23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες / Εργαστήριο

Σοφία Μαυραγάνη & Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα

Working Bodies

Ο χορευτής ως εργαζόμενος

Ζουμπούλειο Μέγαρο

15 – 17 Ιουλίου 2017, 12.00 – 15.00

Διερευνώντας τον χορευτή ως εργαζόμενο, η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και η ανθρωπολόγος και ντοκιμαντερίστρια, Κωνσταντίνα Μπούσµπουρα συνεργάζονται στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για την πραγματοποίηση ενός εργαστηρίου που μελετά την έννοια και τις κοινωνικές διαστάσεις της εργασίας.

Σκοπός του είναι η βαθύτερη κατανόηση της σχέσης ανθρώπου και εργασίας στη σημερινή πραγματικότητα. Ποιο είναι το ανθρωποκεντρικό κομμάτι της εργασίας; Το εργαστήριο προκαλεί ερωτήματα και επεξεργάζεται προσομοιώσεις εργασιακών καταστάσεων τόσο νοηματικά όσο και πρακτικά. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται βασίζεται σε έννοιες και τεχνικές παρατήρησης και καταγραφής που αντλούνται από την ανθρωπολογία, καθώς και σε τεχνικές σωματοποιηµένου παιχνιδιού, όπως αυτές προκύπτουν από την έρευνα της Σοφίας Μαυραγάνη πάνω στο παιγνιώδες σώμα.

Οδηγός για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου είναι το ντοκιμαντέρ «Working Dancers» το οποίο συνυπογράφουν η Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η Julia Martinez Heimann που βασίζεται στην επταετή εθνογραφική έρευνα της Μπούσµπουρα, και καταγράφει τον αγώνα για τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων μιας ομάδας χορευτών από το Μπουένος Άιρες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εργαζομένους –καλλιτέχνες και µη–, ανέργους όλων των κλάδων καθώς και νέους που τους προβληματίζει το εργασιακό τους μέλλον.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δωρεάν συμμετοχή – Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Εγγραφές-Πληροφορίες:

Νατάσα Αρέθα

[email protected]

+30 693 416 4243

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Προβολή ταινίας

Working Dancers

Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann

Αργεντινή – Ελλάδα, 2016

 

Προαύλιο Μεγάρου Χορού

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, 22.00

Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

 

Στον απόηχο του εργαστηρίου, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στο Προαύλιο Μεγάρου Χορού, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Working Dancers» των Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και Julia Martinez Heimann στο οποίο βασίζεται το 3ημερο εργαστήριο.

Το φιλμ καταγράφει μια ομάδα αναγνωρισμένων χορευτών που αγωνίζεται για τα εργατικά της δικαιώματα και δημιουργεί την πρώτη Κρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού στο Μπουένος Άιρες υπό τη συλλογική διοίκησή της. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών –του Ερνέστο, της Μπετίνας, της Βικτόριας και του Πάμπλο– σε μια πορεία έξι ετών. Εντυπωσιακές χορογραφίες, αυθεντικά λαϊκά τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.

Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη συζητούν με το κοινό πάνω στα θέματα της ταινίας καθώς και για την εμπειρία του τριήμερου εργαστηρίου «Working Bodies: Ο χορευτής ως εργαζόμενος».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ

Η Σοφία Μαυραγάνη σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και χορογραφία στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ του Άρνεμ. Εργάζεται ως χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer και είναι γνωστή για τον κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα των έργων της. Έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, αλλά και σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (documenta14, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων, MIRfestival, PARK YOUR ID Festival στο Mάαστριχτ, Dance Days International Festival στα Χανιά, ΚΘΒΕ, Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, Τeatro Belisario στο Μπουένος Άιρες, Teatro Lagrada της Mαδρίτης, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης κ.α.). Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων καλλιτεχνικών προγραμμάτων, όπως το Out of Order και το playforPLACE, τo οποίo έχει πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens. Περισσότερα: www.sofiamavragani.com

 

Η Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και αποφοίτησε από το Τμήμα λατινοαμερικανικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας (Diploma en Estudios Latinoamericanos). Από το 2007 ασχολείται με την επιτόπια έρευνα και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, με έδρα το Μπουένος Άιρες και την Αθήνα. Αντικείμενο της έρευνάς της είναι ο χορός ως εργασία και η σχέση του χορού με την πολιτική. Το ντοκιμαντέρ της Feeling from Outside, για τις ξένες χορεύτριες φλαμένκο στη Σεβίλλη, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Certamen de Creación Joven (Σεβίλλη, 2009) και συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (XIV Βiennial of Young Αrtists from Europe and the Mediterranean-Σκόπια 2009, Festival de video y danza-Αβάνα, Festival de video y danza-Εκουαδόρ, Anthropofest-Τσεχία, Ethnofest-Αθήνα). Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, Working Dancers (Αργεντινή-Ελλάδα, 2016), παράλληλα με την προβολή του σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ, συμμετέχει και σε διεθνή ακαδημαϊκά πρότζεκτ (Political Imagination Laboratory-Πανεπιστήμιο της Περούτζιας, Everyday Revolutions-Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ). To άρθρο της “Working Dancers: Contemporary Dance Activism in Argentina” συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο artWork: Art, Labor and Activism (υπό έκδοση, τέλος του 2017). Είναι μέλος της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής οργάνωσης ΑCÁ με έδρα το Μπουένος Άιρες. Περισσότερα: www.workingdancers.com