Από την Ντίμη Θεοδωράκη

Πόσο εύκολο είναι να σε κερδίσει μια παράσταση – και δη τραγωδία – όταν καλείσαι να την παρακολουθήσεις σε κλειστό θέατρο, ενώ έχεις ήδη άποψη από το προηγούμενο ανέβασμά της σε ανοιχτό χώρο κι επιπλέον, όταν αυτός ο χώρος ήταν το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου;

Ο λόγος για την παράσταση «Μητρόπολη» από την ομάδα Momentum σε σκηνοθεσία του Αργύρη Πανταζάρα, που μετά τις δύο παραστάσεις της τον Ιούλιο του 2016 στην Επίδαυρο (μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο), παρουσιάζεται ξανά 1-18 Ιουνίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Η φετινή ανανεωμένη «Μητρόπολη – Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα» κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς αποδεικνύεται πιο δυνατή μεταδίδοντας με ευκρίνεια όλα τα σημασιολογικά της φορτία. Η αντικατάσταση των κιόνων από κουτιά και τούβλα, το χαρτί και οι καθρέφτες ελλείψει άμμου λειτουργούν αποτελεσματικά στη σκηνή του κλειστού θεάτρου. Γεωμετρική συμμετρία, μελετημένη κίνηση, κοστούμια σύμφωνα με το πνεύμα της παράστασης, φωτισμοί και εικόνες εξαιρετικής αισθητικής. Για μια ακόμη φορά, υπέροχη η μουσική του Γιώργου Πούλιου. Ηθοποιοί με πίστη στο ρόλο τους, κορμιά που μαρτυρούν την οδύνη, τον φόβο, τις ψυχικές εξάρσεις. Ο λόγος τους αγωνιώδης, σκληρός ή συμπονετικός, κλιμακώνεται ανάλογα με τις κορυφώσεις του δράματος.

Πέντε είναι οι τραγωδίες που δραματουργικά επεξεργάστηκαν και διασκεύασαν η Ελίνα Μαντίδη και ο Αργύρης Πανταζάρας. Μια ευρηματική συρραφή κειμένων, άλλων βασιζόμενων σε αγγελικές ρήσεις, άλλων σε χορικά. Η σειρά των τραγωδιών δεν είναι το ζητούμενο για τον θεατή. Οιδίποδας Τύραννος, Βάκχες, Ηρακλής Μαινόμενος, Μήδεια, Αντιγόνη ξεδιπλώνονται ως ιστορίες κι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται  άχρονα πλάσματα, οι αγγελιαφόροι, και μιλούν για τον άνθρωπο, που, ενώ μπορεί να ζει ευτυχισμένος, ξοδεύεται σε μηχανορραφίες κι άγριες πράξεις: «Δεν έχουν καλοσύνη τα μάτια των ανθρώπων, με έχθρα σε κοιτάζουν κι ας μην τους έχεις βλάψει». Οι άγγελοι πονούν για μια πόλη που χάνεται, πενθούν για τα θύματά της και προσεύχονται: «Ελλάδα να σε επαινέσω δεν μπορώ, μα ούτε να σωπάσω… Είναι κρυμμένοι οι θεοί;». Αναζητούν ένα φως, μια νέα Μητρόπολη, που δε θα σκοτώνει τα παιδιά της, μια πόλη που θα βασιλεύει η αλήθεια, η αλληλεγγύη, η ευτυχία: «Όταν οι άνθρωποι διώξουν τις χαρές είναι ζωντανοί-νεκροί… Κρατήσου από τον φίλο σου! Να είσαι ευτυχισμένος».

Μέσα στο σκηνικό χώρο του Σύγχρονου Θεάτρου, σε μια αφαιρετική σκηνογραφία, ο Αργύρης Πανταζάρας και η ομάδα Momentum συγκινούν. Τόσο μέσα από τους  μονολόγους του κάθε ηθοποιού όσο και μέσα από τα χορικά ή τους διαλόγους τους. Οι ηθοποιοί της Μητρόπολης, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργος Κατσής, Αγησίλαος Μικελάτος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Αργύρης Πανταζάρας δίνουν νέα πνοή στην παρουσίαση της τραγωδίας. Το δραματικό στοιχείο εντείνει η συμμετοχή της μικρής Πέπης Κώνστα σε αντικατάσταση του Ανδρέα Πλεμμένου. Το παιδί είναι το μέλλον και η ελπίδα: «Ορκίζομαι…»

—————————————————————————————————————————————————

Η παράσταση «Μητρόπολη – Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα» συνεχίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο έως Κυριακή 18/6, πλην Τετάρτης 7/6.

Ώρα: 21.00, ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 10 λεπτά

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ” :

“Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα
που ανοίγει τα επουράνια κι είν’ όλα βολετά
προσμένουμε τον άγγελο σαν το πανάρχαιο δράμα.”

Γιώργος Σεφέρης, Ερωτικός Λόγος

Η “Μητρόπολη” του Αργύρη Πανταζάρα στο Σύγχρονο Θέατρο