Η ανώνυμη Ιταλίδα συγγραφέας με το ψευδώνυμο Έλενα Φερράντε,  όχι μόνο έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με το πέπλο μυστηρίου που την τυλίγει αλλά και συναρπάζει με το λογοτεχνικό της έργο.

«Πιστεύω πως τα βιβλία, αφού γραφτούν, δεν έχουν ανάγκη τον συγγραφέα τους. Αν έχουν να πουν κάτι, αργά ή γρήγορα θα βρουν αναγνώστες, αν δεν έχουν, δεν θα βρουν…»

είχε δηλώσει η ίδια…και όντως! Όσο εκείνη παραμένει στα παρασκήνια, τα βιβλία της θριαμβεύουν!

 

 

Το χρονικό μιας ιδιαίτερης φιλίας μεταξύ δυο κοριτσιών, δυο εφήβων, δυο γυναικών, της Λίλα Τσερούλλο και της Έλενα Γκρέκο, που “γεννιέται” σε μια φτωχογειτονιά της Νάπολης τη δεκαετία του ’50.

Η “Υπέροχη φίλη μου” είναι ο πρώτος τόμος της Τετραλογίας της Νάπολης. Η Λίλα εξαφανίζεται, επιδιώκοντας να σβήσει κάθε ίχνος από τη ζωής της και τότε η Έλενα αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την πορεία τους, ένα βιβλίο που δε θα επιτρέψει αυτή την τέλεια εξαφάνιση.

Και κάπως έτσι αρχίζουν όλα…

Μέσα από τη γλαφυρή πένα της Έλενα παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις διαδρομές των δυο κοριτσιών ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί με μαεστρία και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της περιοχής, συνθέτοντας έτσι ένα δυναμικό πορτραίτο μιας ολόκληρης της γειτονιάς, μιας ολόκληρης εποχής που εξελίσσεται, από τότε μέχρι σήμερα.

Δύο προσωπικότητες που εντυπώνονται μέσα σου,

που σε ξαφνιάζουν με το βάθος τους και σε αφοπλίζουν με την ειλικρίνειά τους …

Δυο προσωπικότητες και πώς αυτές με το πέρασμα των χρόνων διαμορφώνονται και αλληλο-διαμορφώνονται, πορεύονται και  συμπορεύονται.

 

 

Και εσύ, ανυποψίαστος, ενώ χάνεσαι μέσα στις σελίδες, ασυνείδητα ενσαρκώνεις μια τον ένα ρόλο μία τον άλλο, ξαναμεγαλώνεις μαζί τους , αναβιώνοντας παλιές φιλίες, αναλογιζόμενος αναπόφευκτα τις δικές σου συμπεριφορές, τα δικά σου συναισθήματα, τις δικές σου αντιδράσεις… τη φίλη που ήταν τότε κοντά σου και έπαιξε τον δικό της καθοριστικό ρόλο και ‘συ αντίστοιχα το δικό σου, στη διαμόρφωση των εύθραυστων παιδικών ψυχών, τη φίλη που κουβαλάς πάντα μέσα σου…

Συν-βιώνοντας μια ολόκληρη πορεία ζωής – που χώρεσε όλη σε λίγα βιβλία – δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω αυτή τη γλυκόπικρη αίσθηση που μου άφησε που συνοψίζεται ολόκληρη σε μια ερώτηση: “πόσο γρήγορο είναι τελικά αυτό το πέρασμα…; και εμείς, το ζούμε όπως θα θέλαμε…; ”

Κι αυτή η αίσθηση χωρίς να το πολυκαταλάβω μου χάρισε λίγες στιγμές αποστασιοποίησης απ’το μικρόκοσμο μου -σαν ένα παγωμένο «ξύπνημα»- λίγες στιγμές όπου ένιωσα  κάποιες σκέψεις μου για τη ζωή να αποκρυσταλλώνονται με απόλυτη διαύγεια και καθαρότητα .

 

Πληροφορίες

εκδόσεις: Πατάκη

συγγραφέας: Έλενα Φερράντε

μετάφραση: Δήμητρα Δότση