Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Μέσα σε κλίμα χαράς, αλλά και συγκίνησης έγινε η συνέντευξη Τύπου για την παράσταση  ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ «Η ζωή του όλη» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης παραβρέθηκαν επί σκηνής και μίλησαν για την παράσταση και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Η σκηνοθέτιδα της παράστασης Μιμή Ντενίση, που μαζί με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή μετέτρεψαν το βιβλίο για τον Στέλιο Καζαντζίδη σε θεατρικό κείμενο, ξεκίνησε λέγοντας:

Είναι ένα θεατρικό έργο που μιλάει για το φαινόμενο Στέλιος Καζαντζίδης και μια παράσταση, που όταν ακούμε την φωνή του, απογειώνεται. «Μια σκέτη φωνή δεν αρκεί για να σε λατρέψει ένας λαός», λέει η μάνα του, «χρειάζεται και ψυχή». Αυτή η ψυχή παρέμεινε αγνή και διεκδίκησε πράγματα που αφορούσαν το σύνολο. Μελετώντας τον, τον αγάπησα πολύ κι όταν αγαπήσεις τον ήρωα σου, τότε μπορείς να κάνεις και καλό έργο. Ήταν παιδί  προσφύγων, Πόντος και Μικρασία μαζί, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, γιατί ήταν τόσο δυνατός όσο και ευαίσθητος. Το έργο μας δεν ασχολείται με «τα δεύτερα». Έγινε μια μυθοπλασία, πέρα από τα αληθινά γεγονότα, και ο φίλος του ο Ιορδάνης, που κάνει ο Αντώνης Λουδάρος, αφηγείται το έργο, όπως πιστεύω θα ήθελε ο Στέλιος, πιάνοντας την ουσία της ζωής και της καριέρας του. Μέσα από το έργο περνάνε οι μεγάλοι συνθέτες και βλέπουμε μια εποχή ολόκληρη, που ξεκινάει με την οικογενειακή διασκέδαση, με μια αθωότητα της εποχής, όταν οι Έλληνες μετά τον Εμφύλιο συμφιλιώθηκαν κι έγιναν οικογένειες και στη συνέχεια, πώς όλο αυτό σιγά σιγά γίνεται μια άλλου είδους διασκέδαση με σπασίματα, με μπράβους, με ανθρώπους που έχουν βγάλει εύκολα χρήματα, κάτι που δεν ήθελε ο Στέλιος. Εντυπωσιάστηκα, όταν έμαθα ότι αυτή η τεράστια καριέρα έγινε από έναν άνθρωπο, που στα τριάντα τέσσερα χρόνια του σταμάτησε να τραγουδάει στα μαγαζιά. Στην παράσταση θα ακούσετε τραγούδια, που δε φαντάζεστε ότι τα έχει πει, όπως τα Πέτρινα χρόνια του Σπανουδάκη, όπως την Καταχνιά του Λεοντή. Ευχαριστώ την οικογένειά του, γιατί η Βάσω Καζαντζίδη και ο Νίκος Τζανιδάκης είναι πλάι μας από την αρχή και παρόλο που δεν υπήρχε κάποιο νομικό θέμα, δεν ήθελα να κάνουμε κάτι που δεν θα το αγαπήσουν. Το ήθος που είχε ο Στέλιος οφείλουμε να το τιμήσουμε και να έχουμε κι εμείς το αντίστοιχο».

Η κυρία Βάσω Καζαντζίδη πρόσθεσε ότι ήταν επιθυμία του Στέλιου να γίνει η ζωή του ταινία και μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια κοινής ζωής θεώρησε χρέος της να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, αρχής γενομένης από σήμερα με το θεατρικό έργο.

Ο επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του Στέλιου Καζαντζίδη, Νίκος Τζανιδάκης, που έγραψε το βιβλίο, μαζί με τον Πάνο Υφαντή, με τίτλο «Απομεσήμερο με τον Στέλιο» μίλησε για έναν φίλο, αδερφό, πατέρα και γιο, που τα πιστεύω του δεν μπορούσες να τα εξαγοράσεις ούτε με όλο το χρυσάφι του κόσμου, αλλά και για το σπάνιο προσόν του Στέλιου Καζαντζίδη να εντοπίζει τις ανάγκες του και να μην κάνει κάτι που δεν τον ενδιέφερε.  

Ο Ηλίας Μελέτης είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης στην παράσταση. Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει, όταν υποδύεσαι ένα ρόλο εκείνης της εποχής, όπου οι τότε αξίες δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά και στην χαρά και τιμή που νιώθει, για την ευκαιρία που του δόθηκε να πλησιάσει μέσα από το ρόλο του, μια προσωπικότητα σαν τον Καζαντζίδη, ο οποίος, ενώ του πρόσφεραν τον ουρανό με τ’ άστρα, τα απαρνιόταν κι έμενε στα απλά, αλλά σημαντικά πράγματα της ζωής.

Το IΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

και η STEFI PRODUCTIONS

παρουσιάζουν 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

«Η ζωή του όλη»

Μια παράσταση της Μιμής Ντενίση 

Από τις  25 Δεκεμβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ»

του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ένα έργο-αναφορά στον «μύθο» του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη και στη ζωή των μουσικών της εποχής του.

Ένα προσφυγόπουλο, γιός του Χαράλαμπου Καζαντζίδη από τον Πόντο και της Γεθσημανής από την Μικρασία, ξεκινάει την ζωή του με αντίξοες συνθήκες και γίνεται ο μεγαλύτερος τραγουδιστής της σύγχρονης Ελλάδας. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων, αλλά και μια τοιχογραφία των μουσικών της εποχής.

Οι μεγάλοι συνθέτες, ο Παπαϊωάννου, ο Χιώτης, ο Τσιτσάνης, ο Πάνου, ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, τα διάσημα κέντρα, όπως η «Τριάνα» του Χειλά, καθώς και οι μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες όλων τους περνάνε μέσα από το έργο και φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της εποχής. Ακούγονται οι μεγάλες επιτυχίες του Στέλιου που αγάπησαν γενιές και γενιές Ελλήνων και δημιούργησαν τον «μύθο» του Καζαντζίδη.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης αγαπήθηκε φανατικά, μπήκε στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων και τραγουδήθηκε όσο λίγοι. Στο πρόσωπό του και στις μεγάλες του επιτυχίες, όλοι βρίσκουν ένα κομμάτι της δικής τους ζωής.

Το τεράστιο καλλιτεχνικό του στίγμα είναι αυτό που ενέπνευσε τους δημιουργούς να γράψουν ένα έργο αφιερωμένο στη χρυσή εποχή του λαϊκού βάρδου, γεμάτο από τα τραγούδια που αγαπήθηκαν από τους παλιότερους και τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα από τους νεότερους.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η STEFI Productions ανεβάζουν την παράσταση με ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών, πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 25 Δεκεμβρίου.

Ταυτότητα παράστασης

ΚΕΙΜΕΝΟ: Μιμή Ντενίση, Κωνσταντίνα Γιαχαλή

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Πάτσας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ- ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Τότα Πρίτσα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: Μιμή Ντενίση

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Μελίνα Μάσχα

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ιωάννα Τζετζούμη

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Α΄: Νατάσσα Μπαρμπουνάκη

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Β΄: Μαριλένα Κάραλη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Γεωργία Δεμέστιχα

 

Πρωταγωνιστούν:

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Σταρόβας, Νίκη Παλληκαράκη, Σταύρος Νικολαΐδης, Σπύρος Μεριανός, Κώστας Βελέντζας, Αναστασία Σκοπελίτη, Μαριλένα Δήμα, Χρήστος Βελιάνο.

Μαζί τους η Νεφέλη Ορφανού & ο Μιχάλης Μητρούσης

«Γιορδάνης»

ο Αντώνης Λουδάρος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Ελένη Ζιάνα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ηλίας Νομικός, Νίκος Πολοζιάνης, Έφη Σταυροπούλου, Γιώργος Τάτσης 

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή  20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30 

 

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΩΝ

Δευτέρα     25/12/17    20:00

Τρίτη         26/12/17    20:00

Τετάρτη     27/12/17    19:00

Πέμπτη      28/12/17    19:00

Παρασκευή 29/12/17    20:00

Σάββατο    30/12/17    20:00

Κυριακή     31/12/17       –

Δευτέρα     1/1/18            –

Τρίτη         2/1/18        20:00

Τετάρτη     3/1/18        19:00

Πέμπτη      4/1/18        19:00

Παρασκευή 5/1/18       20:00

Σάββατο    6/1/18        20:00

Κυριακή     7/1/18        18:30

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:  2 ώρες και 30 λεπτά

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικά εισιτήρια:  €42 €37, €32, €27, €22 & €15 (θεωρείο)

Φοιτητικά & νεανικά έως 26 ετών (για ζώνες Α’, Β’, Γ’, Δ’ & θεωρείο): €32, €27, €22, €18, €13

Παιδικό έως 12 ετών: €15 & €12 (θεωρείο).

Εισιτήριο ανέργων (για ζώνες Β’, Γ’, Δ’ & θεωρείο): €27, €22, €18, €13

Εισιτήριο ΑΜΕΑ: €17

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση theatron254.gr
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr
  • Τηλεφωνικά, στο T. 212 254 0300

 

Παραγωγή: 

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 &

STEFI PRODUCTIONS

 

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

  • Θεατρική παράσταση: Στέλιος Καζαντζίδης «Η ζωή του όλη»
  • «Ελληνικός Κόσμος»

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης