον πόνο και την χαρά της ανθρώπινης ζωής; Είμαστε τελικά μόνοι; Έχουμε δεύτερες ευκαιρίες;

Συντελεστές:

Θεατρική ομάδα Virtual

Σκηνοθεσία / Κινησιολογία: Σταύρος Αποστολάτος

Κείμενο: Ηλίας Παρασκευόπουλος

Ενδυματολογία: Δάφνη Χρίστου

Σκηνικά: Ιωάννα Σιβίτη

Video: Χρήστος Συμεωνίδης

Ερμηνεύει: Ηλίας Παρασκευόπουλος

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=IaP_q5iblGM&ab_channel=IliasParaskevopoulos

(vimeo): https://vimeo.com/214260790

  • Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Θεατρική Ομάδα Βουστροφηδόν

“Γιατί θα περάσατε όμορφα, θα δείτε ένα πολύ ωραίο σκηνικό, όμως για εμάς το πιο σημαντικό και ο στόχος αυτής της δουλειάς μας: να προβληματίσουμε το κοινό που θα έρθει να δει την παράσταση, μέσα από πολύ χιούμορ. Η παράσταση μιλάει για την αυτοχειρία. Στόχος μας είναι ο θεατής να επιστρέψει σπίτι του και να έχουν πολλή τροφή για σκέψη καταλήγοντας στο ότι : η ζωή είναι ωραία!”

Τρίτη 30 Μαΐου στις 20:45 & Τετάρτη 31 Μαΐου στις 22:00

Store 999

Έχεις βαρεθεί τη ζωή σου; Προτιμάς να μένεις στο κρεβάτι στο σκοτάδι και να μη βλέπεις άνθρωπο; Έχεις κατάθλιψη; Δεν έχεις λεφτά; Είσαι άρρωστος και θες να επιταχύνεις το θάνατό σου; Μήπως θες να αυτοκτονήσεις; Το μαγαζί Store 999 είναι ένα κατάστημα διαφορετικό από τ’ άλλα. Στο μαγαζί Store 999 κάθε προϊόν κοστίζει 999 ευρώ. Το μαγαζί Store 999, δε βρίσκεται ούτε στη Βουκουρεστίου, ούτε στην πλατεία Κάνιγγος. Το μαγαζί Store 999 έχει 59 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. To μαγαζί Store 999 προτείνει ιδέες στους αυτόχειρες. Ο υπεύθυνος του καταστήματος, Χάρης Χάρος, μας ανοίγει τις πόρτες του μαγαζιού, μας καλωσορίζει, μας αναφέρει τις προσφορές της ημέρας και μας συμβουλεύει να επιλέξουμε το πιο σωστό προϊόν και τον πιο ανώδυνο τρόπο για αυτοκτονία. Ο έρωτας όμως τι σχέση έχει με αυτό το μαγαζί;

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα Βουστροφηδόν

Κείμενο / Σκηνοθεσία : Γιάννης Μπλέτας

Κινησιολογία: Βλοτίνα Νουλέλλη

Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Κόχειλα- Νουλέλλη, Δημήτρης Αντωνιάδης, Γιώργος Κρομύδας, Τατιαλένα Κατέχη

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=twWmPczzLu4&feature=youtu.be

Vimeo: https://vimeo.com/212482093/fa736db6c0

  • Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Πέτρος Παπαζήσης, σκηνοθέτης της παράστασης «Frida»

«Η παράστασή μας έχει δύο βασικά πράγματα που έχουν ενδιαφέρον: αφενός η θεματική της παράστασης και αφετέρου η συλλογική δουλειά των συντελεστών. Το θέμα μας είναι η ζωή της Φρίντα Κάλο, ένα υπαρκτό πρόσωπο, μια ζωή και μια προσωπικότητα με διακυμάνσεις και πράγματα που μας συγκινούν και όλα βγαλμένα μέσα από τη δική μας οπτική. Το δεύτερο είναι η συλλογική δουλειά όλων μας για το αποτέλεσμα της παράστασης. Όλοι ήμασταν παρόντες στις πρόβες, αντλούσαμε υλικό από τη συνολική μελέτη και κάπως έτσι δημιουργήσαμε την παράσταση. Τη δυσκολία και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον αυτής της παράστασης βρίσκεται στο ότι μία ηθοποιός μόνο, ενσαρκώνει πολλούς ρόλους, με κεντρικό άξονα τη Φρίντα Κάλο. Η Φρίντα δημιουργεί  έτσι μια αφηγηματική συνθήκη που πολύ συνειδητά επιλέγει τί θα ειπωθεί, αλλά και τί θα κρατήσει για τον εαυτό της. Αυτό και όλη η δουλειά μας κρίνουμε πως έχει πολύ ενδιαφέρον. Ευελπιστούμε το ίδιο και για το κοινό της Αθήνας.»

Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 20:45 & Σάββατο 3 Ιουνίου στις 22:00

Frida

H Φρίντα Κάλο. Οι πίνακες, τα γράμματα, το ημερολόγιό της. Οι άλλοι. Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα. Το Μεξικό. Ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Ένας άλλος κόσμος. Μια παράσταση με αφορμή την διάσημη ζωγράφο. Μέσα από το δικό μας βλέμμα, η ζωή και το έργο της. Ένα άτομο επί σκηνής.

Η Φρίντα. Αντιμέτωπη με το σώμα, την κοινωνία, την εποχή. Μετέτρεψε τον Θάνατο από απειλή σε κίνητρο. Προσπέρασε τα εμπόδια που της έβαζαν, φύση και κοινωνία, και ο δρόμος που διάλεξε πήγαινε μόνο μπροστά. Viva! Viva! Viva!

Συντελεστές:

Εταιρεία Θεάτρου ΟΜΑΖ

Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης

Σκηνικά: Δήμητρα Παράσχου, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα

Κοστούμια: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα

Δραματουργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση

Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση, Πέτρος Παπαζήσης

Φωτογραφίες: Buba Soso Gadebava, Παρθένα Χαριστέα, Δήμητρα Παράσχου

Ερμηνεύει: Έλλη Χρονιάρη

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=3vVfXkk5FTA

  • Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά

Δήμητρα Μπουρνελέ, ηθοποιός, μέλος της ομάδας Dell’Arte, σκηνοθέτης της παράστασης ”Ρώσικη Ρουλέτα”

«Γιατί πολύ απλά, ο σχολικός  -και κάθε είδους-  εκφοβισμός, ο ρατσισμός και οι αβάσιμες διακρίσεις μας αφορούν όλους! Είναι αρχικά ένα έργο βασισμένο σε προσωπικά βιώματα της συγγραφέως, αλλά και σε ευρέως γνωστά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ, ότι όλοι μας λίγο πολύ έχουμε υπάρξει θύματα αυτής της επαναλαμβανόμενης μάστιγας είτε στο σχολικό περιβάλλον, είτε στο εργασιακό, είτε στο ενδοοικογενειακό, είτε σε επίπεδο σχέσεων, φιλικών ή ερωτικών. Ποιο ήταν το λάθος μας; Ότι οι περισσότεροι δε μιλήσαμε ποτέ σε κανέναν γι’ αυτό. Επειδή φοβόμασταν; Επειδή νιώθαμε αδυναμία; Ντροπή; Ή επειδή δεν είχαμε έστω έναν άνθρωπο να μας ακούσει και να αφουγκραστεί πραγματικά το πρόβλημα; Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια. Ψυχικά τραύματα και ανασφάλειες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εσωστρέφεια, φόβος, παραίτηση ή στη χειρότερη περίπτωση: αυτοκτονία. Γιατί; ”Η Ρώσικη Ρουλέτα”, δε γράφτηκε για να δώσει απαντήσεις, αλλά για να ”χτυπήσει” στην καρδιά του κάθε θεατή, με σκοπό να τον αφυπνίσει και να τον ευαισθητοποιήσει, μέσα από μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα  στην ωμή αλήθεια και τη φαντασία και να παροτρύνει τα θύματα να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.»

Κυριακή 4 Ιουνίου στις 20:45 & Δευτέρα 5 Ιουνίου στις 22:00

Ρώσικη Ρουλέτα

Η “Ρώσικη Ρουλέτα” είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και τον ρατσισμό . Τρία κορίτσια-θύματα παγιδευμένα σε ένα περίπλοκο και επικίνδυνο παιχνίδι, που δημιουργείται από την ίδια την κοινωνία και τις αντιλήψεις της. Στο παιχνίδι αυτό υπάρχουν νικητές, ή μόνο ηττημένοι;

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα Dell’Arte

Σύλληψη ιδέας / Συγγραφή Κειμένου: Ειρήνη Κυδωνάκη

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Μπουρνελέ

Σκηνογραφία: Γεωργία Γιαννακού

Ενδυματολογία: Ανδριάνα Βοβολίνη

Κινησιολογία: Εβίτα Χασάπογλου

Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Κυδωνάκη

Φώτα /  Ήχος: Γιώργος Μαστρογιανόπουλος

Σκηνοθεσία trailer / Μοντάζ: Δήμητρα Μπουρνελέ

Φωτογραφικό υλικό: Δήμητρα Μπουρνελέ

Εκμάθηση Ρωσικών: Μάρω Καπίρη

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Κυδωνάκη, Ιωάννα Σφακιανάκη, Εβίτα Χασάπογλου, Δήμητρα Μπουρνελέ (φωνή)

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=7UO_nBhmAvk

  • Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Θεατρική Ομάδα Γλυκές Ρέγγες

«Η  παράσταση κωμικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού της ομάδας Γλυκές Ρέγγες έχει τον τίτλο Cinderella: Όσα δεν ξέρετε. Είναι μια παράσταση βασισμένη απόλυτα στην φιλοσοφία του Improv Comedy Theatre, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τη τρέχουσα θεατρική σεζόν από την ομάδα μας. Η σεζόν αυτή για τις Γλυκές Ρέγγες ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 με την μία και μοναδική παράσταση μας στο Φεστιβάλ ΟFF OFF του Θεάτρου Επι Κολωνώ. Στην παράσταση Cinderella: Οσα δεν ξέρετε, με δεδομένο πως δεν υπάρχει σενάριο, ούτω προσυνεννόηση μεταξύ των ηθοποιών, η Ομάδα δίνει τον καλύτερο της εαυτό, προκειμένου να δημιουργήσει εμπνευσμένες, γεμάτες χιούμορ σκηνές με τις κατευθύνσεις και ιδέες των θεατών. Οι σκηνές αυτές βασίζονται στο παραμύθι της Σταχτοπούτας, εμπλουτίζοντας το με ακόμα περισσότερα στοιχεία και πλοκή ιστορίας, απ’ αυτή που έχουμε διαβάσει και γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Μέσα από τα στερεότυπα του παιδικού παραμυθιού, ο καθένας μπορεί να δει πως οι ήρωες της ιστορίας είναι καθημερινοί άνθρωποι. Πολλές φορές, ανακαλύπτουμε πως είμαστε κι εμείς, οι ίδιοι. Οι ήρωες της Cinderella είναι αυτοί που μας οδηγούν από ένα πολυδιαβασμένο παραμύθι στην αλήθεια της ίδιας μας της ζωής.

Όλα τα μηνύματα της παράστασης είναι αντιληπτά άμεσα στο κοινό. Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε ορισμένα μηνύματα, όπως: «…είναι φορές που η ευκαιρία μεταμφιέζεται σε δυσκολία…», «…η Cinderella απλά ζήτησε αυτό που αισθάνθηκε και έκανε επανάσταση», «…η μητριά δεν κρίθηκε από τα λάθη της, αλλά από την διάθεσή της να τα διορθώσει…», «…η αγάπη δεν νικιέται, δεν τελειώνει, δεν φεύγει.  Αλλιώς, δεν ήταν αγάπη…» και άλλα πολλά.

Φυσικά, όλα αυτά τα μηνύματα εκδηλώνονται ακόμα πιο έντονα, τόσο μέσα από την αφήγηση, όσο και από τις ευφάνταστες σκηνές που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της παράστασης.»

Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 20:45

Cinderella: όσα δεν ξέρετε

Κωμικός αυτοσχεδιασμός

«Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν μια όμορφη και καλόκαρδη κοπέλα που ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι με τη μητριά της και τις δύο κόρες της…»

Είναι αλήθεια πως ένα παραμύθι κατά την αφήγηση εξελίσσεται πάντα σ’ έναν δικό του, ξεχωριστό, μαγικό κόσμο. Μπορεί, επίσης, να έχει πάντα την ίδια αρχή, όπως μας την έμαθαν, όμως κάθε φορά που τελειώνει, εμείς γνωρίζουμε γι’ αυτό περισσότερα από ποτέ. Όσο για τους ήρωες του παραμυθιού, δεν χωρά αμφιβολία! Οι ήρωες είναι αυτοί που μας οδηγούν από το ψέμα στην αλήθεια της ζωής.

Ποιος δεν γνωρίζει λοιπόν τη Σταχτοπούτα ή αλλιώς τη Cinderella;  Aκόμα και οι Γλυκές Ρέγγες τη γνωρίζουν και γι’ αυτό το λόγο, θέλησαν να την αφηγηθούν στο κοινό τους με έναν δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.  Η αφήγηση δεν περιλαμβάνει μόνο την ιστορία που όλοι γνωρίζουμε, αλλά περιγράφει και όλα όσα δεν ξέραμε μέχρι σήμερα στην πλοκή και εξέλιξή της ή, με άλλα λόγια, όσα κανείς δεν ‘τόλμησε’ ποτέ να εκφράσει γι’ αυτήν, μέσα από σκηνές κωμικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού (Ιmprov Τheatre).

Οι «Γλυκές Ρέγγες» είναι μια ομάδα ανθρώπων, που με την τρομερή τους ενέργεια, τον ανεξάντλητο ενθουσιασμό και την αγάπη τους για τον κωμικό θεατρικό αυτοσχεδιασμό έχουν πετύχει να διαγράψουν μέχρι σήμερα μια πολύ επιτυχημένη πορεία παραστάσεων, αλλά και να κάνουν τον αυτοσχεδιασμό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά τους.

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα Γλυκές Ρέγγες

Ερμηνεύουν: Γιούλη Βομπίρη, Πέγκυ Δαμουλή, Ιπποκράτης Τροβάς, Κλαίρη Χατζηγιάννη, Ελίνα Χριστοδουλάκη.

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=R6rz_TPvrgU&feature=youtu.be

  • Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Αντρέας Πολυκάρπου, συγγραφέας της παράστασης η “Η απολογία του Ιησού”

«Η απόφαση είναι εξ’ αρχής στο κοινό για το αν θα επιλέξει να έρθει. Το καλό θα ήταν να δει όσες πιο πολλές παραστάσεις μπορεί από το φεστιβάλ. Να δει νέους δημιουργούς αλλά και πιο έμπειρους και να απολαύσει αυτά που έχουν να παρουσιάσουν. Αναφορικά με τη δική μας παράσταση, την Απολογία του Ιησού, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τη δει κάποιος. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι να τον κατατρύχουν οι υπαρξιακές αγωνίες, η ανάγκη να ζήσει στα πλαίσια του σήμερα χωρίς την ύπαρξη μιας υποσχόμενης τελεολογίας. Να αναζητά την αλήθεια σαν κάτι το άπιαστο και όχι την παγίωση της σε δόγματα (θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτικά).

Στόχος  είναι το να φέρουμε τον Ιησού μπροστά στο τραύμα του θανάτου,  (όπως το βιώνουν οι θνητοί) ενώπιον του χαμένου έρωτα (αυτών που δεν μας άφησαν ή δεν καταφέραμε από φόβο να ζήσουμε), της θνητής αγωνίας για την ύπαρξη, του φόβου για το επέκεινα του θανάτου,  των αμφιβολιών για τη συνέχεια σε μιαν μεταθανάτια ύπαρξη. Είναι ένας Ιησούς που βιώνει την πραγματικότητα σαν θνητός χωρίς να έχει από πριν τη σημαδεμένη τράπουλα.  Θέλει να αγαπήσει, να ερωτευτεί και να ψαχουλέψει ένα άλλο σώμα. Να αρνηθεί τα λόγια της μάνας του που τον όρισε ως Θεό και να ζήσει. Δυστυχώς το καταλαβαίνει μια μέρα πριν τον σταυρώσουν. Κάπως έτσι, όμως, δεν είμαστε όλοι; Κοιτάζουμε στον καθρέφτη μας και βλέπουμε ένα Θεάνθρωπο. Την ύστατη, όμως, της σταύρωσης στιγμή αποφασίζουμε να πούμε αλήθειες.

Έτσι, λοιπόν, και ο Ιησούς που θα δούμε στη σκηνή είναι κομμάτι της σάρκας μας…»

Τρίτη 6 Ιουνίου στις 20:45 & Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 22:00

Η απολογία του Ιησού

Ο Ιησούς κλεισμένος στο κελί του μια μέρα πριν τη σταύρωση προσπαθεί να αφαιρέσει τη μάσκα του θεανθρώπου που του φόρεσαν προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο σωτήρα που τού δόθηκε.

Αποδέχεται τη θνητή του φύση ερχόμενος αντιμέτωπος με όλα τα φαντάσματα της ζωής του. Μονολογεί για τις πλάνες της μάνας του, των ανθρώπων που πιστεύουν σε Θεούς  και τα σκοτάδια του χριστιανισμού. Θυμάται, όμως, τον έρωτα, την ηδονή που του πρόσφερε η Μαρία η Μαγδαληνή.

Συντελεστές:

Κείμενο: Αντρέας Πολυκάρπου

Σκηνοθεσία: Τάσος Ράπτης

Φωτισμός: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Εύη Μάμαλη – Ντόρις Λαμπρινού

Ερμηνεύει: Τάσος Ράπτης

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=l90WljmTjgE&t=5s

  • Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Mάνος Παπαδάς (Θεατρική Ομάδα Ro.cooperativa)

«Κάνουμε μια devised παράσταση, στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα, σε καθημερινούς ανθρώπους και σε ρόλους παγκόσμιου ρεπερτορίου που ξεπέρασαν τα όρια της λογικής και μπήκαν στη σφαίρα της παραφροσύνης, λόγω έρωτα. Άραγε πόσο κοντά έχουμε φτάσει ή  τα έχουμε ξεπεράσει; Αυτό, από μόνο του νομίζω ότι είναι ισχυρό κίνητρο για να έρθει κάποιος να μας δει… και φυσικά η υψηλή αισθητική της παράστασης.»

Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20:45 & Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 22:00

Περί εκτός ορίων έρωτος

Τρείς άνθρωποι. Θύτες και θύματα στο ίδιο τους το πάθος, αφηγούνται την ιστορία τους. Υπάρχουν όρια στον έρωτα? Μία devised performance αφιερωμένη σε αυτούς που ξεπέρασαν τα όρια της λογικής και μεταπήδησαν στη σφαίρα της παραφροσύνης.

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα Ro.cooperativa

Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάς

Bοηθός σκηνοθέτη: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ποπέτα Σούκου

Συγγραφή / διασκευή κειμένων: Ro.cooperativa, Ηρώ Μητριτσάκη, Χρύσα Πρίγγα, Ευάγγελος Σακλάρας

Μουσική / remix / Επιμέλεια ήχου: Απόστολος Θεοδοσίου

Επιμέλεια κίνησης: Ξανθή Αθανασοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σκηνικά / Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Μάνος Παπαδάς

Φωτογραφία: Λία Αντωνέλλη

Video art  / Τrailer παράστασης: Αφροδίτη Μπιτζούνη

Ερμηνεία στο video: Αγγελική Παρδαλίδου

Ερμηνεύουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Μάνος Παπαδάς, Ποπέτα Σούκου

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=VMYfhCDYvWI&feature=youtu.be

  • Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Θεατρική Ομάδα Neverlanders

«Δεν θέλουμε να μοιραστούμε πολλά για την παράσταση, γιατί πραγματικά πρέπει να είστε εκεί. Να πούμε ότι, όπως φαίνεται κι από το trailer, ο Χρήστος Λαζάρου, υπάλληλος της Neverland, βρίσκεται στον ανακριτή για να καταθέσει την δική του εμπειρία από το αγνοούμενο 9χρονο αγόρι της ιστορίας μας. Τώρα, πως ο Darth Vader, ο Iron Man, ένας νάνος κι ένα τρενάκι μπορούν ν’ αφηγηθούν την ιστορία, είναι δική μας ιστορία κι ευελπιστούμε να γίνει και δική σας. Δεν έχετε παρά να έρθετε στο Mall, 9 ή 10 Ιουνίου (αν θέλετε να έρθετε και τις δύο ημέρες, πρέπει να κοιταχτείτε).»

Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:45 & Σάββατο 10 Ιουνίου στις 22:00

Mall

To Mall αφορά την φανταστική ιστορία αρπαγής ενός ανήλικου αγοριού από έναν πωλητή του καταστήματος παιχνιδιών Neverland. Αυτό που δυσχεραίνει την ανακριτική διαδικασία είναι πως οι κάμερες ασφαλείας δεν συνδέουν τον φερόμενο ως δράση και το αγνοούμενο αγόρι. Τελικά είναι η Neverland το κατάστημα παιχνιδιών που κανένα παιδί δε θα θέλει να φύγει;

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα Neverlanders

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Αναστάσης Πινακουλάκης

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Έφη Γκαραβέλα

Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτισμοί: Τάκης Λυκοτραφίτης

Φωτογραφίες / Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Ερμηνεύει: Λάζαρος Βαρτάνης

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=P3W5RIDVOjk&feature=youtu.be

  • Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

 

INFO:

Εισιτήριο:  Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.

Εισιτήριο διαρκείας:   25,00€ (max 27 παραστάσεις), 17,00€ (max 20 παραστάσεις)

Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:45 για την πρώτη παράσταση και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση

Doors Open at: 19:30

Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30μμ ως αργά το βράδυ.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/epi-kolono/off-off-athens-theater-festival-2017/

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: Επί Κολωνώ_Πρόγραμμα Φεστιβάλ OFF-OFF ATHENS 2017