Παρακολουθήσαμε το Σάββατο 12 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Καστρομηνά, στη Χίο, την παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου».
Η μουσική επένδυση του έργου είναι του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Νίκου Καββαδία. Η σκηνοθεσία-σενάριο ανήκει στον Θέμη Μουμουλίδη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παράσταση αυτή, όταν έκανε την πρεμιέρα της στο θέατρο Badminton, τον Ιανουάριο του 2016, ξεπέρασε σε νούμερα τους 50.000 θεατές και χαρακτηρίστηκε ως υπερπαραγωγή και ταυτόχρονα ως μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες σύμφωνα με την κριτική που αποκόμισε από θεατές αλλά και από κριτικούς.
Παρακολουθώντας την παράσταση, από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία, αισθανθήκαμε την δύναμη της επιστροφής στον χρόνο και στον τόπο, γευτήκαμε την θαλασσινή αύρα να γεμίζει το στόμα μας, προσεγγίσαμε τα φανταστικά ταξίδια του «ναυτικού» μας νου, τις «Ιθάκες» μας, που είτε τις ζήσαμε είτε δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα, αναμένοντας τες γλυκά, τις οδηγούμε κατά κάποιο ερωτικό τρόπο να έρθουν σε εμάς μέσα από το μέλλον.
Νιώσαμε ακόμα μέσω της ποίησης του Νίκου Καββαδία, να ξεπροβάλουν όλα εκείνα τα ασύμβατα που ονειρευτήκαμε αλλά δεν υλοποιήθηκαν στην μέχρι τώρα ζωή μας, παρά μόνο μέσα στο μυαλό μας πήραν τις ιδανικές τους διαστάσεις.
Αυτά και άλλα μοναδικά προκλήθηκαν στην ψυχή μας, ακούγοντας τους αφηγητές.

Παράλληλα μέσα από τις εικόνες και την βιωματική μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, νιώσαμε τη μαγεία αυτής της παράστασης να μας κλείνει απαλά τα μάτια της ψυχής μας και να μας ταξιδεύει… Σε γνωστούς και άγνωστους… Νότους.
Αφηγητές του πεζού έργου του Νίκου Καββαδία «Βάρδια» ήταν οι:
Στέλιος Μάινας, Σταύρος Ζαλμάς, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Αρβανίτης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ιωάννης Παπαζήσης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών και μουσικών επί σκηνής.  Τραγουδησαν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου και  Κώστας Θωμαΐδης.

Παρουσίαση: Βίκη Κουτρή