Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου το Fermouart.gr  επισκέφτηκε το θέατρο Άλφα.Ιδέα και παρακολούθησε την πρεμιέρα της νέας θεατρικής παράστασης της Ομάδας Ιδέα, που απαρτίζουν οι Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, με τίτλο “Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων”.

Εξαιρετική παράσταση, έξυπνο σενάριο, χιούμορ, με τις ατάκες να πέφτουν βροχή κι έναν αεικίνητο θίασο να ιδρώνει κυριολεκτικά και μεταφορικά επί σκηνής έχοντας σίγουρα ανάγκη συχνά-πυκνά της ανάλογης κίνησης και λέξης “Ταμποναριστά” και πέρα από τη συνθήκη της σκηνής (μόνο όσοι είδαν την παράσταση θα εννοήσουν το πνεύμα μου.)

Μετά το τέλος της παράστασης και το παρατεταμένο, ενθουσιώδες χειροκρότημα ο σκηνοθέτης της παράστασης “Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων”, Κώστας Γάκης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και φυσικά τους μέχρι πριν από ένα χρόνο διαχειριστές του πρώην θεάτρου Άλφα, Έλλη Φωτίου και Στέφανο Ληναίο. Στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Ληναίο να μιλήσει λέγοντας ότι ήταν εκείνος που πρότεινε στην ομάδα Ιδέα να ανεβάσουν το έργο αυτό του Γκολντόνι.

 

Δείτε τι μας είπε ο Στέφανος Ληναίος:

«Συγχωρέσετε μου τη συγκίνηση…  Αυτά τα παιδιά δεν είναι ηθοποιοί… δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω πώς κάνουν όλα αυτά τα δύσκολα πράγματα. Χαίρομαι, γιατί αυτή η νέα γενιά δεν έχει καμιά σχέση με τη δική μας. Εμείς δίναμε ιδιαίτερη σημασία στο λόγο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί το θέατρο είναι λόγος και δεύτερον, γιατί ήμασταν ανίκανοι να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε, ενώ αυτά τα παιδιά είναι έτοιμα! Μου κάνει εντύπωση, που και στις άλλες παραστάσεις τους, λες και είναι συνεννοημένοι  κι έχουν βγάλει όλοι τους την ίδια σχολή. Τους είδατε! Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι καλύτερος από τους άλλους. Πήραν ένα έργο στα χέρια τους – και επιπλέον ομολογούν ότι κράτησαν το 20% από το έργο – το φρεσκάραν με τη νιότη τους, χωρίς να το χαλάσουν, δεν βάλανε ούτε μια λέξη άσχετη εκτός από κάποιες προσθήκες που δένανε τόσο φυσικά, σαν το όνομα του Τσαρούχη που ακούμε ξαφνικά.

Τυχαίνει να το αγαπώ πολύ το “Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων”, είχα επιθυμία να το παίξω, αλλά δεν είχα τις ικανότητες. Από την πλευρά της Έλλης και τη δική μου θέλω να πω, ότι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πως ύστερα από 47 χρόνια θα δίναμε τη σκυτάλη σε ένα είδος θεατρικό, που πάντα θέλαμε, και πως αυτά τα παιδιά εδώ το υπηρετούν και πατώντας στις αιώνιες αξίες έκαναν άλλο έργο, άλλο θέατρο, άλλο είδος.

Είναι μεγάλη συγκίνηση και τιμή για μας, που στο βιβλίο των 47 ετών που γράψαμε η Έλλη κι εγώ και λεγόταν Θέατρο Άλφα, προστίθεται ένα νέο βιβλίο από αυτά τα παιδιά που ονομάζεται Θέατρο Ιδέα

 

Φωτογραφίες: Ντίμη Θεοδωράκη

Θέατρο Άλφα . Ιδέα

Πατησίων 37, Πολυτεχνείο

Τηλ.: (210) 5238742, 5221444

www.alfaidea.gr

«Υπηρέτης δύο Αφεντάδων»

Κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Πρεμιέρα: Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 

Κάθε Σάββατο 21.15 & Κυριακή 19.00 

Η Ομάδα Ιδέα, μετά τις δύο μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις παραστάσεις «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» και «Το Δέντρο του Οιδίποδα», θα παρουσιάσουν την προσεχή χειμερινή περίοδο στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, την καλύτερη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων».

Σε μια εποχή εξυπηρέτησης συμφερόντων και χρεών, εμείς αποφασίσαμε να εξ-υπηρετούμε την τέχνη της κωμωδίας, να εξ-υπηρετήσουμε τους κώδικες του πιο ξέφρενου θεατρικού είδους, της Commedia dell’ arte, να εξ-υπηρετήσουμε τον Goldoni και ταυτόχρονα να εξ-υπηρετήσουμε τις ψυχές μας και την εποχή μας.

Οι υπηρέτες το κατάλαβαν πια πώς είναι υπηρέτες. Το νιώσαν στο πετσί τους και δεν ξέρουν -ακόμα – τι να κάνουν με αυτή τη συνειδητοποίηση. Γι αυτό κάνουν θέατρο. Θα μπορέσει κάποιος με τη μάσκα του υπηρέτη να γκρεμίσει την σκουριασμένη τραμπάλα;

Η ομάδα μας ασχολείται πρώτη φορά με μια καθαρόαιμη κωμωδία ανιχνεύοντας το βάθος του συγκεκριμένου θεατρικού είδους που έχει χάσει λίγο τη βαθιά του αξία. Την ουσιαστική του χρησιμότητα να κινητοποιεί, να προβληματίζει και να καταπραΰνει τις ταλαιπωρημένες συνειδήσεις της εποχής μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Ιδέα
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σκηνικά:  Μικαέλα Λιακατά
Φωτισμοι: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή και Ανθή Φουντά
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Δρακόπουλος Γιάννης, Ευθυμίου Χρήστος, Κοψιδάς Γιώργος, Λιλικάκης Σταύρος, ΜανιατάκουΛήδα, Μουστάκα Αθηνά, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Κατερίνα, Φιλιός Άκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο: 21:15

Κυριακή: 19:00 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση από Viva.gr και από ταμείο θεάτρου: 10 ευρώ

Ημέρα Παράστασης γενική είσοδος: 15 ευρώ

Ημέρα Παράστασης μειωμένο (Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ): 12 ευρώ 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης