Ο Τζορτζ Όρσον Γουέλς (#GeorgeOrsonWelles, 6 Μαΐου 1915 – 10 Οκτωβρίου 1985), γνωστός ως Όρσον Γουέλς, ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός. Σήμερα είναι κυρίως γνωστός για την ταινία του “Πολίτης Κέιν”, θεωρούμενη από πολλούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

O #CitizenKane θεωρήθηκε από τη γαλλική κυρίως κριτική η αίρεση και αναίρεση του μέχρι τότε Αμερικάνικου σινεμά. Ο “Πολίτης Κέιν” είναι ο ίδιος ο δημιουργός του που θα προχωρήσει στην ενσάρκωση των μετέπειτα ηρώων του παραλλάσσοντας τον αρχικό ήρωα. Ο Κέιν σημαδεύει την αρχή μιας ηθικής κι εκφραστικής περιπέτειας.

Η ταινία ήταν μια οπτική επανάσταση. Ο Γουέλς προσέλαβε οπερατέρ τον συνεργάτη πολλών Γερμανών εξπρεσσιονιστών σκηνοθετών, Γκρεγκ Τόλαντ. Εξπρεσσιονιστικά στοιχεία είναι η εισαγωγή ταβανιών, το βάθος πεδίου, το κλειστοφοβικό φως. Ο φακός του Κέιν κεντράρει στο κύριο πρόσωπο και αφήνει τον ανθρώπινο και κοινωνικό περίγυρο στη σκιά του Πολίτη (τα πρόσωπα μιλούν συνεχώς γι’ αυτόν, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτα και δεν θα τον μάθουν ποτέ).