Ένα από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά έργα της Λιλής Ζωγράφου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα», μεταφέρεται στο Θέατρο ΑΡΓΩ αυτόν τον χειμώνα από έναν θίασο αποκλειστικά επτά γυναικών αφού το έργο καταγγέλλει την γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και στη συνέχεια συζυγική εξουσία. Γυναίκες θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας, που μέσα από τον καθωσπρεπισμό τους, όπως θα μας πει και η ίδια η συγγραφέας, «σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση».

Η γνώριμη γραφή της Λιλής Ζωγράφου χτίζει με έντεχνο και μοναδικό τρόπο, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει να κάνει,  ένα κατηγορώ στην καταπίεση, έναν ύμνο στον έρωτα και την ελευθερία.

Βαθύτατα ελληνικό, το έργο παρουσιάζει μια συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που έχει σημαδέψει γενιές ανθρώπων.

Λίγα λόγια για το έργο…

Σε μια αγροτική οικογένεια της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών, της οικογένειας Φτενούδου, ζουν κάτω από την σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρά τους, καταπνίγουν τα συναισθήματά τους, υποτάσσονται αλλά και υποτάσσουν. Η μεγαλύτερη κόρη έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας της αναλαμβάνει τον ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει τις ζωές και την τύχη όλων των αδερφών της. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν,  όμως η Ερατώ είναι αυτή που θα τολμήσει, με μια τεράστια δύναμη ψυχής, θα επιλέξει τον δρόμο της ελευθερίας, θα αναζητήσει τον έρωτα, την ανεξαρτησία, την λύτρωση. 

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώτα Κοτσέτα
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη

Φωτογραφίες: Πάνος Μαζαράκης

Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα. 

Θέατρο Αργώ

(Ελευσινίων 15, Αθήνα, 10437 Τηλ.: 210-5201684, e-mail: [email protected])

Έναρξη παραστάσεων 31 Οκτωβρίου,  κάθε Τετάρτη 19.00 Πέμπτη – Σάββατο 21.00 Κυριακή 19.00

 Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά