ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑΣ

ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ –

THE RIDER

 Η ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

ΤΗΣ KINEZAS ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΚΛΟΕ ΖΑΟ

ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΑΝ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ

ΣΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

 Η AMA FILMS

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΤΑΙΝΙΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

 ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

& ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Chloe Zhao

Σενάριο: Chloe Zhao

Φωτογραφία: Joshua James Richards

Μουσική: Nathan Halpern

Μοντάζ: Alex O’ Flinn

Ηθοποιοί: Brady Jandreau, Cat Clifford, Lane Scott, Lilly Jandreau, Tim Jandreau

Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.

Έτος Παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 103 λεπτά

Διανομή: ΑΜΑ Films 

ΣΥΝΟΨΗ

Άλλοτε ανερχόμενο αστέρι στις αρένες του ροντέο, ο νεαρός καβαλάρης Μπράντι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ματαίωση όταν ένας σοβαρότατος τραυματισμός τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά. Ελλείψει εναλλακτικών ή επιθυμίας να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι από αυτό του καουμπόι, ο Μπράντι καλείται να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του.

Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του περυσινού Φεστιβάλ Καννών για ένα συναισθηματικά γενναιόδωρο δράμα το οποίο υπογράφει μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής. Η Κλόε Ζάο, δύο χρόνια μετά τα βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», υπογράφει ένα αναπάντεχα ώριμο φιλμ για τον δομικό ρόλο της επιθυμίας στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 

Ενώ έκανε την πρώτη της ταινία «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου» στο Pine Ridge το 2013, η Chloe Zhao γνώρισε μια ομάδα κακοποιών από τη Lakota. Παρά τον καλό χαρακτήρα που μερικοί από αυτούς έχουν, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν «κακοποιοί», είναι μέλη της φυλής Lower Brule Sioux και θεωρούνται bonafide cowboys. Φορούν φτερά στα καπέλα τους για να τιμήσουν την καταγωγή τους, από τη Lakota που ζούσαν ινδιάνοι καουμπόηδες, μια πραγματικά αμερικανική αντίφαση. Η Chloe ενθουσιάστηκε μαζί τους και κατέληξε να συμπεριλάβει μερικούς από αυτούς στην ταινία της.

Το 2015, ενώ επισκέφτηκε ένα ράντσο στο Pine Ridge, η Chloe συναντήθηκε με έναν εικοσάχρονο καουμπόη από τη Lakota που ονομάζεται Brady Jandreau. Ο Brady είναι μέλος της φυλής Lower Brule Sioux και επί του παρόντος διαμένει στο Pine Ridge. Είναι ένας αναβάτης και προπονητής αλόγων, ο οποίος ζει κοντά στη γη. Κυνηγάει με άλογο, ψαρεύει στο ποτάμι, ξοδεύει τις περισσότερες μέρες του με άγρια ​​άλογα εκπαιδεύοντάς τα μέχρι να είναι κατάλληλα για πώληση. Όπως ένα ψάρι στο νερό, ο Brady φαίνεται να καταλαβαίνει κάθε κίνηση του αλόγου, σαν να είναι κλειδωμένος σε κάποιου είδους τηλεπαθητικής ρουτίνας μαζί του. Κάνοντας ένα βήμα προς αυτό, αργά και απαλά, δημιουργείται μεταξύ τους μια εμπιστοσύνη. Αυτό το κάνει από την ηλικία των οκτώ ετών και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Την Chloe την τράβηξε αμέσως και άρχισε να συγκεντρώνει ιδέες για μια ταινία για τον Brady.

Την 1η Απριλίου 2016, ο Brady μπήκε στο ροντέο PRCE στο Fargo της Βόρειας Ντακότα. Επρόκειτο να αγωνιστεί στο τμήμα «Saddle Bronc» και αισθάνθηκε σίγουρος μετά από μια σειρά από επιτυχημένους αγώνες στη διάρκεια της σεζόν. Αλλά εκείνο το βράδυ ο Brady πετάχτηκε από το άλογό του. Ο εγκέφαλός έσπασε εσωτερικά. Είχε μια κρίση και έπεσε σε κώμα τριών ημερών.

Ο Brady έχει τώρα μια μεταλλική πλάκα στο κεφάλι του και υποφέρει κι από άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το σοβαρό τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα. Οι γιατροί τον συμβούλεψαν να μην ξανακαβαλήσει ποτέ. Αν χτυπήσει ξανά το κεφάλι του, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο. Αλλά ο Brady επέστρεψε ξανά στα άγρια  άλογα σε χρόνο μηδέν. Η Chloe τον επισκέφθηκε και μίλησαν για το λόγο που διακινδυνεύει τη ζωή του.

«Τον περασμένο μήνα, έπρεπε να πυροβολήσουμε τον Apollo (ένα άλογο του Brady που ήταν στην εκπαίδευση), επειδή το πόδι του είχε κοπεί άσχημα με συρματοπλέγματα» είπε ο Brady στην Chloe. «Εάν ένα ζώο τραυματιστεί όπως εγώ, θα το πάρει από κάτω. Έμεινα ζωντανός επειδή είμαι άνθρωπος και αυτό δεν είναι αρκετό. Είμαι άχρηστος αν δεν μπορώ να κάνω αυτό που γεννήθηκα να κάνω».

Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν με τον τραυματισμό του, η απάντηση του Brady έκανε την Chloe να σκεφτεί τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν αυτοί οι τραυματισμοί σε νέους άνδρες όπως αυτός – πώς είναι να ζεις στην καρδιά της Αμερικής, ανίκανος να ταιριάξεις με την ιδανική εικόνα ένας καουμπόι, μια εικόνα που αυτοί οι νέοι άνδρες προσπάθησαν να ζήσουν σε όλη τη ζωή τους. Η Chloe αποφάσισε να κάνει μια ταινία για τους αγώνες του Brady, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, καθώς γνώρισε και τον τραυματισμό του.

Καθώς ο Chloe άκουγε τον Brady να μιλάει για τους πρώτους μήνες της ζωής του μετά τον τραυματισμό, πρότεινε στον Brady, την οικογένεια και τους φίλους του να παίξουν τις φανταστικές εκδοχές του εαυτού τους. Ο καθένας στην ταινία ήρθε από μέσα και γύρω από την περιοχή της Lakota. Όπως ο πατέρας του Brady, ο Tim, ένας παλιός καουμπόη που δίδαξε στον Brady ό,τι ήξερε. Η μικρή αδελφή του, η Lilly, που έχει σύνδρομο Asperger, έπαιξε τον εαυτό της εντελώς απαλλαγμένο από αναστολές. Οι φίλοι του από το ροντέο, με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες ελπίδες, τους φόβους και τα όνειρα τους, καθώς και ένας από τους καλύτερους φίλους του, ο Lane, ο οποίος είναι απόλυτα παραλυμένος μετά από ένα ατύχημα που τελείωσε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του.

«Η συνεργασία με τον Brady και τον Lane σε μια σκηνή ήταν μια από τις πιο συγκινητικές και εμπνευσμένες στιγμές της ζωής μου». Η Chloe συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε την παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Pine Ridge και στο γύρω από το Badlands. Ο Brady, ο οποίος εργάζεται ως επαγγελματίας προπονητής αλόγων, εκπαίδευε άλογα το πρώτο μισό κάθε ημέρας ώστε να τα έχει έτοιμα για πώληση. Έτσι, καταφέραμε να τραβήξουμε πολλά αυθεντικά footage της εκπαίδευσης του Brady και να αλληλεπιδράσουμε με τα άλογα, αξιοποιώντας πλήρως το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Βόρειας Ντακότα. Εργαστήκαμε με ένα μικρό crew, μαγνητοσκοπώντας τα σπίτια των ανθρώπων, πραγματικές τοποθεσίες και εκδηλώσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον κινηματογραφιστή Joshua James Richards. Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε στιγμές με έναν οργανικό αλλά και κινηματογραφικό τρόπο, προκειμένου να ενσωματώσουμε περαιτέρω την αληθινή πραγματικότητα στην αφήγηση. Μέσα από το ταξίδι του Brady, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός οθόνης, ελπίζω να εξερευνήσουμε την κουλτούρα της αρρενωπότητας και να προσφέρουμε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού αμερικανού καουμπόη. Θέλω επίσης να προσφέρω ένα αυθεντικό πορτρέτο της σκληρής, ειλικρινής και όμορφης αμερικανικής ψυχής που αγαπώ και σέβομαι βαθιά». 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΛΟΕ ΖΑΟ 

Η Chloe Zhao είναι Κινέζa σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2015, το ντεμπούτο της «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance και στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Ήταν υποψήφιο για τρία Βραβεία Independent Spirit του 2016. Η Chloe Zhao σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο κολέγιο Mount Holyoke και παραγωγή ταινιών στο NYU. Γεννήθηκε στο Πεκίνο και σήμερα κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Απίστευτα όμορφη ταινία, υπέροχα σκηνοθετημένη.   Los Angeles Times

 ΑΠΟ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΑΣΤΥ & ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ