Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας δόθηκε η Συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στον κάτω χώρο της έκθεσης. Στο πάνελ μίλησαν ο διευθυντής της εταιρείας Lavris, Γιώργος Μουστάκας,  ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας και ο  υπεύθυνος  για την συγκεκριμένη έκθεση στην Ευρώπη, Rob Kirk. 

Ο ιστορικός Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, είπε: «Εδώ σήμερα έχουμε τον πρώτο άγιο, μάρτυρα μιας νέας θρησκείας, που αρπάχτηκε από την τέχνη σαν σωσίβιο. Ο Van Gogh παίρνει τη ζωγραφική των Ιμπρεσσιονιστών γύρω στο 1886 και την εμποτίζει με το δράμα της ύπαρξης, όπως θα το γνωρίσουμε στην μεγάλη τέχνη του 20ου αιώνα, στον Εξπρεσσιονισμό. Ας πούμε ότι είναι ο Κάφκα της εικόνας, πριν τον Κάφκα. Εμάς μας θυμίζει τον Καρυωτάκη και τον Χαλεπά. Σε μια Αθήνα, που το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης υπολειτουργεί, η Πινακοθήκη είναι κλεισμένη και δεν μπορούμε να δούμε Μεγάλη Ζωγραφική, η έκθεση αποτελεί ένα φοβερό ερέθισμα παιδείας και ψυχαγωγίας. Κάνω έκκληση σε όλους του γονείς να φέρουν τα παιδιά τους. Στην έκθεση αυτή δε θα δείτε τόσο τα έργα του Van Gogh, αλλά θα βρεθείτε σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένης εποχής και θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο, αλλά και τον εαυτό σας. Θα δείτε πόσα πράγματα αποστερούμε στην ισοπεδωμένη  πραγματικότητα που ζούμε, συγκίνηση, εθνική χαρά, ενασχόληση με την τέχνη.»

Ο Θανάσης Λάλας πρόσθεσε: «Δεν είμαι ειδικός, αλλά ίσως αυτό δεν είναι désavantage. Γιατί έχω μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα. Είμαι επισκέπτης μουσείων. Είμαι θεατής τέχνης. Από αυτό που έχω καταλάβει από την εμπειρία μου σε αυτούς τους χώρους, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μια βόλτα. Οι περισσότεροι από αυτούς ντρέπονται, γιατί δεν ξέρουν τι είναι αυτό που βλέπουν. Αλλά έχουν ακούσει, ότι πρέπει να επισκεφτούν και κάποιους τέτοιους χώρους για να έχουν μετά να πουν κάτι στους άλλους. Η σχέση τέχνης και τεχνολογίας παρουσιάζεται ενισχυμένη από τα μέσα του 20ου αιώνα και έχει γίνει ένας γάμος πλέον. Χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλω να μειώσω την αξία του να βλέπει κανείς ένα πρωτότυπο έργο, είναι σημαντικό, όταν συναντιόμαστε με το Μοναδικό, να ξέρουμε και την ιστορία του μοναδικού. Αυτός ο γάμος λοιπόν μας δίνει ένα περιεχόμενο. Πιστεύω ότι βγαίνοντας κάποιος από την κάτω έξοδο θα ξέρει περισσότερα πράγματα για τον Van Gogh απ’ ότι αν έχει πρωτότυπο έργο του. Αυτή η έκθεση είναι μια οικεία ατμόσφαιρα για τα παιδιά, όπως είπε ο Μάνος Στεφανίδης, που απασχολούνται όλη μέρα με τα videogames και τους προσφέρει μια γνώση, που κατά τη γνώμη μου, δε θα την έπαιρναν αλλιώς. Είναι μια εκπαίδευση στην τέχνη, αντί να φτάσεις κατευθείαν στην τέχνη χωρίς να ξέρεις ακόμα τίποτα.»

Ο  υπεύθυνος  της έκθεσης, Rob Kirk, δήλωσε ότι βρίσκονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, που είναι η 36η  Μητρόπολη που ταξιδεύει η έκθεση. «Ξεκινώντας το 2011 δουλέψαμε δύο χρόνια πάνω από 15 ώρες οπτικού υλικού και 3.000 εικόνες επεξεργασμένες με το σύστημα υψηλής τεχνολογίας Sensory 4. Η έκθεση Van Gogh Alive είναι μια εμπειρία που δεν υποκαθιστά την τέχνη, αλλά στοχεύει στο να πληροφορήσει, να ψυχαγωγήσει, να εμπλέξει συναισθηματικά και να προκαλέσει τον ίδιο τον θεατή να ψάξει μετέπειτα περισσότερα στοιχεία για τον Van Gogh και την τέχνη του