Το “Φάνι και Αλέξανδρος” (σουηδικά: #FannyochΑlexander) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1983 σε σκηνοθεσία #ΊνγκμαρΜπέργκμαν. Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία όσκαρ, μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Μπέργκμαν προόριζε το έργο αυτό για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε δυο εκδοχές την τηλεοπτική (312 λεπτών) και την κινηματογραφική (189 λεπτών). Και οι δύο ταινίες προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Το “Φάνι και Αλέξανδρος” αναγνωρίστηκε παντού σαν αδιαφιλονίκητο αριστούργημα. Πρόκειται για μια ταινία-απολογισμό, όπου συναντάμε όλες τις στυλιστικές και θεματικές αναφορές των προηγούμενων μεγάλων ταινιών του.
Στο πιο δυνατό σημείο της ρεαλιστικής αφήγησης ο Μπέργκμαν εναρμονίζει την άμεση αίσθηση ενός ντεκόρ και τις διανοητικές εικόνες της φαντασίας ενός δωδεκάχρονου αγοριού.


Υπόθεση:


Στην Ουψάλα της Σουηδιας, κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, η Έλενα, μια διάσημη ηθοποιός, πλέον γιαγιά, καλεί την οικογένειά της (το γιο της Οσκαρ, τη γυναίκα του Εμιλι και τα δυο τους παιδιά, τη Φάνι και τον Αλέξανδρο, το δεύτερο γιο της Καρλ και τη Γερμανίδα γυναίκα του, τον τρίτο της γιο, το Γκουστάβ, με τη γυναίκα του) να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα.
Οι όμορφες μέρες θα χαθούν, όταν ξαφνικά θα πεθάνει ο Οσκαρ και λίγο αργότερα η μητέρα της Φάνι και του Αλέξανδρου, η Εμιλι, θα παντρευτεί έναν επίσκοπο, που την κακομεταχειρίζεται. Ο αποτυχημένος γάμος ρίχνει τα παιδιά της στην κόλαση του εκκλησιαστικού πουριτανισμού, τα οποία αναπολούν τις παλιές ευτυχισμένες μέρες. Μέσα από τη δυστυχία όμως ξεπροβάλλει τελικά ένα φως
#cinema