Ο Φρανσουά δεν είναι ο κλασσικός σφιχτοχέρης της διπλανής πόρτας. Η περίπτωσή του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Ως ταλαντούχος μουσικός, κάνει μαθήματα βιολιού σε παιδιά και συμμετέχει σε ορχήστρα. Αγοράζει ληγμένα τρόφιμα, χρησιμοποιεί ληγμένα προφυλακτικά (κάτι που θα του αποφέρει μια μεγάλη έκπληξη χρόνια μετά), οι λάμπες του σπιτιού του είναι πάντα σβηστές.

Η κατσουφιά που συνοδεύει σχεδόν μονίμως την έκφρασή του, επιβεβαιώνει το ρητό «τσιγκούνης στα λεφτά, τσιγκούνης και στα αισθήματα». Εξάλλου, από την αρχή του έργου γίνεται φανερό ότι πρόκειται για έναν ακοινώνητο χαρακτήρα, με πολλές αντιπάθειες, όλες εξαιτίας αυτής του της «ιδιορρυθμίας».

Μπορεί άραγε μια ανατροπή να τον κάνει να αλλάξει; Εκεί που ο ήρωάς μας φαίνεται να μην συμπαθεί – ούτε και να τον συμπαθεί –  άνθρωπος, η ζωή του μεταβάλλεται απροσδόκητα με την εμφάνιση δύο γυναικών: της βιολονίστριας Βαλερί, του καινούριου του φλερτ, και της Λώρας, της έφηβης κόρης της οποίας την ύπαρξη ούτε καν φανταζόταν.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει κι ένα συγκινητικό ψέμα που σκαρφίζεται η μητέρα της Λώρας και καθώς διαδίδεται σε όλους, τον σώζει, έστω και προσωρινά, από το μένος και τη γλωσσοφαγιά των γειτόνων και των συναδέλφων του: ο Φρανσουά κάνει αιματηρές οικονομίες με σκοπό να εξασφαλίσει τροφή και στέγη στα…ορφανά παιδιά του Μεξικού!

Σαφώς ολόκληρη η ταινία – όπου δεν αποφεύγονται τα πολλά και αναμενόμενα κλισέ – πατά πάνω στην παρουσία και ερμηνεία του Ντάνι Μπουν, ο οποίος είναι απολύτως πειστικός και απολαυστικός μέσα στη μανιώδη υπερβολή του να εξοικονομήσει απ’ όπου μπορεί. Υπάρχουν στιγμές που ο τρόπος του θυμίζει τον Mr. Bean να πηγαίνει για ψώνια, στην πολύ πιο light εκδοχή του φυσικά.

Το τέλος αποδεικνύει ότι ναι μεν κάποιες νοοτροπίες είναι βαθιά ριζωμένες, όχι όμως κι εντελώς ακατόρθωτο να μετριαστούν, αφού η προσφορά δεν μετριέται πάντα σε χρήματα. Ο πρωταγωνιστής μας παίρνει τη γενναία απόφαση να δώσει στην άρρωστη κόρη του κάτι πολύ πιο πολύτιμο, ένα δώρο που θα της σώσει τη ζωή.

«Ο Αρχιτσιγκούνης» σίγουρα δεν αποτελεί μια πρωτότυπη κωμωδία, αλλά η σωστή διάρκειά της που δεν την αφήνει να «κάνει κοιλιά», καθώς και αρκετές κωμικές σκηνές θα αφήσουν ευχάριστη γεύση σ’ ένα καλοκαιρινό βράδυ.

Info:

Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ

Σενάριο: Φρεντ Καβαγιέ, Λοράν Τερνέρ, Νικολά Κους

Φωτογραφία: Λοράν Νταιλάντ

Μοντάζ: Γιαν Μαλκόρ

Μουσική: Κλάους Μπάντελτ

Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Μπουν, Λοράνς Αρνέ, Νοεμί Σμιτ, Πατρίκ Ριντρμόν, Κριστόφ Κανάρ, Κριστόφ Φαβρ, Καρινά Μαριμόν

Διάρκεια: 89 λεπτά

Διανομή: Rosebud 21 / Seven Films