Εάν δεν το γνωρίζετε λοιπόν, που το αποκλείω, το Δεύτερο Φύλο, είναι το διάσημο πόνημα της Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir, της Σιμόν ντε Μποβουάρ δηλαδή, η οποία γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1908 σ’ ένα δωμάτιο με λακαρισμένα έπιπλα που έβλεπε στη λεωφόρο Ρασπάιγ, στο Παρίσι. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και η μητέρα της είχε βγει από το μοναστήρι των Πουλιών, όπως η ίδια η Σιμόν έγραψε στο αυτοβιογραφικό κείμενο “Πώς έγινα συγγραφέας”. Αν και το μέλλον της ήταν προδιαγεγραμμένο, στα 20 της θα παντρευόταν και θα περνούσε τη ζωή της ως μητέρα και κυρία του κόσμου, μια ωραία μέρα η Σιμόν το έριξε στο διάβασμα και τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια: καταβρόχθισε τη βιβλιοθήκη του πατέρα της, σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στη Σορβόννη και κατέληξε να γίνει συγγραφέας, ακτιβίστρια, φεμινίστρια, ηγετική φυσιογνωμία του υπαρξιστικού κινήματος και σύντροφος του Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια, βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και μονογραφίες πάνω σε φιλοσοφικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το Δεύτερο Φύλο εκδόθηκε το 1949, θεωρείται η Βίβλος του φεμινισμού και για χρόνια βρισκόταν στη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία του Βατικανού. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μελέτη της γυναικείας καταπίεσης και των ιστορικών και κοινωνικών στερεοτύπων που κατασκευάζουν την γυναικεία ταυτότητα ανά τους αιώνες, μελέτη που παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, (δυστυχώς) επίκαιρη και ναι, κορίτσια και αγόρια, πρέπει να τη διαβάσετε. Υποχρεωτικά.

Ιδού λοιπόν εννιά από τα καλύτερα αποφθέγματα της Σιμόν κι όταν λέω καλύτερα, εννοώ διαχρονικότερα, κι όταν λέω διαχρονικότερα, εννοώ αυτά που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει:

  1. Ο άντρας προσδιορίζεται σαν ανθρώπινο πλάσμα ενώ η γυναίκα σαν θηλυκό – όποτε η γυναίκα συμπεριφέρεται σαν ανθρώπινο πλάσμα λέγεται ότι μιμείται το αρσενικό.
  2. Η γυναίκα είναι το τυχαίο, το επουσιώδες, το αντίθετο του ουσιώδους. Ο άνδρας είναι το υποκείμενο, αυτός είναι το απόλυτο – η γυναίκα είναι ο Άλλος.
  3. Η ομορφιά έχει να πει ακόμα λιγότερα κι από την ευτυχία.
  4. Μία γυναίκα νιώθει πως γέρασε, από τη στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν.
  5. Το να κερδίσεις ένα άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα.
  6. Ο γάμος είναι περιορισμός, αστικοποίηση, αλλά και θεσμοθετημένη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.
  7. Η ομοφυλοφυλία είναι εξίσου περιοριστική με την ετεροφυλοφιλία: το ιδανικό είναι να μπορείς να αγαπήσεις μια γυναίκα ή έναν άντρα· ένα οποιοδήποτε ανθρώπινο πλάσμα, χωρίς φόβο, επιφύλαξη ή υποχρέωση.
  8. Η μοιρολατρία θριαμβεύει πάνω σ’ αυτούς που την πιστεύουν.
  9. Κανείς δε γεννιέται, αλλά μάλλον γίνεται, γυναίκα.

Χρόνια Πολλά λοιπόν κορίτσια και είθε το φως της Σιμόν να μας φωτίζει. Γιατί μας αξίζει!