Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Διαβάζω τις βιογραφίες ανθρώπων που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ν’ “ακούσεις” πράγματα για ζωές που δεν ήξερες, γιατί μέσα από την κάθε βιογραφία θα “γνωρίσεις” καλύτερα κάποιον που έζησε πραγματικά, θα μάθεις πράγματα για το μεγαλείο ή το σκοτάδι της ψυχής του και ίσως τον “κρίνεις” πιο ανθρώπινα. Στην περίπτωση ενός καλλιτέχνη θα έχεις την επιπρόσθετη χαρά να ξαναβυθιστείς στο έργο του.

Αυτή τη χαρά σου δίνει και η παράσταση του Πέτρου Ζούλια για τον μεγάλο συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα στο θέατρο «Αλίκη». Όπως λέει ο ίδιος: «Ονειρεύτηκα να κάνω μια παράσταση όχι ΓΙΑ, ούτε ΜΕ τον Ζαμπέτα, αλλά μια παράσταση που ο σκηνικός της κόσμος να’ ναι ο ίδιος ο Ζαμπέτας. Η θεατρική αφήγηση να αντανακλά τη γκάμα της προσωπικότητάς του…να επικοινωνεί τα συναισθήματα, τη φιλοσοφία, την αισθητική, το χιούμορ και την τρέλα του».

Το θέατρο «Αλίκη», όταν το επισκέπτομαι, έχει πολύ κόσμο, αν και μεγάλο. Ευχάριστο, αν σκεφτείς ότι στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός «μουσικοθεατρική παράσταση» είναι αρκετές φορές παρεξηγημένος και υποτιμημένος. Ανάμεσα στο κοινό βρίσκονται και οι παλιοί χορευτές του Ζαμπέτα, οι οποίοι παρακολουθούν συγκινημένοι κομμάτια από τη ζωή τους να ζωντανεύουν στη σκηνή του «Αλίκη».

«Το θέμα είναι τα εκατομμύρια ή η ψυχούλα;» ακούμε να λέει σε ηχογράφηση ο Γιώργος Ζαμπέτας.

Ο γνωστός συνθέτης αγάπησε από πολύ μικρός το μπουζούκι, που τον κέρδισε, παρόλο που ο πατέρας του, μπαρμπέρης στο επάγγελμα, προσπάθησε να τον σπρώξει να μάθει γράμματα για ν’ αφήσει αυτή την ενασχόληση, που θεωρούσε ότι αφορά μόνο τα περιθωριακά άτομα.

«Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη κι οι δάσκαλοι μου με είχανε μη βρέξει και μη στάξει».

Η εκτέλεση των τραγουδιών του ζωντανά από το θίασο και την πολυμελή ορχήστρα που βρίσκεται σε υπερυψωμένο μπαλκόνι στη σκηνή μαζί με τα ηχογραφημένα τραγούδια, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο έργο, δίνουν μια νότα ευχάριστη και σε προκαλούν να σιγοτραγουδήσεις κι εσύ. Το πλούσιο, λειτουργικό σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή αναπαριστά τις γειτονιές του Αιγάλεω που έζησε ο συνθέτης.

Ο Πέτρος Ζούλιας δημιουργεί το θεατρικό κείμενο για τη ζωή του Ζαμπέτα βασιζόμενος στο βιβλίο της κόρης του, Αικατερίνης Ζαμπέτα, με τίτλο «ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΠΕΣΩ» και σε αρχειακό υλικό του πατέρα της. Το αποτέλεσμα δικαιώνει το εγχείρημα. Όλη του η ζωή επί σκηνής. Από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το τέλος. Γερμανική κατοχή, βασιλεία, το ΕΑΜ, η Βασιλική Αεροπορία, το εργοστάσιο, τα κουτούκια. Αρραβωνιάζεται και παντρεύεται την Αργυρούλα.

«Αγαπάω ένα κορίτσι, ένα φίνο γυναικάκι…»

Αναζήτηση για το μεροκάματο. Η Αμερική. Επιστροφή στην Ελλάδα και η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. «Ποτέ την Κυριακή», «Οδός Ονείρων», «Η γειτονιά των Αγγέλων».

«Σταλιά σταλιά κι αχόρταγα…»

Η ιστορία της Ελλάδας μεταφέρεται μέσα από την ιστορία του Γιώργου Ζαμπέτα. Δεν είναι λίγο, δεν ήταν εύκολο, αλλά η σύνθεση πέτυχε. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας κατορθώνει να κρατήσει σε αδιάλειπτη ένταση την προσοχή του θεατή έχοντας καίρια ενταγμένο στην παράσταση και το κωμικό στοιχείο.

Η Βίκυ Σταυροπούλου, που υποδύεται τη γυναίκα του Ζαμπέτα, είναι μια πληθωρική ηθοποιός. Με την μεγάλη ερμηνευτική γκάμα που διαθέτει ήταν απολαυστική στην εξέλιξή της από Αργυρώ σε Ρούλα παρουσιάζοντας μας με σιγουριά κίνησης και φωνής μια γυναίκα δυναμική, όπως άλλωστε είναι και η ίδια.

O Τάσος Χαλκιάς που υποδύεται τον πατέρα του Γιώργου, παλαιάς κοπής άντρα, κράτησε τον τύπο αυτό γερά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης κινούμενος με τη γνωστή άνεση που τον διακρίνει ερμηνευτικά.

Ο Λευτέρης Ελευθερίου ήταν ο «σίφουνας» της βραδιάς. Ως Θόδωρος, συνεργάτης του Ζαμπέτα, αλλά και φίλος, υπήρξε αεικίνητος και μας χάρισε γι’ ακόμη μια φορά τόσο το φυσικό του χιούμορ όσο και την εξαιρετική συνθετική υποκριτική του.

Η φωνή της Ελένης Καρακάση, που υποδύεται την αδερφή του Ζαμπέτα, απόλυτα αισθαντική, μας ταξιδεύει κάθε φορά.

Τη μητέρα του Ζαμπέτα, κλασική Ελληνίδα μάνα, ενσαρκώνει με το γνωστό μπρίο της η Χριστίνα Τσάφου.

Τα άλλα μέλη του θιάσου (Μάκης Πατέλης, Βανέσσα Αδαμοπούλου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Στεφανία Δράκου, Κωνσταντίνος Κακούρης, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Ιωάννης Κοντέλλης, Απόστολος Μάγγανος, Δημήτρης Μακρής, Λήδα Μανουσάκη, Ειρήνη Τασούλα, Γιώργος Τσουρουνάκης) δημιουργούν ένα προσεγμένο υποκριτικά σύνολο, ξεχωρίζοντας ο καθένας τους στο ρόλο που κλήθηκαν να υποδυθούν. Και με εξαιρετική επίδοση στο τραγούδι.

Η παράσταση «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα» είναι μια δουλειά αξιέπαινη. Οι ηθοποιοί το ζουν αυτό που κάνουν και το μεταδίδουν και στο κοινό. Μέσα στο θέατρο «Αλίκη» πραγματώνεται, παρά τις όποιες αντιρρήσεις κάποιων για το είδος θεάτρου που η εν λόγω παράσταση υπηρετεί, μια αληθινή επικοινωνία μεταξύ πλατείας και σκηνής. Και αυτό είναι το ζητούμενο στο θέατρο. Και αυτό ονομάζεται επιτυχία μιας παράστασης. Είναι μια παράσταση για όλες τις γενιές της Ελλάδας, γιατί ο Γιώργος Ζαμπέτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της μουσικής μας.

«Μάγκας θα πει φιλότιμο, μάγκας θα πει ντερβίσης. Μάγκας θα πει καλή καρδιά κι ωραίες εξηγήσεις».

Μάλιστα Κύριε! Μάλιστα Κύριε!

INFO:

“Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα”

Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 5, Αθήνα

Συντελεστές:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Μουσική διεύθυνση- ενορχήστρωση: Γιώργος Ζαχαρίου

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή

Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου

Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: Άκης Δείξιμος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Επεξεργασία-Δημιουργία Βίντεο: Κάρολος Πορφύρης

Επεξεργασία Ηχητικών Ντοκουμέντων: Δημήτρης Μουρλάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Δάφνη Κολυβά

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου στο ρόλο της γυναίκας της ζωής του, Τάσος Χαλκιάς, Λευτέρης Ελευθερίου, Χριστίνα Τσάφου, Ελένη Καρακάση, Μάκης Πατέλης.Μαζί τους ένας μεγάλος θίασος από νέους ηθοποιούς και 8-μελής ζωντανή ορχήστρα.

Παίζουν: Βανέσσα Αδαμοπούλου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Στεφανία Δράκου, Κωνσταντίνος Κακούρης, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Ιωάννης Κοντέλλης, Απόστολος Μάγγανος, Δημήτρης Μακρής, Λήδα Μανουσάκη, Ειρήνη Τασούλα, Γιώργος Τσουρουνάκης

Μουσικοί:

Μπουζούκι Α: Κοσμάς Κοκόλης

Μπουζούκι Β: Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Κρουστά: Αντρέας Σιδεράκης

Μπάσο: Γιάννης Αννινος

Κιθάρα: Σάββας Χριστοδούλου

Ακορντεόν: Αννα Λάκη

Βιολί: Βαγγέλης Τούντας

Πλήκτρα: Μιχάλης Ασίκης

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά χωρίς το διάλειμμα

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

https://www.youtube.com/watch?v=4A3BIW88yLY

 

YouTube player

https://fermouart.gr/2017/11/10/malista-kirie-zabeta/