Θάλασσα φωτιά. Όπως το νερό σβήνει τη φωτιά, όπως βαθύς και πολυδιάστατος σαν θάλασσα είναι ο ανθρώπινος ψυχισμός, όπως φωτιά είναι ένας έρωτας ή ένα πάθος που στο τέλος αφήνει μόνο στάχτες. Τρεις ήρωες, η Ηλιάνα, ο Ορέστης και ο Άλκης θα περάσουν μέσα από ταραγμένες θάλασσες μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Τρία ψυχογραφήματα λοιπόν, πολύ προσεκτικά δουλεμένα και με ιδιαίτερη έμφαση στο άγουρο παρελθόν τους, ακατανίκητο ορόσημο για το μέλλον τους. Κι επειδή η πορεία της ζωής ακολουθεί ατέλειωτους κύκλους, το σύμπαν δεν ξεχνά και τίποτα δεν χάνεται, σε όλους κάποτε θα ανταποδοθεί εκείνο που πρέπει, είτε σαν νερό δροσερό είτε σαν λάβα καταστροφική.

Η θεματολογία του βιβλίου περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα: ανθρώπους καλόκαρδους και δοτικούς αλλά και κυνικά αρπακτικά, προδοσίες, δολοφονίες, βιασμούς, έρωτες, τερατώδεις πράξεις εκδίκησης που ρίζωσαν από κάποιο παλαιό τραύμα, απαγωγές προσφυγόπουλων, εφήβους που αναγκάστηκαν να ωριμάσουν πρόωρα… Τα πολλά αναπάντεχα και οι ανατροπές σίγουρα κρατούν δυναμική τη ροή της αφήγησης, αλλά σε ορισμένα σημεία μοιάζουν με μια προσπάθεια να χωρέσουν στο χαρτί όλα τα σύγχρονα καθημερινά κοινωνικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα.

Ωστόσο, η συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη θέτει τον αναγνώστη στη διαδικασία ενδιαφερόντων προβληματισμών με κυρίαρχο εκείνον που η ίδια αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα: «Τι βιώματα κουβαλάει ένα παιδί που έχει μεγαλώσει χωρίς μητέρα ή πατέρα, με απορριπτικούς ή αδιάφορους γονείς;».

Στο τέλος τα πάντα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κάθαρση των πρωταγωνιστών, ενώ επικρατεί μια αύρα αισιοδοξίας πως οτιδήποτε θετικό κρύβεται μέσα μας  – όνειρα, υπομονή, αγάπη – βρίσκει τη θέση που του αξίζει.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των φερώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 14 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 150 παιδικά βιβλία. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας», για το μυθιστόρημά της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, το οποίο προβάλλεται σε τηλεοπτική σειρά. Όλα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.