Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη

τηλ: 210-8613739

[email protected]

www.dieleusis.gr

Κύκλος 3 σεμιναρίων

Ο πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις»

και η Κωνσταντίνα Καντζιλιέρη, Ιστορικός Τέχνης,

σας προσκαλούν στο σεμινάριο:

«Κινεζική Τέχνη – Αφρικανική Τέχνη – Προκολομβιανή Τέχνη»

 Έναρξη: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

 

Η Κωνσταντίνα Καντζιλιέρη έλαβε τον τίτλο Master in Art History (M.A) από το Τμήμα Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου  Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Η ενασχόλησή της με την παγκόσμια τέχνη της δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον κάθε πολιτισμό, καθώς και τις διαφορές τους, που αντί να χωρίζουν δημιουργούν «γέφυρες» επικοινωνίας.
Οι θεματικές που θα παρουσιάσει αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό της Κίνας, της Αφρικής, της Μεσοαμερικής και Νοτιοαμερικής πριν την είσοδο των Ισπανών κονκισταδόρων.

 • Η γνωριμία με την τέχνη και τον πολιτισμό της Κίνας αρχίζει με τα έργα της νεολιθικής εποχής, τα οποία δημιούργησε η πληθώρα των τοπικών πολιτισμικών ομάδων που κατά καιρούς αναπτύχθηκαν στο έδαφός της. Με αφορμή την τέχνη, θα παρακολουθήσουμε τη δημιουργία και την πτώση των τοπικών βασιλείων, την ενοποίηση της χώρας και θα γνωρίσουμε το ιστορικό, κοινωνικό και φιλοσοφικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει κάθε εποχή.
 • Η τέχνη της αφρικανικής ηπείρου είναι ένα δημιούργημα πολλών διαφορετικών εθνικών ομάδων, με διαφορετική γλώσσα και διαφορετική κοινωνική οργάνωση. Στις κοινωνίες αυτές η τέχνη αποτέλεσε μέσο έκφρασης, παρέχοντας ένα οπτικό εργαλείο για την άμεση μετάδοση των παραδόσεων. Η αφρικανική τέχνη θα εξεταστεί σε συσχετισμό με τον τρόπο ζωής, την κοινωνική οργάνωση και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που τη γέννησαν, ενώ θα φανεί το γεγονός ότι η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα της κάθε κοινωνικής ομάδας δεν αναιρεί και τις ομοιότητες που διέπουν την ανθρώπινη φυλή.
 • Τα έργα τέχνης λειτουργούν ως «όχημα» στο να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο κεντρικό και νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου προτού εμφανιστούν οι λεγόμενοι Ισπανοί κονκισταδόρες.

Ο τρόπος παρουσίασης της θεματολογίας βασίζεται στο συμμετοχικό διάλογο μετατρέποντας την παρουσίαση του θέματος σε μια βιωματική κατάσταση, όπου γνώση, κατανόηση και ερμηνεία του θέματος επεκτείνονται σε διαφορετικούς ατραπούς, ξεφεύγοντας από τη μία και απόλυτη ερμηνεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: kantzilieri.eu

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

 • Οι διαλέξεις χωρίζονται σε τρεις θεματολογικές ενότητες.
 • Η 1η ενότητα: Κινεζική Τέχνη, σε 8 συναντήσεις 11:00-13:00 με έναρξη το Σάββατο 20/1/2018. Κόστος παρακολούθησης 150€
 • Η 2η ενότητα: Αφρικανική Τέχνη, σε 4 συναντήσεις με έναρξη 17/3/18. Κόστος παρακολούθησης 75€
 • Η 3η ενότητα: Προκολομβιανή Τέχνη, σε 5 συναντήσεις με έναρξη 21/4/18. Κόστος παρακολούθησης 95€
 • Η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι δίωρη.
 • Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
 • Περίοδος εγγραφών: από 2 έως 17 Ιανουαρίου 2018
 • Η καταβολή των ανωτέρω ποσών θα γίνεται στον λογαριασμό 1) της Alpha Bank: GR44 0140 1620 1620 0200 2006 346 ή 2) της Τράπεζας Πειραιώς: GR60 0172 0670 0050 6707 6239 407 (επωνυμία: Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών) είτε με τηλεφωνική προεγγραφή και εξόφληση στην 1η συνάντηση κάθε ενότητας.

  

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις»: τηλ.-fax: 2108613739 | E-mail: [email protected] | url: www.dieleusis.gr (ώρες γραμματείας ΔΕ – ΠΑ, 11:00- 16:00)