Μία «αλλιώτικη» εκδήλωση έγινε στο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο την περασμένη Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου διοργάνωσαν μία βραδιά, κάτω από τα άστρα, με κεντρικό ομιλητή τον ακαδημαϊκό και διεθνούς φήμης επιστήμονα, Σταμάτη Κριμιζή*.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η επικείμενη «βουτιά» του διαστημόπλοιου Κασσίνι στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Κρόνου. Παρουσιάστηκε με επιτυχία και με αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σε συνδυασμό οπτικοακουστικού υλικού στο κοινό, το οποίο είχε γεμίσει τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Με το πέρας της ομιλίας και αφού απαντήθηκαν ερωτήσεις από μεγάλους και μικρούς, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους παραβρισκόμενους, να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον έναστρο ουρανό, μέσα από τα πέντε τηλεσκόπια που είχαν στηθεί στον περιβάλλοντα χώρο και να απολαύσουν το φεγγάρι, τα αστέρια και τους πλάνητες Κρόνο και Δία.

*Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός – διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας . Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Προς τιμή του το 1999 η  Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).

Παρουσίαση: Βίκη Κουτρή