Η Αλφαβίλ (#Alphaville) είναι μια ταινία πολιτικο-επιστημονικής φαντασίας. Γυρισμένη στο Παρίσι του 1965, χωρίς καμιά επεξεργασία του ντεκόρ, μας μεταφέρει στη χρονιά του 1984 του Όργουελ, σ’ ένα φανταστικό απομακρυσμένο Γαλαξία.

Η ηλεκτρονική τεχνολογία δεν εξυπηρετεί πλέον τους δημιουργούς της, αντίθετα τους καταδυναστεύει. Οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι ελέγχουν τον άνθρωπο και ο Γκοντάρ με την αγάπη, τον έρωτα, την πίστη και τις αιώνιες αξίες μάχεται μέσα στην ταινία κόντρα στα μηχανικά τέρατα. Και τα καταφέρνει.

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (#JeanLucGodard, 3 Δεκεμβρίου 1930) ήταν Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου. Τ’ όνομά του ταυτίζεται συχνά με τη νουβέλ βαγκ, καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της.

Όπως και οι σύγχρονοί του σκηνοθέτες της #nounellevague, ο Γκοντάρ επέκρινε το κυρίαρχο ρεύμα του γαλλικού κινηματογράφου για “Παράδοση στην Ποιότητα”, το οποίο “έδινε περισσότερο βάση στην τέχνη παρά στην καινοτομία, έδινε προνόμια σε καταξιωμένους σκηνοθέτες παρά στους νέους και προτιμούσε τα σπουδαία έργα του παρελθόντος παρά τον πειραματισμό.”