Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Το Θέατρο 104 παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η παρέλαση», σε σκηνοθεσία Ρωμανού Καλοκύρη.

O ηθοποιός Μάριος Ράμμος μίλησε στο Fermouart.gr για τον τρόπο που δούλεψε πάνω στον ρόλο του, ώστε να συναντήσει τον Άρη.

Συναντώντας το ρόλο μου…

  • Η πρώτη ανάγνωση είναι

Mάριος Ράμμος: Η πρώτη ανάγνωση του ρόλου συνήθως είναι το προφανές, εκεί που πάει πρώτα το μυαλό σου. Συνήθως είναι ρηχή η πρώτη ανάγνωση του ρόλου. Χρειάζεται μελέτη και ανασκαφή διαρκείας σε ψυχή, σώμα και μυαλό.

  • Η γνωριμία μου με το θεατρικό πρόσωπο που θα υποδυθώ…

Μ.Ρ.: Η γνωριμία μου με το θεατρικό πρόσωπο που υποδύομαι έγινε ξαφνικά. Όταν βρέθηκε το έργο στα χέρια μου συνδέθηκα αμέσως με τον Άρη. Δημιουργήθηκε αμέσως στο μυαλό μου η φιγούρα του και συναντηθήκαμε. Μ’ έκανε να φανταστώ αμέσως, να μεταφερθώ σε μια κατάσταση και διάθεση χωρίς να σκέφτομαι. 

  • Το υλικό που αντλώ από μέσα μου…

Μ.Ρ.: Το υλικό που αντλώ από μέσα μου αφορά εξ ολοκλήρου τα βιώματα μου, τις χαρείς, τις αναμνήσεις, τους πόνους, τις ευτυχίας, τους φόβους, την ίδια μου την ζωή.

  • Η πρόβα είναι για μένα…

Μ.Ρ.: Η πρόβα είναι για μένα ένα οργανωμένο συνεχές ψάξιμο του ρόλου μέσα από τα υλικά που προανέφερα σε σχέση με τον συμπαίκτη και την ιστορία του έργου. Νιώθω πραγματικά ευτυχής και ευγνώμων που σ’ αυτή την παράσταση ο μαέστρος της πρόβας, ο σκηνοθέτης μας Ρωμανός Καλοκύρης ήταν παρών και ενεργητικά ικανός να με κατευθύνει δημιουργώντας έργο. Ήταν η πρώτη φορά που είχα αποβάλλει τις αντιστάσεις μου και άκουγα πιστά ότι μου έλεγε. Με οδηγούσε μεθοδευμένα και αφηνόμουν σ αυτό. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά στην πραγματική ζωή και γι αυτό τον λόγο νιώθω ευλογημένος.

  • Η μαγική στιγμή της επίτευξης της μεταμόρφωσης…

Μ.Ρ.: Η μαγική στιγμή της επίτευξης της μεταμόρφωσης είναι την στιγμή που σκύβω το κεφάλι και ευχαριστώ τους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μου αυτή την μεταφορά. Εκεί πραγματικά νιώθω ότι όντως μεταμορφώθηκα και συναντάω τον πραγματικό μου εαυτό. Αυτή η στιγμή παράδοσης είναι συγκινητική.

Η παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη για 10 παραστάσεις στο θέατρο 104