Από την: Βίκη Κουτρή

Στις 29 Ιανουαρίου 2018 έγινε στον χώρο εκδηλώσεων ΙΑΝΟΣ, η παρουσίαση της οριστικής έκδοσης του βιβλίου «Γλαύκος Θρασάκης» του Βασίλη Βασιλικού από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Άρης Μαραγκόπουλος συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης, ο Κώστας Καλφόπουλος συγγραφέας και κριτικός βιβλίου, ο Αριστοτέλης Σαΐνης φιλόλογος επίσης κριτικός βιβλίου και συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα θα διαβάσει η ηθοποιός Δέσποινα Σαραφείδου.
Η εκδήλωση έκλεισε από την ομιλία του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, ο όποιος μας αφηγήθηκε με τον μοναδικό αφηγηματικό του τρόπο, πως ξεκίνησε να γράφει το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος στην Ρώμη, πως το συνέχισε αφού επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την Μεταπολίτευση γεμάτος από εικόνες ανθρώπινων χαρακτήρων και ολοζώντανες μνήμες και εντυπώσεις από την ζωή του στο εξωτερικό.
Μας ανέλυσε στην συνέχεια πως γεννήθηκε το όνομα Γλαύκος Θρασάκης, μας περιέγραψε την πρώτη έκδοση και όλες τις φάσεις που πέρασε μέχρι να ολοκληρωθεί και τέλος αναφέρθηκε περιληπτικά στην ιστορία του βιβλίου που βασίζεται στη μυθοποίηση μιας πραγματικότητας, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά με την επιστροφή του στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε με την μυθοπλασίας της προσωπικής του εμπειρίας ως βίωμα αποτυπωμένη στο βιβλίο αυτό.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

…  «Έχω μια αλλεργία» γράφει ο Θρασάκης, ώριμος πια, «και τη λέω για να καθαρίσουμε μια και καλή: δεν μπορώ να βλέπω κρασί που το κρατάνε στο μπουκάλι για να το πιούμε την επόμενη μέρα ή ποτέ. Στα ακριβά εστιατόρια που προπληρώνεις το πλήρες μενού, συνήθως κρατούν, μαζί με την πετσέτα σου και το κρασί που περίσσεψε ως κάβα. Μα θα υπάρχει επόμενη; Και ποιος μπορεί να ‘ναι τόσο σίγουρος γι’ αυτό;
Θέλω να πω: δεν μ’ αρέσει η δηλωμένη συνέχεια ότι κι αύριο θα γίνει το ίδιο: θα ‘ρθει ο ίδιος άνθρωπος, θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι και θα συνεχίσει να πίνει απ’ το ίδιο μπουκάλι κρασί, ένα δύο ποτήρια με το φαγητό του. «Πάντα στην ίδια ώρα.»….
… Αρνούμαι ένα τέτοιο αύριο»…